Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Milliárdok ágyról ágyra

Hét és fél milliárd forint többletforrást biztosít az Egészségügyi Minisztérium kórház-átalakításra – közölte Horváth Ágnes, a szaktárca államtitkára.
Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa azt mondta: a kormány idén további 18 milliárd forintot kíván kivonni a kórházi ellátás finanszírozásából, ám erről Horváth Ágnes nem beszélt.
A kórházi beavatkozások finanszírozása betegenként az eddigi 136 ezer forintról 146 ezerre emelkedett, míg a járóbeteg-szakellátásnál a betegségcsoportonként a tb által fizetett összeg meghatározásánál az eddigi 1,36-os szorzó helyett 1,46-ost alkalmaznak – mondta Horváth Ágnes. Hozzáfűzte, hogy a felszabaduló fekvőbeteg-kapacitás 20 százalékát a minisztérium a járóbeteg-ellátás kapacitásának növelésére fordítja.

Beszámolt arról is, hogy három hónapig kiegészítő díjazást kapnak azok a kórházak, amelyek legalább 400 aktív ággyal rendelkeznek, vagy ahol legalább ötféle szakorvos dolgozik. Többletforrás jár azon intézményeknek is, amelyek kiemelt országos feladatot látnak el, vagy kiemelt népegészségügyi programban vesznek részt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy egy adott önkormányzat meghatározhatja azt, mely kórházhoz tartozzanak a területén élő betegek. Azt is elmondta, hogy a kórházi napidíjon túl a kezelésért csak akkor kell fizetnie a betegnek, ha beutaló nélkül érkezik a kórházba, vagy más kórházba szól a beutalója. Ez az összeg a kezelés 30 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint lehet.

Mikola István, az egészségügyi bizottság fideszes elnöke azt mondta: arról nem beszélt az államtitkár, hogy 41,5 százalékkal csökkentik 2007 második félévében az aktív kórházi ágyon ellátható betegek számát, s ennek következtében további 18 milliárd forintot vonnak ki a kórházi ellátás finanszírozásából.

(mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bubu a kadettválogatott élén

Egy hete ő kapta a legnagyobb tapsot a bemutatásnál. Pedig az ellenfél, a BEAC-Újbuda… Tovább olvasom