Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Millárdos számlagyárat számoltak fel Budapesten

A június 6-án felszámolt "számlagyár" kapcsán 13 személyt, köztük 3 izraeli állampolgárt tartóztattak le. Az áfa-csalásból származó pénzt grúz bűnözők támogatására folyósították.
Külföldieket is letartóztattak a "számlagyár" felszámolásakor - mondta Nagy János országos vámparancsnok sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

A 2,5 milliárd forintot meghaladó áfa-csalásból származott pénz egy részét "orosz ajkú" bűnözők támogatására használták - jelentette ki Bencze József országos rendőrfőkapitány, aki azonban részletekről nem beszélt, kérdésre adott válaszából annyi derült ki, hogy grúzokat kell érteni az "orosz ajkúak". Azt viszont elmondta, hogy a bűncselekménnyel érintett műszaki cikkek ma is ott találhatók nagyáruházak polcain is, de reméli, hogy már nem sokáig.

A parancsnokok elmondták, hogy az ügyben érintettek 2001-től műszaki cikkeket importáltak a Távol-keletről, amelyek Hamburgba érkeztek. Az okmányokon Bécset jelölték meg a vámkezelés, és Lengyelországot az értékesítés helyeként. Ehelyett a műszaki cikkek a magyar piacra - kereskedelmi üzletláncokhoz - kerültek. Az importőrök az áfa-fizetést elkerülendő, fiktív számlákat fogadtak be egy magyar "számlagyártól", még az ellenértéket is átutalták, amit azután készpénzben kaptak vissza.

Az említett 2001-es indulástól napjainkig 12 623 fiktív számlát állítottak ki 1800 vállalkozás részére, ennek az áfa-tartalma meghaladja a 2,5 milliárd forintot. Arra is volt példa, hogy a márkázatlan termékekre ismert márkák logóit helyezték fel.

A Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) - együttműködve az adóhatósággal - az ügyben érintett valamennyi cég könyvelését meg fogja vizsgálni.

A június 6-i akcióra múlt év ősze óta készült a VPOP és a Nemzeti Nyomozó Iroda, miután nemzetközi bűnügyről volt szó a nyomozásban részt vett az FBI is. Ez utóbbi magyarországi egységének vezetője, Steve A. Buttler azonban a sajtótájékoztatón érdemi információval nem szolgált.

A 20 helyszínen tartott akció során 8 gépkocsit, 67 millió forint értékben valutát és forintot, valamint jelentős mennyiségű árut foglaltak le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 23. héten sem volt telitalálat a hatos lottón

A 23. héten sem volt telitalálat a hatos lottón, így a jövő héten megnyerhető összeg 330 millió… Tovább olvasom