Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Mikulásig gyűjtik a faleveleket

Sopronban idén ősszel 130 előnevelt fát ültettek ki a közterületekre. Emellett folyamatosan gyűjtik a lehullott faleveleket, a tervek szerint Mikulásig végeznek a munkával.
A napokban fejeződött be Sopronban az előnevelt fák telepítése. Nagy Zsolt főkertész lapunknak elmondta, a városüzemeltetési divízió munkatársai 130 darab, szárazság- és sótűrő, valamint a levegőszennyezettséget jobban elviselő fát ültettek. – Legnagyobb számban a Mikovinyi útra, valamint a Selmeci utcába kerültek fák – tette hozzá a szakember. – Minden évben igyekszünk legalább annyi fát ütetni, mint amennyit ki kellett vágnunk. Idén erre a célra mintegy hárommillió forint állt rendelkezésre. A telepítést megelőzően már a körforgalmakat, parkokat, virágágyásokat is felkészítettük a télre. Kiszedettük az egynyári növényeket, visszavágattuk a rózsákat és felásattuk a földet.
Nagy Zsolt elmondta még, a közterület-tisztítókkal közösen folyamatosan gyűjtik össze a faleveleket. Hatalmas munkáról van szó, ezért úgy tervezik, Mikulásig végeznek. A munkatársaknak folyamatosan az utcákon kell lenniük, hiszen a falevél nem egyszerre, hanem fokozatosan hullik le. Az összegyűjtött levelet komposztálják, és tavasszal visszajuttatják a virágágyásokba, parkokba. A főkertész a kiskerttulajdonosoknak is ezt a megoldást javasolja. A házi komposztba dió- és gesztenyefa levelei nem kerülhetnek. Tanácsos az őszi lombhulladékot a kert sarkában összegyűjteni és nitrogéntartalmú műtrágyával megszórni. Tavaszra kiváló minőségű, és nem utolsósorban olcsó szerves trágyát kapunk.
Megtudtuk továbbá, az idén tavasszal az Erzsébet-kertben kísérleti jelleggel elkezdett gesztenyefa-vakcinázás eredményesnek bizonyult. Olyannyira, hogy a kezelt és a nem kezelt fák között a különbség szemmel látható. A szakemberek abban bíznak, hogy az új technológiával jövőre folytatni tudják a fák védelmét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsává vált kötényében a kenyér

Hétszázhetvenöt éve, 1231. november 17-én halt meg Árpád-házi Szent Erzsébet (Türingiai Szent… Tovább olvasom