Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Mikszáth Kálmánra emlékeztek Salgótarjánban

Mikszáth Kálmánra, Nógrád megye nagy szülöttjére emlékeztek pénteken Salgótarjánban az író szobránál, születésének 163. évfordulóján.
Praznovszky Mihály, az eseményt szervező Mikszáth Kálmán Társaság örökös elnöke kiemelte: az idei ünnepség azért szokatlan, mert bár születésnapra emlékeznek, egyben meg is hirdetik, hogy ez a nap az utóbbi 100 esztendőről is szól, mivel 100 éve hunyt el Mikszáth Kálmán.

A salgótarjáni társaság májusban tartja a centenáriumi év központi megemlékezését. Az irodalomtörténész Praznovszky Mihály kitért arra, hogy nem szabad Mikszáth Kálmánt úgy kezelni, mintha a XXI. század Magyarországáról írna, mert ő az örök Magyarországról ír. "Írásainak ereje a mi gyengeségünkben van, és miután mi gyengék vagyunk, Mikszáth örökre erős marad" - fogalmazott. Szólt arról is, hogy nem szabad az írót beskatulyázni, hiszen ahány olvasó, annyiféle Mikszáth van.

Praznovszky Mihály szerint Mikszáth nem attól válik végtelenül korszerűvé, hogy leírja, mi a véleménye a magyar politikusokról, a képviselőházról, a karrieristákról, a pénzért országot vesztőkről, hanem mert azt is megtudjuk, mi a véleménye a természetről, a modernizációról, Magyarország európai helyzetéről. "Bárhol nyitjuk ki, valami olyan izgalmas jelenkori helyzettel találkozunk, ami összefügg az életünkkel" - mondta.

Nógrád megyében több helyen is megemlékeztek pénteken Mikszáth Kálmánra, és szülőfalujában, a ma Szlovákiához tartozó Szklabonyán is koszorúztak az emlékháznál. Mikszáth Kálmán 1847. január 16-án született az akkor még Nógrád megyei Szklabonyán. A Jó palócok, A beszélő köntös, vagy A különös házasság szerzője Budapesten halt meg 1910. május 28-án.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagyvállalatok többségénél nincs jelentős fennakadás

A negyedik napja tartó fővárosi BKV-sztrájk az MTI által pénteken megkérdezett nagyvállalatok… Tovább olvasom