Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Mikortól magas a vérnyomás?

A legtöbb vérnyomásmérőn magunk is leolvashatjuk az értékeket. De mit jelent ez a két szám?

Érrendszerünkben a szív működése biztosítja az állandó véráramlást és a közel állandó nyomásviszonyokat. A „normális" vérnyomást bonyolult szabályozórendszer tartja fenn, az ingadozást külső hatások, idegi terhelés, fizikai aktivitás, a szervezetben keletkező anyagok, illetve az idegrendszer befolyásolja.

A vérnyomás egyszerűen mérhető, a legtöbb vérnyomásmérő készüléken magunk is leolvashatjuk például a 120/80 Hgmm értéket. De mit jelent ez a két szám? Az első a szisztolés érték, a második a diasztolés érték, azaz az artériákban keringő vér nyomásának a maximum- és minimumértéke. A hipertónia (magasvérnyomás-betegség) tartós nyomásemelkedés az érrendszerben, ekkor az erek falára nagyobb teher nehezedik. Többnyire mind a szisztolés, mind a diasztolés érték nagyobb, mint az érrendszer számára optimális érték.

Nem árt tudni!

– Téves lehet az eredmény, ha nem gyakorlott szakember méri a vérnyomást.
– Hibát okozhat, ha a mérőműszer pontosságát nem ellenőrizték.
– Fontos, hogy a digitális vérnyomásmérők mandzsettája előírásszerűen a szív magasságában legyen, a kar pedig nyugalmi helyzetben.
– Jelentős különbség lehet az egyes napszakokban mért vérnyomásértékek között. A reggeli és a kora délutáni órákban általában magasabb a vérnyomás.
– Lehet különbség a két karon mért vérnyomás között, de ha ez a 10–15 Hgmm-t meghaladhatja, az kóros állapotot jelez.

Szívütésről szívütésre változhat

Bár a hipertónia mérése egyszerű ahhoz, hogy valakire azt mondjuk, magas a vérnyomása, számos dolgot figyelembe kell vennünk. Vérnyomásunk szívütésről szívütésre, 24 óra alatt mintegy százezerszer, szinte másodpercenként változik, azt a külső körülmények jelentősen befolyásolják. Van egy egyénre jellemző napszaki ingadozás is, amelyet szintén figyelembe kell venni, amikor az orvos eldönti, hogy a vérnyomás normális vagy hipertónia áll fenn. Bárkivel előfordulhat, hogy egy vérnyomásmérés eredménye ijesztően magas értéket mutat, ugyanakkor valójában nincs hipertóniája. Általában hipertóniáról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm-es értéket.

Terheli az ereket

Ez a többletnyomás terheli az érrendszert és nagysága, ingadozása, változása határozza meg azt a veszélyt, amelyet maga a hipertónia jelent, s amelyet a vérnyomáscsökkentő kezeléssel el szeretnénk kerülni. Ereink nem viselik el tartósan a megnövekedett terhelést, és annak nagyságától és időtartamától függően különböző mértékben sérülnek. Olyan folyamat indul el, amely az érelmeszesedés kialakulásához és felgyorsulásához vezet. Ez az alapja életfontosságú szervek (szív, vese, agy, máj stb.) károsodásának, a szívinfarktus, vesekárosodás, agyvérzés kialakulásának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minőséget gyártanak

Két megyei cég, a győri Pannon-Flax rt. és a rábapatonai Tutti kft. kapott idén „Magyar… Tovább olvasom