Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Mikor járt fogorvosnál?

A magyar lakosság rossz fogászati állapotát részben magyarázza az a tény, hogy a felnőtteknek mindössze 38 százaléka járt egy éven belül fogorvosnál, beleértve a magánorvosi ellátást is – derül ki egy felmérésből.
A fogászati (szájüregi) szűrések szempontjából jelentősen az Európai Uniós átlag mögött kullog Magyarország – az EU-ban ugyanis 60 százalék járt egy éven belül fogorvosnál –, bár a 2000 óta eltelt időszakban hazánkban is történt némi javulás.

Kedvező változásként értékelhető, hogy az Országos Lakossági Egészségfelmérés (OLEF 2003) eredményei szerint a nők körében jelentősen megnőtt azok száma, akik az előző évben fogorvosnál jártak. 2000-ben ez az arány 37, míg 2003-ban 43 százalék volt.

A férfiak körében azonban ilyen változás nem mutatkozik: esetükben mind 2000-ben, mind 2003-ban 33 százalék volt azoknak az aránya, akik a megelőző 12 hónapban elmentek a fogorvoshoz.

Mind a férfiaknál, mind a nőknél az életkor növekedésével csökken a fogorvosi ellátás igénybevétele: 2003-ban a fiatal nőknek még 60, az időseknek már csupán 20 százaléka kereste fel fogorvosát egy éven belül. A fiatal férfiaknak csupán 43 százaléka járt fogorvosnál az előző évben, az idős férfiaknál a hölgyekéhez hasonló a szám.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mol eladta gázüzletágát

Lezárult március 31-én a Mol Földgázellátó Rt. és a Mol Földgáztároló Rt. társaságok százszázalékos… Tovább olvasom