Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Mikor jár a két nap szabadság?

Olvasói kérdés - A szabályok szerint mentesül a munkavállaló a munkavégzési kötelezettsége alól közeli hozzátartozója halálakor, esetenként legalább két munkanapon át. Úgy tudom, közeli hozzátartozónak egyenes ágbeli rokon és a házastárs egyenes ágbeli rokona számít. Eszerint a nagyszülő halála esetén az unokának jár a két nap? Az após halála után a menye igényelhet szabadságot?

Szakértőink ebben a témakörben ugyanúgy értelmezik a jogszabályokat, ahogy a kérdéseit levélben elküldő olvasónk. Azaz szerintük a nagyszülő halála esetén az unokának jár a két nap szabadság és az após halála után a meny is igényelheti azt. Azt is megemlítették, hogy a törvény alapján örökbe fogadott, mostoha és nevelt gyermek, örökbe fogadó, mostoha- és nevelőszülőnek is járhat ilyen szabadság, mert ezek is közeli hozzátartozónak számítanak, sőt, a testvér és az élettárs is.

A munkaügyi tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, megyei tisztségviselői, Potyondi Antal és Kránitz Pál adnak szakértői válaszokat. Olvasóink kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik.

Olvasóink írták

  • 1. éaa 2009. május 23. 08:50
    „Mikor jár a két nap szabadság? , ha a főnök megadja. Én megkaptam!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vagyonadó önbevallással

Magyarország - Tartogatott még meglepetést a kormány a vagyonadóval kapcsolatban: mi becsüljük meg… Tovább olvasom