Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Mihály Béla: Bach és Jézus

Mihály Béla, a szentesi Lajtha László Zeneiskola igazgatója Lewis Wallace Ben-Húr című könyvéről beszél.
„Édesanyámtól kaptam a könyvet ajándékba, a harmincadik születésnapomra. Emlékszem, milyen nagy hatással volt rám, s miután elolvastam, sorra vettem a kezembe hasonló témájú írásokat, melyek a korszakkal, Jézus megjelenésével foglalkoztak. Amíg kisgyermekből felnőtté növekedtem, az iskolában, közösségekben szinte szó sem esett a kultúrának erről az oldaláról. Sokszor elgondolkodom azon, milyen lehetőségektől estem el, esett el az én korosztályom, milyen távlatokat nyithatott volna a nevelés számunkra.

A vallásgyakorlást, s az azzal járó külsőségeket nem érzem magamhoz közel állónak, s a hétköznapokban sem foglalkozom minden pillanatban azzal az érzéssel, ami olykor mégis megérint; főként választott és nagy kedvvel művelt pályámon, a zenében.

A komponisták között talán nincs még egy, aki olyan mélyen kötődött volna Istenhez, olyan nagyszerűen és egyértelműen kifejezte volna a Mindenség nyelvén a szeretet, a létezés igenlésének és örömének teljességét, mint Bach. Az ő muzsikáját nevezi az én szakmám abszolút zenének. Más zeneszerzők művei sok esetben valami konkrétan megnevezhető dologról üzennek, egy hangulatról, egy táncról, egy kisasszonyról, a sziporkázóan szép zeneművek mellett talán csak Bach hallatán mondjuk ki magunkban: most nyilván Ő szól."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári vereség

Labdarúgás Kapuvár 1 (0) Elmax-Pápa 2 (1)

Kapuvár, NB III-as mérkőzés, 100 néző.… Tovább olvasom