Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Migránsok Győrben - Magyar-osztrák-német rendőrök a vonatokon - fotó, videó

Magyar, osztrák és német rendőrök közösen próbálják kiszűrni az illegális bevándorlókat a Nyugat-Európába tartó vonatokon, valamint azokon a pályaudvarokon, amelyeken fel lehet szállni ezekre a szerelvényekre - mondta Pethő Balázs, a Készenléti Rendőrség mélységi ellenőrzési osztályvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján, a Keleti pályaudvaron.


A menekültekkel kapcsolatos írásaink itt érhetők el >>
Az alezredes közölte: két-két vendégtiszt érkezett hozzájuk az osztrák és a német rendőrségtől, akik szerdától magyar járőrpárral teljesítenek szolgálatot. Az osztrák és német rendőrök jogosultak hazai egyenruhájuk, fegyverük viselésére, de önállóan csak hazájukban intézkedhetnek, más országokban csak a hazai rendőrökkel együtt.

A tervek szerint az osztrák és német rendőrök hétnapos ciklusokban váltják kollégáikat. A közös ellenőrzések egy hónapig biztosan eltartanak, ezt követően döntenek arról, hogy szükség van-e a munka folytatására.

A közös járőrcsoport Pethő Balázs beszámolója szerint a Keleti pályaudvaron szerdán már a szolgálat első órájában intézkedett három albán állampolgárral szemben, akikkel szemben beutazási és tartózkodási tilalom van érvényben.

Ellenőrzés a Railjeten - az MTI felvételei.
Az alezredes szerint folyamatosan csökken az illegális bevándorlók száma, és közülük a nyugati országokba igyekvők a vasút mellett a közúti és egyéb más tranzitútvonalakon is próbának Ausztriába eljutni. A Keleti pályaudvar mellett ezért szúrópróbaszerűen a Kelenföldi pályaudvaron és Tatabányán is ellenőriznek, hátha ott próbálnak felszállni a bevándorlók a Bécs felé tartó vonatokra.

Videó: police.hu


Az Országos Rendőr-főkapitányság összesített adatai szerint az elmúlt 24 órában 231 illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök.

Az illegális bevándorlók száma tavaly szeptembertől kezdődően nőtt meg ugrásszerűen a szerb-magyar határszakaszon nagy számban érkező koszovói bevándorlók miatt. A tiltott határátlépések száma tavaly 44 709 volt, ebből 43 693 a szerb határszakaszon történt. Idén február 11-éig ez a szám 23 787 volt, ebből 23 728 a szerb határszakaszon történt. Csütörtökig az illegális bevándorlók száma meghaladta a 25 ezret.

A Bevándorlási- és Állampolgársági Hivatal adatai szerint a menekültjogi státuszt kérők nagy része nem várja meg a menekültjogi eljárás végét, 80 százalékuk eltűnik a hatóságok elől. Ők a schengeni belső határokon keresztül Ausztriába, Németországba igyekeznek eljutni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy ablakmosó a Westend bevásárlóközpont tetejéről

A 30 év körüli férfi életveszélyes állapotban van. Tovább olvasom