Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Miért pont éppen a koleszterin?

Mostanában egyre többször hallom, hogy „magas a koleszterinem”, vagy „nekem mindig jó volt a koleszterinem”, de nem vagyok biztos benne, hogy mindig tudjuk, mi a „magas” és mi a „jó”. Múltkorában a kórházudvaron szaladt oda hozzám valaki egy laborpapírt lobogtatva, hogy megtudja, „jó-e a koleszterinje”, mert bizony „csillag” van mellette. Sajnos, a kérdés nem ilyen egyszerq. Sajnos, nem elég a számadatot tudni. Sőt lehet, hogy „csillag nélkül” is magas, ami másnak már ideális lenne!

Ahhoz, hogy megmondjam, elég alacsony-e Önnek a koleszterinszintje, pontosan tudnom kell, hogy milyen Önnek az „érbetegségi rizikója”. Már hallom…, ezzel nem jutott előre. Próbálom kicsit érthetőbben. Minél nagyobb az érbetegség kialakulásának az esélye, illetve minél előrehaladottabb az érbetegsége, annál alacsonyabb koleszterinértéket kell elérni ahhoz, hogy az érelmeszesedés megálljon. Na, most örüljünk közösen a nagy hírnek! Tehát, ha elhagyja a dohányzást (vagy el se kezdi), lead a súlyából (vagy meg se hízik), felhagy a tespedéssel (vagy eleve rendszeresen mozog), ideálisan beállított a magasvérnyomás-betegsége (mintha nem is lenne), ideálisan kezelt a cukorbetegsége (mintha nem is lenne) és kellően alacsony a koleszterinértéke, az érelmeszesedés megállítható!
Először is nagyon fontos lenne, hogy mindenki megtudja, milyen a koleszterinértéke (pontosabban nemcsak a koleszterinérték, hanem még néhány „más” zsírérték ismerete is szükségeltetik). Ha történt emiatt laboratóriumi vizsgálata, hát keresse elő! Várok! Jövő héten pontról pontra vesszük, hogy Önnek (igen, személy szerint Önnek és nem általában) kellően alacsony-e a koleszterinje! Akkor várom… a jövő héten!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepte a március közepi havazás?

Tovább olvasom