Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Miért olcsóbb a házi betegápolás?

Felháborítónak tartom, hogy azért, amit az otthon ápolók végeznek, még a minimálbért sem kapják meg – írta szerkesztőségünkbe eljuttatott levelében Kubinszky Jánosné. Az asszony évek óta ápolja beteg édesanyját.
– Én is otthon ápolom édesanyámat – már ötödik éve –, ezért érintett vagyok – mondotta Kubinszky Jánosné, aki írásunkra reagált (Kisalföld, augusztus 11., A házi ápolás olcsóbb, mint a kórház). – Az első két évben havi 18.300 forintot kaptam, aztán valaki említette, kérvényezni kell, talán emelnek. A következő két évben 28 ezer forint volt az ápolási díjam. Újabb kérvény, újabb emelés 36.100 forintra. Tavaly ősszel egységesen – kérvény nélkül – mindenkinek emeltek, aki jogosult volt. Így most 37.700 forintot adnak. Édesanyám fél oldala lebénult agyvérzés következtében. Bizonyára sejti, hogy mindenben segíteni kell. És ez január 1-től január 1-ig tart! Nincs ünnepnap, szabadság. Attól rettegek, nehogy olyan egészségügyi gondom legyen, amivel akárcsak fél napra, de a kórházba kell mennem. Felháborítónak tartom, hogy azért, amit az otthon ápolók végeznek, még a minimálbért sem kapják meg.
Kubinszky Jánosné sorolta a napi teendőket: főzés, mosás, takarítás, pelenkázás, etetés, gyógyszerezés, orvoshoz, patikába járás, gyógytorna, rosszullét esetén az életmentő gyógyszer beadása. Ezt mind egyedül kell csinálnia.
– A kórházban van egy részleg, ahol az ilyen ellátásért fizetni kell, tudomásom szerint 4 ezer forint körül – folytatta az asszony. – Ott nyilván nem egy embert ápolnak, tehát gazdaságosabbnak kellene lennie, mégis havonta nagyjából 120 ezer forintot kérnek. Mi pedig kapjuk a 37 ezer egynéhány száz forintot. Ezért olcsóbb a házi ápolás, mert az állam kihasználja, hogy nincs szívünk magára hagyni a beteget. A minimálbér is csak a fele lenne annak, amennyiért az állam oldja meg ezt a feladatot. Az is elgondolkodtató, hogy ezután a szégyenletes 37 ezer forint után mennyi lesz a nyugdíj? Több országgyűlési képviselőnek is megírtam ezeket a gondolatokat, de a maximális segítség csupán annyi volt, hogy az egyikük kérésére felhívott a szociális iroda vezetője, aki tudtomra adta, hogy lehet kérni gáz-, közlekedési és gyógyszertámogatást. Ez szép és jó! Egy évben egyszer 15–50 ezer forint. Ez lenne a megoldás?
Ami pedig az esetleges visszaéléseket illeti, Kubinszky Jánosné szerint kiszűrhetők, hiszen évente egyszer hozzájuk is előzetes bejelentés nélkül érkeznek az ellenőrök.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom