Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Mielőbb át kellene térnünk az euróra

Politikai és pénzügyi körökben éles vita kíséri hazánk 2010-es csatlakozását az euróhoz.
– Amikor beléptünk az Európai Unióba, vállaltuk, hogy elfogadjuk a közösség szabályait. Az euró bevezetése is ide tartozik. Valóban fontos nekünk a nemzetközi valuta?

– A magyar gazdaság és pénzpiac uniós összehasonlításban kicsi, gazdaságunk nyitott, vagyis miután nem vagyunk önellátók, rá vagyunk szorulva az importra és az exportra. Ezért érdekünk az, hogy a kereskedés feltételrendszerét a lehető legolcsóbbá tegyük. Globalizált világunkban, amikor a tőke, a munkaerő és az információ szabadon áramlik, az egységes piacoknak helyzeti előnyük van a versenyben. Miután gazdasági kapcsolataink nyolcvan százaléka uniós országhoz kötődik, elengedhetetlen az euró bevezetése.

– Milyen előnyt jelent a pénzügyi egység?

– Összemérhetőbbé válnak az árak, mely különböző nemzeti valuták esetében csak átváltással történhet meg.

– Az euróra történő átállás után az árak idővel ki is egyenlítődnek –  folytatta dr. Gresa István. – Hiszen miután szabadon áramolhat a tőke, az áru, mindenki az olcsóbbat fogja keresni. Egy valutaunióban ezért sokkal inkább serkenthetők a termelők a hatékonyság növelésére. Ha nem veszik fel a harcot, kiszorulnak a piacról, tönkremennek. Hazánk számára a gazdasági növekedés igazi zálogát az jelenti, ha az unión belül versenyképesek leszünk, és így az unión kívüli tagországokkal is hasonló pozícióba kerülhetünk.

– Maradjunk a jelennél, amely bőven ad feladatot a hatalomnak, a pénzügyi szakembereknek. Hiszen be kell bizonyítanunk, hogy jelenlétünkkel, magatartásunkkal gazdaságpolitikánkkal be tudunk simulni a gazdasági környezetbe. Pontosan mit vár tőlünk az unió?

– Tegyük fel, hogy valaki beházasodik egy konszolidált családba, de csak idővel derül ki róla, hogy hajlamos a túlköltekezésre. Ahogy a család, az unió is el akarja kerülni, hogy a fiatal tagok veszélybe sodorják az egész közösség büdzséjét. Ezért szükséges a maastrichti konvergenciakritériumok (egymáshoz közelítés feltételei) teljesítése, amelyek között van néhány, amivel talán nem lesz gondunk. Jó úton járunk az infláció, a kamatok és az árfolyam-menedzselés terén.

Dr. Gresa István
– Ha már az árfolyamot említi, felteszem az egyik leggyakoribb kérdést: milyen árfolyamon történik majd a váltás? Hiszen egy erős forint esetében több euró lesz például a bankbetéteinkben.


– Nem az a kérdés, hogy erős vagy gyenge a forint, hanem hogy milyen forintárfolyam fejezi ki leginkább a magyar gazdaság fejlettségét. Ugyanis, ha megtörténik az átváltás, a piac maga korrigál és lehet, hogy az sokkal fájdalmasabb lesz annál, mint amire most még fel tudunk készülni.

– A konvergencia negyedik pontja a költségvetési hiány és államadósság csökkentése. Forrponton a vita arról, hogy ennek miképp tesz eleget az ország 2008-ig.

– Tegyük fel, hogy megszólítok egy laikust, és megkérdezem a véleményét a saját háztartását illetően. Nagyon racionális választ ad: úgy tervezi a kiadásait, a hitelfelvételeit, hogy azok szinkronban legyenek jelenlegi és jövőbeli bevételeivel. Ha ugyanezt az embert az egész országot érintő gazdasági kérdésekről kérdezem, sokkal inkább az érzelmek dominálnak: az elosztási rendszertől azt várja, hogy minél többet kapjon. A kérdés tehát az: tudunk-e önmérsékletet tartani? A jobb holnapért áldozatokat kell hozni. Minél később adjuk át a terepet a reformoknak, a gazdaságosabb elosztási rendszernek és az új költségvetési filozófiának, annál később fogunk jobban élni. Változatlanul nem hiszem azonban, hogy a portástól kell megkérdezni a kórházban, hogy egy műtétet végre kell-e hajtani vagy sem – vagyis nincs értelme a társadalmi vitának az eurót illetően.

A politikusok, gazdasági szakemberek feladata a döntést meghozni és gondoskodni arról, hogy az ország a lehető legjobb feltételekkel lépjen be az egységes pénzügyi rendszerbe. Azonban az állampolgárok rendszeres és objektív tájékoztatása elengedhetetlen. Megítélésem szerint minden jobb annál, mintha mi lennénk az utolsók, akik bevezetik az eurót, mert gazdasági kapcsolatainkat költségesebben tudjuk fenntartani, mint az unió többi tagországa, és a forint folyamatos leértékelési veszélye miatt a befektetői kedv is csökken. Tehát a bizonytalansági tényezők az idő múlásával összeadódnak és rontanak versenyképességünkön. Nem az időpont, hanem a cél következetes megvalósítása a fontos.

A maastrichti kritérium pontjai:
1. Költségvetési fegyelem: az államháztartás hiánya legfeljebb 3%-os lehet a GDP-hez képest.
2. Alacsony államadósság: az államadósság szintje legfeljebb 60%-os lehet a GDP-hez képest.
3. Árstabilitás: az infláció legfeljebb 1,5%-kal lehet magasabb az Európai Unió három legalacsonyabb inflációjú országa átlagánál.
4. Kamatkonvergencia: a hosszú távú kamatszint legfeljebb 2%-kal lehet magasabb az előző három ország kamatátlagánál.
5. Árfolyam-stabilitás: a nemzeti valuta nem léphet ki egy meghatározott sávból.
A feltételeket az euróövezethez való csatlakozás előtt két évig folyamatosan kell teljesíteni.


A múlt héten történt

A kormány által 2005-re és 2006-ra kitűzött államháztartási hiánycélokat Magyarország várhatóan távolról sem éri el, és ezzel kérdésessé válik, hogy tartható-e a deficitnek a szerződésben előírt, a GDP-hez képest 3 százalékos referenciaérték alá történő csökkentésére szabott 2008-as határidő – állapította meg a deficit újraértékeléséről múlt csütörtökön Brüsszelben kiadott közleményében az Európai Bizottság. A kormányszóvivő bejelentette: a miniszterelnök vezetésével „államreform-bizottság" áll fel a közeljövőben, amelynek célja a jelenleginél kisebb, átláthatóbb, hatékonyabb igazgatás megteremtése. Eurós kilátások: A bankár szerint nincs értelme a társadalmi vitának az átállást illetően. A politikusok, gazdasági szakemberek feladata a döntést meghozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradók figyelmébe

Győrszentiván. Ma délután 3 órától este 7 óráig kiszállásos véradásra várják a véradókat a helyi… Tovább olvasom