Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Micimackós füzetet akarok! Tanszerbevásárló körúton jártunk

Győr-Sopron - Rossz hír a diákoknak, s még rosszabb a szülők pénztárcájának: vészesen közeleg a szeptemberi becsengetés. Ennek apropóján a megye két legnagyobb városában, valamint Ausztriában és Szlovákiában kutattuk az olcsó tanszereket.


A belvárosi papírbolt és a Teszkó

A kisalfold.hu csapata a megyeszékhelyen kezdte a tanszeres portyát, s első körben ellátogatott egy belvárosi papírboltba (Kontúr, Szent István út) és egy multihoz (Tesco) is.

Előbbiben nyilvánvalóan bővebb volt a választék – a különböző rajzfilmhősökkel felturbózott cuccokat is nehéz volna lajstromba szedni –, s a minőség is jobbnak tűnt.

A különböző tanszerek árskálája természetesen rendkívül széles skálán mozog, íme, néhány példa. A papírboltban láttunk 12 db-os festőkészletet 193 és 1078 forintért is, míg A5-ös füzetet 49 és 193 Ft-ért.

A Tesscóban ezúttal is a nyomott árak dominálnak – vagyis a multi vezetői valószínűleg most is arra játszanak, hogy nagy hasznot ugyan nem húznak az iskolaszerekből, ellenben ha már beszerezte a család az iskolakezdéshez szükséges minden kacatot, akkor csak vásárol az egyéb portékákból is –, például A5-ös tűzött füzetet már 25 forintért, 10 darabos grafit ceruzacsomagot pedig 99 forintért is be lehet szerezni a kék-piros hipermarketben.


Papírboltos árak

Kis kockás füzet (A5) 39-193 forint
Nagy kockás spirálfüzet (alap, semmi extra) 274 forint
Radír (1 db) 39-151 forint
Grafitceruza (1 db) 55-77 forint
Tolltartó (31 részes felszerelt) 1286 forint
Hátizsák 2850-5720 forint
Füzetborító (csomag) 97-115 forint
Színes ceruza (minőségi Ausztriából, 12 darab) 1693-2993
Festőkészlet (12 színnel) 193-1078 forint


Teszkós tarifák

Spirálfüzet (60 lapos, A4-es méret) 99 forint
Kis kockás füzet (A5) 25 forint
Ceruzák (10 db-os csomag) 99 forint
Színes ceruzacsomag (12 db) 449-549 forint
Vízfesték (12 színes) 179 forint
Radír (3db/csomag) 99 forint
Zselés toll (2db/csomag) 99 forint
Nyomógombos golyóstoll (8db/csomag) 299 forint
Tesco tolltartó 599-699 forint 


Szlovákia néhány esztendeje jóval olcsóbb volt tanszerek terén is

Rövid időre átruccantunk északi szomszédunkhoz is, egészen pontosan Nagymegyeren lestük meg egy kisebb papírbolt árait.

Nos, összegezve a tapasztalatokat: néhány éve bizony még sokkal jobban megérte kirándulni egyet Szlovákiában az iskolakezdés előtt.

Átszámítva például A5-ös füzetet nem nagyon találtunk 50 forint alatt, míg öt darab ceruzát körülbelül 280 forintért kínálnak.

Tán egyedül a tolltartók viszonylag olcsóbbak a szomszédban: utóbbi 320-380 forintért is beszerezhető, sőt, minőségi darab is fellelhető 1400-1850 forintért.Most még adómentesen - Ha jó "fej" a munkáltató, akkor több mint 40 ezer forinttal segítheti a szülők kiadásait 

Érdemes időben elkezdeni a bevásárlást, mert az iskolakezdés nem csak a diákok, de sokszor a szülők pénztárcájának is igen megterhelő.

Ha csak belegondolunk, hogy mennyibe kerül egy iskolatáska, tornazsák a belevaló felszereléssel, vagy akár a kötelező olvasmányok, gyorsan több tízezer forintnál tartunk. Jobban járhatnak azok, akik már megkapták munkahelyüktől az iskolakezdési támogatást, így ők fokozatosan tudnak menni, és elkerülhetik a nagy rohamot.

Az iskolakezdési támogatás gyermekenként 21 450 forint értékben adható évente egy alkalommal mindkét szülőnek.

Ilyen módon egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését akár több mint 40 ezer forinttal is támogathatják a munkáltatók, amely már komoly segítségnek számít egy-egy tanév előtti bevásárlásnál.  Jobbak az osztrák cuccok, de persze drágábbak is


Nézzük, mi a helyzet az Alpokalján. Egy soproni multi árai lényegesen alatta maradnak a kismartoni írószerbolt ártételeinek, de úgy tapasztaltuk: ez a minőségre is igaz.

Persze, a kilenc forintos füzetet az osztrák üzlet nem tudta "überelni", de igényességben és színvonalban mindenképpen az utóbbi nyert.

Sopron

Kis kockás füzet (A5) 9 forint
Nagy kockás spirálfüzet (a legolcsóbb) 209 forint
Radír 299 forint/50 gramm (egy kis zacskónyi)
Grafitceruza 99 forint/5 darab
Golyóstoll 149 forint/2 darab
Tolltartó (dupla cipzáras, amiben van filc-és színesceruza-készlet, vonalzó, stb.) 799 forint
Iskolatáska 7900-9900 forint
Füzetborító 99 forint/5 darab A4-es
Zselés toll 129 forint/2 darab
Színes ceruza 749 forint/12 darab
Festőkészlet (12 színnel) 399 forint 


Eisenstadt (Kismarton)

Kis kockás füzet (A5) 0,29 euró
Nagy kockás spirálfüzet (a legolcsóbb) 0,57 euró
Radír 0,49 euró
Grafitceruza 0,49 euró
Golyóstoll 0,39 euró
Tolltartó (dupla cipzáras, amiben van filc-és színesceruza-készlet, vonalzó) 3,49 euró
Iskolatáska 60-140 euró
Füzetborító nincs, úgy látszik Ausztriában nem divat
Vignetta 1,19 euró/6 darab
Zselés toll 1,99 euró
Színes ceruza 0,99 euró/12 darab
Festőkészlet (12 színnel) 3,49 euró 
Olvasóink írták

 • 19. Griffin 2009. augusztus 24. 11:53
  „jah, azért háborog a szülő, hogy sokba kerül a tanszer, hát persze,nem a tanszer kerül sokba, hanem a rongyrázás, a magamutogatás, az én gyerekemnek még szebb, még jobb, még trendibb van--aztán meg megy sírás ezerrel, hogy gyurcsánytakarodj...tanévkezdő kis szines labda feldobva az örök morgolódóknak, hajrá, hölgyeim!Inkább vegyenek neki még egy mobilt, még egy fülbedugható zenelejátszót, nehogy már unatkozzon az órán az a csöppség, és tudjon smsezni óra alatt is a barinőivel, az ám a trendi!”
 • 18. MTT 2009. augusztus 21. 18:23
  „Majd adnék én nyavajogni a gyereknek, olyat kap(ott), amire pénzem van(volt). Igaz, ez soha nem adott okot hisztire. Nevelés és pénztárca függvénye. Persze, mindenki szeretne trendit a gyerekének, de csak az ésszerűség határain belül. Nyilván, aki nem kap támogatást, emiatt nem fog hitelt felvenni.”
 • 17. tricse 2009. augusztus 21. 15:48
  „Én már évek óta ha a tükörbe nézek csak azt látom,hogy nincs pénzem a drágábbra! Ki okozta,ki okozta?”
 • 16. kubizo 2009. augusztus 21. 10:29
  „14-re Minden szavad igaz, én korábban hallal foglalkoztam ugyanez történt, de mesélhetnének, a tojást árulók Húsvétkor, vagy a dinnye árusok, stb..Amikor keresni tudnál, nem tudsz, az ellátást pedig biztosítsd és ráadásul magyarázkodj a vásárlóknak.”
 • 15. Ms.Wolf 2009. augusztus 21. 09:59
  „Szlovákia sokkal olcsóbb ( volt) a tanszerek terén is???? könyörgöm, akkor miért vagyunk tele vásárló szlovákkal??? Hiába euró, átszámolva mi olcsóbbak vagyunk.”
 • 14. Samu-István 2009. augusztus 19. 22:00
  „Egy kis füzetnek az előállítása 6-7-éve mikor én is papír írószerrel foglalkoztam Mosonmagyaróváron kb. 13 Ft volt
  A Hiperek lenyomták az árat a beszerzési ár alá, a gyártók is tiltakoztak de mivel nem egyenes úton került a hiperekbe tehetetlenek voltak ellene. A verseny hivatalra sem lehet mondani, hogy nem hiper párti.
  Csak kérdem én, ha év elején elviszik a hasznot a kisboltok, elöl akkor évközben a kisboltok, miből tartsák fent magukat mikor az iskolába szükséges nem nyereséges kevésbé keresett termékeket, kell tartani.
  Akkor a szülők fel vannak háborodva, hogy nincs, mert a multik azzal, ami nem üzlet de évközben szükséges már nem pepecselnek.
  De ezt jó néhány szak bolttal eljátszották.
  Mikor valamit keresünk a városban és nincs, és fel vagyunk háborodva, hogy milyen szakboltok, ezek hogy nincs az a termék, amit keresünk, vagy hogy hol vannak a szakboltok egyáltalán akkor ne legyünk felháborodva, mert ha tükörbe nézünk, meg látjuk, ki okozta.”
 • 13. Babika 2009. augusztus 19. 21:30
  „Az én munkahelyemen is adnak ilyen támogatást, pedig az nem az Audi, hanem egy kis Kft.
  Hát kedves segítő te meg ne kritizálj senkit. Te mindig kisbetűvel kezded a mondatot???????”
 • 12. polgi 2009. augusztus 19. 16:29
  „Válság ide, válság oda, a Tápszentmiklósi önkormányzat nem enged korábbi gyakorlatából és jelentős összeggel támogatja az iskolakezdést.
  A négy település ( Tápszentmiklós, Győrasszonyfa, Lázi, Tarjánpuszta) által létrehozott iskolafenntartási társulás képviselő testületei közel öt millió forinttal támogatják az idei iskolakezdést. A 208 tanulónak nem kell fizetnie sem a füzetcsomagokért, sem a tankönyvekért. Sőt a jövő heti tankönyvosztáskor minden tanuló 10 ezer forintos iskolakezdési támogatást vehet fel.
  Ezzel a segítséggel a négy település igyekszik csökkenteni az iskolakezdéssel járó magas költségeket a közös fenntartású intézmény tanulói részére.
  A tankönyvek és füzetcsomagok tanulónkénti bekerülési költsége az általános iskolában átlagosan 12-15 ezer forint között mozog.
  Ehhez jön még a 10 ezer forintos pénzbeni támogatás, így a szülőknek tanulónként legalább 22 ezer forint maradhat a pénztárcájában.
  Tápszentmiklóson szeptember első napjaiban az óvodások szülei is támogatásban részesülnek, ők gyermekenként 3 ezer forintot vehetnek fel.
  A középiskolások pedig egyenként 5 ezer forint támogatást kapnak.
  És ezzel máris könnyebb lesz az iskolatáska.”
 • 11. segítő 2009. augusztus 19. 15:03
  „hát az az igazság kedves újságírók és hozzászólók, hogy az iskolakezdéssel kapcsolatos információk tele vannak írásbeli hibákkal. hát ez valahol "morbid"!”
 • 10. mobile 2009. augusztus 19. 14:56
  „A mosonszolnoki SMR (volt Sapu, majd Visiocorp) nem ad iskolakezdési támogatást, pedig tavaly megígérték. Jól jött volna.”
 • 9. Amy 2009. augusztus 19. 14:26
  „Eleg szomoru ez az egesz iskola kezdes. Szerintem valami egyaltalan nem okes! Szeptembertol juniusig maga a tanev is kolcseges. Nyari szunetben elmenni egy kis kikapcsolodasra az is kolcseges. A gyerekeknek az iskola kezdes az is kolcseges. A tankonyvek dragak, a fuzetek es mindenfele iskola felszerelesek is kolcsegesek. A tanev kozben felmerulo kiadasok osszessegeben az se semmi. Es mennyi a havi fizetes? Szoval fingom sincs hogy meri M.O. ennyire felemelni az arakat. Amennyi egy szemelynek a fizetes egy honapra, aligha eleg mindenre. Szerintem ez fehaborito! Es akkor, ha esetleg a gyerek elvegzi az iskolat, de csak elado lesz, vagy gyari munkas? Akkor semmit sem er egyalatalan elkezdeni az iskolakat. Egyaltalan miert van M.O. szakiskola, ha a szakmai munka az orszagban szart sem er? Ha ugyved lenne, vagy valami magasabb beosztasu ember, akkor lenne ertelme iskolat vegezni, mert megfizetnek normalisan a tudasat! Szar az egesz magyar rendszer. Kar iskolaba menni, ha nem rogton magasabb beosztast tanul ki.”
 • 8. 0000 2009. augusztus 19. 14:02
  „Mi is kaptunk iskolatámogatást!És édesapám nem az AUDI-ban dolgozik.Mi hárman vagyunk testvérek és 3x21450 Ft-ot kaptunk.”
 • 7. a.h.a. 2009. augusztus 19. 12:41
  „Olcsóságokat csak az vesz akinek sok a pénze, és nem sajnál 2-4 hetente újabbat venni.”
 • 6. ANKO 2009. augusztus 19. 11:25
  „narancsvirág
  Azért kaptál iskolakezdési támogatást,mert az AUDI-ban van béren kívüli juttatás és a dolgozó dönti el,mire használja fel.”
 • 5. tricse 2009. augusztus 19. 10:00
  „Eurós bolt nagyalakú füzetek 4db 290Ft! Minőség? Jó az!Saláta lesz a drága is pár hét múlva!”
 • 4. csd 2009. augusztus 19. 09:25
  „tegnap jártam Intersparban, 9 Ft (!) az A5-ös füzet. ajánlom mindenkinek. (Sopron)”
 • 3. narancsvirág 2009. augusztus 19. 08:47
  „BsBe!
  Igen van! A férjem az AUDIBA dolgozik, mi kaptunk......”
 • 2. BsBe 2009. augusztus 19. 08:08
  „Van olyan munkahely amelyik az iskolakezdési támogatás gyermekenként 21 450 forint értékben megadja a szülőnek.?”
 • 1. Paci... 2009. augusztus 19. 03:06
  „ez mind szep es jo, de peldaul egy kozepiskolas mikor hasznal szinesceruzat vagy eppen 31 reszes tolltartot vagy akar A5-os fuzetet? A normalis meretu es minosegu fuzetek pedig nem egy-ketszaz forintba kerul hanem lassan mar 500 alatt sem kapni... csakis olyat ami nagyon rossz minosegu vekony papir... ezeket miert nem tuntetik fel az arlistaban? vagy eppen azt hogy minden evben milyen nehez pl a tescoban vagy sparban normalis fuzeteket talani ami egyforma... mindenhol csak gyurmat mag rajzlapot meg szinesceruzakat talalni... ezen kellene elgondolkodni nem pedig azon hogy 50 firntert vegyek fuzetet vagy kicsit tobbert... most biztosan mindenki belemkot ezert, de nekem akkor is ez a velemenyem...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a miskolci paneltűzben megsérült lány

Elhunyt az a 16 éves lány, aki a miskolci paneltűzben múlt szombaton életveszélyes sérüléseket… Tovább olvasom