Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Miből lesznek a cseppkövek?

A legnagyobb cseppkő a világon

A szlovákiai Rozsnyóhoz közeli Buzgó-barlangban áll az a fantasztikus méretű cseppkő, amelyet a Guiness Rekordok Könyve is nyilván tart. 
Ezt a gigászi méretű természeti képződményt nem könnyű megközelíteni: rengeteg sötét és keskeny folyosón kell végigmenni, sőt még egy drótkötélpályán is végig kell egyensúlyozni, de a csodálatos látvány megér némi fáradozást. A Rozsnyói Barlangászok Cseppkövének keresztelt látványosság 32,6 méter magas - hogy könnyebb legyen elképzeli ezt a méretet, ez egy tizenhárom emeletnyi magas lakóháznak felel meg! Ez a sztalagmit, vagyis álló cseppkő, leszármazottja csupán egy még nagyobb óriásnak, amely valószínűleg egy földregés során dőlt le. Ennek maradványain növekedett ez a csodálatos képződmény.

Hogyan és miből lesznek a cseppkövek?

Ilyen gyönyörű látvány fogad a cseppkőbarlangokban - kattints a képre!
A hegységekben is millió repedésen szivárog le az esővíz, ami oldja a mészkövet, így a repedések állandóan bővülnek. A cseppkő a föld üregeiben szivárgó, csepegő vizekből kiváló kristályos kőzet. A legnagyobb, legszebb cseppköveket, amelyeket nemcsak  a barlangászok, hanem a látogatók is megcsodálhatnak, általában elnevezik, például az alakjáról vagy a nagyságáról.

Többféle cseppkő is van?

A barlangok tetején található repedésekből kilépő vízcseppekből a mennyezetre vékony, gyűrű alakú hártya válik ki, ami az ismétlődő csepegés következtében hosszú, vékony üreges cseppkővé, úgynevezett szalmacseppkővé növekszik.

Ha a mennyezeti repedésekből a szalmacseppkő felületére is érkezik víz, az abból kicsapódó mész a szalmacseppkövet függőcseppkővé, azaz sztalagtittá vastagítja.

A kis cseppkövek lassan növekednek
A lehulló vízcsepp a barlang aljára érve szétporlik, s benne lévő mász egy része pedig ottmarad a lecsöppenés helyén. Ha ez sokszor megismétlődik, egy felfelé növekvő cseppkőgyertya, azaz állócseppkő vagy sztalagmit keletkezik.

Az egymással szemben növekvő függő- és állócseppkövek összenövéséből cseppkőoszlopok, sztalagnátok jönnek létre. A ferde barlangmennyezeteken, falakon a szivárgó vizekből kiváló mészkőből gyönyörű képződmények, cseppkőkérgek, cseppkőzászlók, cseppkőfüggönyök képződnek.

Nem szabad bántani

Ilyen az állócseppkő
A cseppkövek nagyon lassan növekednek, s könnyen slehet, hogy a szép cseppkőoszlop, amit látsz, több százezer év alatt lett olyan, amilyen. Éppen ezért minden cseppkőbarlangban tilos letörni vagy megrongálni a köveket, hiszen ezzel a természet sok-sok évi munkáját teszed tönkre!   

Magyarországon is vannak cseppkövek?

Magyarországon sok cseppkőbarlang található - a Bükk hegységben például nagyon sok van belőlük - a legszebb és legnagyobb azonban mind közül az Aggteleki cseppkőbarlang. Az Aggteleki Nemzeti Parkban, ahol ez a barlang is található, közel 270 barlang van. Itt található a híres Baradla-Domica-barlangrendszer, amely 25 km-es hosszú! Ebben látható hazánk legnagyobb állócseppköve, a Csillagvizsgáló, valamint a legnagyobb barlangi terem, az Óriások terme is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sereghajtók vagyunk az internet felhasználásban

Magyarországon a lakosság 28 százaléka, a vállalatok 78 százaléka használta tavaly év elején… Tovább olvasom