Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Mi szükség van kézzel írott önéletrajzra?

Elfogadható állásom van az idegenforgalomban. De rám mindig is jellemző volt, hogy nem bírok egy helyben maradni. Most is böngészgetem a hirdetési újságokat és az internetet, hátha sikerül változtatnom. Sokszor meglep, hogy egy álláshirdetésben kézzel írott önéletrajzot kérnek, lehetőleg fényképpel. Mi szükség van erre? A kézírásom nem túl szép és nem igazán vagyok fotogén, az igazolványképeim például mindig borzalmasra sikerednek. Nem fogok emiatt hátrányba kerülni?
V. Anna (Vámosszabadi)

Emiatt ne aggódjon, de nem árt, ha tisztában van a szokásokkal. Amikor egy munkáltató kézzel írt önéletrajzot kér, a jelentkezők szűréséhez grafológus szakértő vagy grafológiában járatos személyzeti szakember segítségét veszi igénybe. A világ több fejlett országában – Franciaországban, Svájcban és Izraelben a cégek 75 százaléka – felhasználják a grafológia segítségét a munkatársak kiválasztásában. A kézíráselemzés hívei úgy vélik, hogy a grafológia a jelentkező személy olyan képességeit is megmutatja, amelyek egy átlagos önéletrajzból vagy jelentkezési lapból nem derülnek ki. Sokan persze vitatják a létjogosultságát a személyzetkiválasztásban, mert nem tartják tudományosan megalapozottnak.

Azt javaslom tehát, ne idegenkedjen tőle, és tartsa be a pályázati felhívásban foglalt előírásokat, hiszen rögtön az első benyomást elronthatja, ha a cég kérése ellenére nem kézírásos pályázatot nyújt be. Levelét lehetőleg tiszta fehér (nem kockás vagy csíkos) lapra írja, és ha attól fél, írása nem szép vagy nem olvasható, a kézírásos önéletrajzhoz mellékelje szakmai életútjának összefoglalóját hagyományos, számítógépen nyomtatott kivitelben is.

A fényképekkel hasonló a helyzet! Ha az állást meghirdető cég kifejezetten fényképes önéletrajzot kér, ne rontsa esélyeit azzal, hogy ön nem küld, a többi pályázó pedig igen. De ha külön nem szerepel a felhívásban, „csak úgy" ne küldjön „a biztonság kedvéért" fényképet is – különösen ne olyat, ami az otthoni fényképalbum díszeként vagy egy társkereső iroda hirdetésében megállná a helyét, de egy munkahelyhez semmiképpen. 

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradók figyelmébe

Győrszentiván. Ma délután 3 órától este 7 óráig kiszállásos véradásra várják a véradókat a helyi… Tovább olvasom