Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Mi őriznénk a gázt! - Molnár Csaba ezt javasolta

Magyarországon is épülhetnének más országok földgáz-tartalékainak tárolására alkalmas bértárolók azon javaslat alapján, amelyet a magyar kormány képvisel az Európai Bizottság az energiaellátás biztonságára vonatkozó kezdeményezései között - mondta Molnár Csaba.A győri származású miniszter az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága előtt beszélt a hazai földgázkészletek kitermelésének gyorsításáról, illetve arról az ugyancsak magyar javaslatról, amely szerint a jövőben az Európai Bizottságnak nemcsak válság idején kellene megfigyelőt kellene küldenie a gázszállítókhoz, hanem folyamosan kellene monitorozni azok működését.

Magyarország Közép-Kelet-Európában talán a legfelkészültebb földgáztárolók tekintetében, az itthoni éves fogyasztás egyharmada rendelkezésre áll a tárolókban, vannak azonban olyan országok, amelyek például geológiai adottságaik miatt nem tudnak ilyen tárolókat létesíteni - hangzott el a bizottsági ülésen.

A szakminiszter szerint ezeknek az államoknak nyújtana lehetőséget az energiabiztonság növelésére az a magyar javaslat, amely szerint lehetővé válna, hogy az érintett államok más országokban tarthassák gáztartalékaikat. A jelenlegi elképzelés szerint ilyen ország lehetne hazánk is - innen Románia illetve Szerbia felé lehetne például ilyen bértárolókat létesíteni, ami Molnár Csaba szerint remek üzleti lehetőséget jelentene Magyarországnak.

A bértárolás mellett Molnár Csaba beszélt a hazai földgázkészletek kitermelésének gyorsítási lehetőségeiről is, ami a magyar fogyasztás 15-20 százalékát teszi ki. A szakminiszter a tervek között említette a feltárás engedélyezési eljárásának felgyorsítását valamint a közterhek rendszerének áttekintését is.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Poltergeist 2009. március 04. 13:43
  „load 2009.03.04. 08:53---->:DD.
  Kösz igazán jó napot szereztél te kis nagytudásu.

  <flood moderálva>”
 • 23. load 2009. március 04. 08:53
  „22. Poltergeist
  Magam is úgy gondolom.
  Hozzád képest biztosan.
  Ha majd adekváttá válik számodra, hogy alkalmasint mekkora baromságokat mondasz, akkor beszélhetünk róla.
  Addig, ces la vie!”
 • 22. Poltergeist 2009. március 04. 08:11
  „load 2009.03.03. 23:38--->öcsém te valami fenomenális IQ bajnok lehetsz”
 • 21. load 2009. március 03. 23:38
  „14. Poltergeist
  "...már régen delikváltá lett számomra,hogy ..."
  Köszönöm!
  Ezzel, nagyjából mindent elmondtál magadról.”
 • 20. csigaZ 2009. március 03. 23:31
  „Kedves Molnár Csaba és társai.
  Mit nem akarnak még ebben az országban tartani?
  Tudom ez nem az ország érdeke hanem öné és a többi hazaáruló társáé.
  Gyalázat amit művelnek uraim.”
 • 19. nocomment41 2009. március 03. 21:05
  „Sme: Gyurcsány segítségkérése árt Magyarország szomszédainak
  Gyurcsány Ferenc segítségkérése árt Magyarország szomszédainak. Az Európai Unió reakciója erre az a garanciavállalás volt, hogy egyetlen tagállamát sem hagyja elesni. A forint hétfői árfolyama azonban megmutatta, hogy a piacok mennyire hisznek ennek - írja a Sme című szlovák véleményformáló liberális napilap keddi kommentárjában.
  "Tény, hogy Gyurcsány segítségkérése - a hazai politikai marketing céljaira ráadásul álnok módon az egész régió köpenye alá takarva -, megkárosítja a szomszédokat. Csakhogy az 1997-es thaiföldi példa, amelyre néhány szakértő ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet, azt mutatja, ha Magyarország csődbe megy, magával rántja az egész régiót. A csúcstalálkozón adott biztosíték, hogy az unió egyetlen tagállamát sem hagyja elesni, nem lehetett más, mint szóbeli. Az euró hétfő déli 306 forintos árfolyama azonban jelzi, hogy milyen ezen a téren a bizalom" - fejti ki az újság.
  http://hvg.hu/vilag/20090303_europa_sme.aspx?s=hl”
 • 18. Poltergeist 2009. március 03. 20:23
  „Egyvalamit tényként kijelenthetünk ha valaki korrekt nyilvánvaló információt szeretne kapni az ország helyzetéről a belföldi és külföldi gazdasági helyzetünkről az ne az RTL és TV2-tő(még sorolhatnám) álltal átkonvertált népbútító,agymosó hírekből alkosson vélemény mert a politika a média az egész ország"világ"mind a zsidók kezében van és azt látják amit ők látni akartatni veletek és sajnos a sok buta ember feltételek nélkül hisznek nekik.”
 • 17. menti 2009. március 03. 18:20
  „http://kuruc.info/r/22/36370/ nagyon jó!!, ötletes, nem úgy, mint 666.hu fröcsögése”
 • 16. menti 2009. március 03. 18:17
  „666.hu
  Aki csak fröcsögni tud, menjen el műanyagnak, annak még megfelel, IQ-ról beszél? csak tegeződve tud beszélni? jellemző. Legjobb védekezés a támadás, nem pedig a tényekkel vitába szállni. Egyébként jelzőit köszönöm, ugyazt kívánom Önnek is”
 • 15. 666.hu 2009. március 03. 18:03
  „menti.... gondolom azért, mert a fajtád itt az átlagembernek "poklot hozott/lopott össze"... Nem az isteneid szavaztak le NON- STOP (azért IQ.-d alapján félve kérdem, ismered ezt a kifejezést ??) szavaztak le mindent a parlamentben, már 6 éve ?? Szerencsétlen hülye.2002-ben HOZZÁD képest volt csóró szarházi majdnem mindenki, most TE VAGY a LEGCSÓRÓBB HÜLYE Európában... Légy büszke rá... szerencsétlen...”
 • 14. Poltergeist 2009. március 03. 16:53
  „load 2009.03.03. 16:36--->barátom már régen delikváltá lett számomra,hogy ezen felfogással mint a tiéd jutottunk oda ahol vagyunk,igazad van adjunk el mindent és magyarázzuk meg milyen frankó lesz nekünk.
  Gratula kezet foghatsz a politaki burzsoáziával.”
 • 13. load 2009. március 03. 16:36
  „11. Poltergeist
  Higgadj le barátom, és gondolj arra, hogy senki nem vesz olyan üzletet, amire ráfizet!
  Teljesen természetes, ha valaki befektet, azon nyerni akar.
  Igy működik a világ.
  Ahol nem így működne, azt úgy hívnák kommunizmus.
  De amit nálunk negyven éven át annak hívtak, az sem működött.
  A szénhidrogén kutatás nagyon kockázatos és drága üzlet. A makói gáz a magyar technológiai felkészültség és beruházási lehetőségek mellett még 100 év múlva is a föld mélyén maradna.
  A jótanácsaiddal meg a kedves családodat traktáld!
  Ők szivességből talán még meghallgatnak.”
 • 12. menti 2009. március 03. 16:25
  „upho! A fidesz már sok mindent felvetett, de még semmit sem tett, de OV megmondta, van élet európán kívül is, most meg ott nyalizik, hogyan van ez?”
 • 11. Poltergeist 2009. március 03. 16:21
  „6. load 2009.03.03. 15:35--->Az ökrözés a kormány és a bandájának ment!
  Akkor cáfoljál meg ezek szerint ismét nagyon jó üzletet kötött a kormány ugye,jól járt az állam és a nép is ???
  Modj egyetlen olyan eladásról szóló kimutatást ,amikor állami tulajdonú ingatlanokat területeket adtak el akár külföldi akár magyarnak és miután megvették veszteséges lett ???Hol élsz te a marson valószínű ha te lettél volna ott ennyi ésszel úgyanúgy eladtad volna te is a földet meg mindent amit érsz.
  Szerintem ne load-ozzál inkább bootuljál újra akkor frissitheted a memoárodat.”
 • 10. load 2009. március 03. 16:16
  „8. metermester
  "Mennyi is most az orosz gáz, kedves load?"

  63 Ft/köbméter, de miért kérdezed?”
 • 9. gagarin 2009. március 03. 16:05
  „Ezek valahogy a gázt is így őriztetnék:
  Mondd csak fiacskám, ebben a mondatban: "A pásztor a mezőn legelteti a nyájat" melyik a helyhatározó?
  - A pásztor.
  - Nono! Már hogy lenne a pásztor a helyhatározó?
  - Azért, mert a pásztor határozza meg a helyet, hogy hol legeljen a nyáj!
  Még ha csak az lenne a baj hogy csornai,de pirosszemü pálottszáju majom!”
 • 8. metermester 2009. március 03. 16:05
  „utánanéztem, azért nem rossz üzlet a befektetöknek. éves szinten 15 milliárd m3 . Mennyi is most az orosz gáz, kedves load?”
 • 7. metermester 2009. március 03. 16:01
  „A Makói Árok évtizedeken át csak olajipari szakemberek szűk csoportjának jelentett valamit. Ez megváltozott áprilisban, amikor az amerikai Exxon Mobil, a világ legnagyobb olajtársasága részesedést vásárolt a vállalkozásból. Magyarországon már előtte is újságfőcímek hirdették, hogy nem csak Magyarország lehet önellátó földgázból a makói vagyonnak köszönhetően, hanem összes kelet-európai szomszédját is elláthatja, emlékeztetett az újság. Ez azonban nem várható egyhamar, mert a gáz kemény kőzetben van, amelyből nem szabadul ki egykönnyen. Korábban az ilyen, úgynevezett nem hagyományos olaj- és gázlelőhelyeket a nagy olajcégek túl nehéznek és költségesnek minősítették.A növekvő energiaárak és a technológia fejlődése miatt ez a felfogás változóban van, és a befektetett dollármilliárdok végül is segíthetnek a világkereslet nyomásának enyhítésében, írta a lap.

  A makói földgázvagyont a világ egyik legnagyobb nem hagyományos lelőhelyeként emlegetik. A koncessziós kanadai Falcon Oil & Gas Ltd. úgy becsüli, hogy a koncessziós területe körülbelül 1,2 billió köbméter földgázt tartalmaz. Ez háromszor annyi, mint Nagy-Britannia bizonyított földgázkészlete, írta az újság.

  A makói kitermelés ugyan nehezebbnek ígérkezik, de van egy nagy előnye: Makó az európai gézvezeték-hálózat közepén van. - A piac készen áll, a térségben az értékesítés nem lesz probléma - idézte a The Wall Street Journal Europe a Mol kutatási-termelési divízió vezérigazgató-helyettesét, Áldott Zoltánt.

  A washingtoni Jamestown Alapítvány elemzése szerint a makói földgáz iparszerű kitermelése 2011-től várható, 2012-től kezdődően évente 10 milliárd köbméteres teljesítménnyel. Összehasonlításul: az európai gázfogyasztás negyedét fedező orosz Gazprom tavaly 548,5 milliárd köbméter földgázt termelt. Magyarország éves gázfogyasztása 14-15 milliárd köbméter.”
 • 6. load 2009. március 03. 15:35
  „3. Poltergeist
  Mielőtt leörözöl valakit, nézz utána a makói födgáz lehetőségeknek!
  Hiába nagy a készlet, ha az 5 km-es mélységű 200 fokos hőmérsékletű kőzetből, 150 termelő kúttal is csak évi 10 milliárd köbmétert lehet a felszínre hozni.
  A magyar éves fogyasztás ennek a másfélszerese.”
 • 5. load 2009. március 03. 15:27
  „2. upho
  "ezt mar reges regen felvetette a fidesz, akkor legjobban az mszp agalt ellene"

  Én ennek pontosan az ellenkezőjére emlékszem, de győzz meg róla, hogy nem így van!
  Segítségül itt egy részlet egy 2006 januári Áder levélből:

  "Tisztelt Miniszterelnök Úr!
  Egyértelmű választ szeretnénk kapni Öntől arra is, hogy a kormány által tervezett 1,2 milliárd köbméter kapacitású stratégai gáztároló - amelynek építési költsége az előzetes elképzelések szerint 150 milliárd forint lesz - mennyivel drágítja meg a földgáz árát, mennyivel kell többet fizetniük a fogyasztóknak. Azt ugyanis a kormány is elismeri, hogy "természetesen költségei vannak annak, ha stratégiai gáztározót építünk." S bár az Ön kormánya azt állítja, hogy a tározó építése mindössze egy forinttal drágítja a gáz árát, szakemberek szerint ez igencsak optimista becslésnek tekinthető. Számításaik szerint ugyanis a tervezett beruházás miatt köbméterenként 3-4, de akár 5 forinttal is többet kellene fizetni a földgázért."”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Besurranó bűnözők elfogásáért jutalmazták

Győr-Moson-Sopron - A megyei rendőr-főkapitányság minden hónapban megjutalmazza a kiemelkedő… Tovább olvasom