Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Mi lesz a bűnjelként lefoglalt áruk sorsa?

A rendőrség által bűnjelként lefoglalt – például lopásból származó – árucikkeket a kárérték megállapítása után a legrövidebb idő alatt visszajuttatják a jogos tulajdonosnak. A vámhivatal részéről az ilyen jellegű ügyek viszont karitatív célokat is szolgálhatnak.
Romlandó élelmiszereket – így például dobozos sajtokat – is lefoglalt a soproni rendőrség a rengeteg cigaretta, ajándéktárgy és műszaki cikk mellett azoktól a betörőktől, akiknek nemrég fedezték fel rejtek- és búvóhelyét.
– Az ellopott vagy más bűncselekmények révén megszerzett, s a rendőrség által bűnjelként számon tartott árucikkek esetében a főszabály: a kárérték pontos rendőrségi rögzítése után a holmikat a lehető legrövidebb időn belül vissza kell adni jogos tulajdonosának – mondta dr. Reinhoffer Csaba alezredes, a bűnügyi osztály vezetője. – Amennyiben az ilyen áru romlandó vagy lejárt szavatosságú élelmiszer, netán időközben eltört, megrongálódott más egyéb dolog, akkor a tulajdonos polgári jogi kárigényt jelenthet be a büntetőeljárás folyamán. A bűncselekmény elkövetésére használt eszközök viszont az egész büntetőeljárás idején tárgyi bizonyítékok maradnak, függetlenül attól, hogy az saját tulajdonú vagy éppen lopott holmi volt. A bíró feladata, hogy ítéletében végül rendezze ezek sorsát: elrendelje elkobzásukat és megsemmisítésüket, illetve visszaadassa a jogos tulajdonosnak. Érdekességként: egy betörő, aki nagyon szerette az édességet, egyik bűncselekménye helyszínén beleharapott egy csokoládéba. Az édességen talált foglenyomat egyezett az elkövető protézisével, így a műfogsor és a csokoládé is tárgyi bizonyíték lett...
– Az év első hat hónapjában 35 esetben foglalt le jövedéki orgazdaság bűncselekményének gyanúja miatt cigarettát a soproni, a kópházi és a fertődi határátkelőkön, illetve Sopron vonzáskörzetében a Győri Fővámhivatal mélységi felderítő csoportja. A 4200 karton cigaretta összértéke megközelítette a 22 millió forintot – tudtuk meg Rujder Péter főhadnagytól, a fővámhivatal szabálysértési önálló csoportjának vezetőjétől. – Az elkobzott cigarettákat megsemmisítik, jogszabályi rendelkezések kizárják más felhasználási módját. Sopron térségén kívül az ellenőrzés hálóján öt alkalommal romlandó élelmiszer-ipari termékek is fennakadtak. A bizonytalan eredetű árukat megsemmisítik, közegészségügyi szempontok miatt értékesítésükre nincs lehetőség. Más a helyzet a ruhaneművel. Idén 17 esetben összesen 275 millió forint értékben foglaltak le a vámosok csempészett vagy hamisított márkajelzésű távol-keleti textíliát, illetve lábbelit. A jogerős bírósági ítélet után – és a hamis márkajelzés eltávolítását követően – segélyszervezetek kapják meg ezeket a ruhaneműket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz meleg időben vezetni?

Tovább olvasom