Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Mi kerüljön a nemzet kirakatába? - Hungarikum törvény készül

Csikós és gulyás, Puskás és pálinka - olyan "hívószavak", amelyekről felismernek minket, magyarokat általában mindenütt a világban. Manapság az egészségesen túlzó nacionalizmus és lokálpatriotizmus jegyében sokan hajlamosak a hungarikumok közé sorolni a helyi, kedvelt termékeket, gasztronómiai különlegességeket.

Csakhogy nem minden hungarikum, amit annak gondolunk, és nevezünk. Akkor mi a hungarikum? A kérdésre Birinyi József, a 2009-ben megalakult Parlamenti Hungarikum Bizottság vezetője, a téma kiváló ismerője és szakértője is csak általános választ ad: "az érték a mérték." És hogy mi van a talányos válasz mögött, azt is megmagyarázza.

- Nem lehet csodálkozni azon, hogy szeretnénk minél több hazai különlegességgel, hungarikummal dicsekedni, főként mióta az Európai Unió is támogatja a különleges nemzeti értékeket. 2002-től megnőtt ezek ázsiója világszerte, és 2008 óta a magyar parlament is többször foglalkozott a témával. Fontos, hogy a hungarikumok mint a gazdaság jelentős pillérei védelmet és támogatást kapjanak, és ennek értelmében szülessen törvény is - hangsúlyozza.

- A magyarázat logikus, de még mindig nem válasz arra, hogy mi nevezhető hungarikumnak? - Semmiképpen nem azok a tárgyi és szellemi, kulturális termékek, amelyeket a közvélemény vagy egyes lobbik feltupíroznak, holott legjobb esetben is csak magyar szuvenír jelző lehetne jogos számukra. A valódi tartalom, a belső érték az irányadó, és a hungarikum törvény ennek megfogalmazását, a magyar értéktár megalkotását célozza. Nem mindegy, hogy milyen országimázst mutatunk a világnak, mit teszünk ki a nemzet kirakatába.

Egyébként Birinyi Józseftől megtudom, hogy a nemzeti értékek védelme, propagálása nem magyar találmány, hiszen a franciáknak, olaszoknak, dánoknak és sok más fejlett országnak régóta vannak "hungarikumjaik", vagyis olyan termékeik, alkotásaik, amelyek csak rájuk jellemzőek, amelyeken keresztül képesek népszerűsíteni hazájukat.

Akad olyan ország, ahol több ezer ilyen sajátos, nemzeti értéket képviselő termék van. De végül is nem a mennyiség a fontos, amikor hungarikumokról beszélünk, hanem a valódi minőség: olyan termékek felsorakoztatása, amelyek alkalmasak és méltók a pozitív diszkriminációra, arra, hogy bátran kilépjünk velük a világ elé, egyedi, értékalapú produktumokként.

Ha megalkotásra kerül a hungarikum törvény, nem lehet majd felelőtlenül ráaggatni bármely hazai termékre ezt a valóban minőséget, egyedi tulajdonságokat jelentő jelzőt. Ahhoz, hogy egységes, mindenki számára érthető és elfogadható meghatározása legyen a hungarikumnak, egységes szakmai álláspontot kell kialakítani ebben a kérdésben Ezt kívánja az értékteremtők védelme és a fogyasztók értékorientált tájékoztatása is.

A hungarikumok jó hírünket viszik majd a világba, de ezen túl egyéb lehetőségeket is tartogatnak - nemzetközi pályázatoknál jelentős anyagi előnyt hozhatnak, és kiváló eszközei lehetnek az "országmárka" erősítésének.

Ehhez természetesen az szükséges, hogy olyan produktumok - régi örökségek vagy akár új, mai szenzációs termékek, alkotások - kerüljenek ebbe a nemzeti értéktárba, amelyek alkalmasak lesznek arra, hogy a lokálistól eljussanak a globálisig, és a nemzetközi regisztrációban is szerepeljenek.

Birinyi József véleménye szerint ilyen termékünk jelenleg legfeljebb 20 van, de ez nem hátrány, amennyiben hírünket növelő kiemelt értékekkel bírnak, és alkalmasak az élő hagyományok Magyarországaként reprezentálni hazánkat.

Olvasóink írták

 • 13. annobon 2010. december 28. 10:42
  „11-hez: jah és a hely is kevés lenne...”
 • 12. miracle 2010. december 27. 20:36
  „Esetleg egy térplasztika, ahol Puskás egy csikóssal gulyást eszik, amit pálinkával öblítenek le.”
 • 11. fortuna54 2010. december 27. 17:52
  „5-ös annobon.Elfáradtál,és azért hagytad abban?”
 • 10. Cloeon_dipterum 2010. december 27. 16:29
  „- Alföldi autópálya alagutak a löszfalban.
  - Vörösiszap 10 hektoliteres, családi kiszerelésben.”
 • 9. miracle 2010. december 27. 14:36
  „További javaslatok hungarikumra:
  - médiatörvény
  - bírósági ítélkezés sebessége
  - utak aszfaltozása, majd felbontása 1 hét múlva, mindez ciklikusan
  - 40 centis kilátó Bodrogkeresztúron 40 millióért
  - 6 fatuskó 3 millióért kerékpáros pihenő gyanánt Várgesztesen
  - Gentleman Magazin osztogatása ingyen a parlamenti képviselőknek”
 • 8. annobon 2010. december 27. 13:22
  „3-hoz: "Az a kérdés, mennyire akarjuk átvágni, megkárosítani a kedves vásárlókat," Ilyesmio jut eszembe, hogy 40 000 forint egy pohár sörért! (Álá Budapest)”
 • 7. Mankapunka 2010. december 27. 13:09
  „Olyan szobrok kellenének,mint anno Leninről.”
 • 6. bősárkányi 2010. december 27. 12:30
  „A véget nem érő, díszes, változatos magyar káromkodási szokások.”
 • 5. annobon 2010. december 27. 12:23
  „Hungarikumok? Hát Puszkasz (am Puskás), Teller Ede, Tony Curtis, George Soros, Johnny Weismüller, Tom Lantos, stb. Meg napjainkból: Kulcsár Attila, Tasnádi Péter, Stadler József, Zuschlag János, Hagyó Miklós, Hunwald és a többiek...”
 • 4. Cloeon_dipterum 2010. december 27. 12:19
  „Jó ötlet.”
 • 3. Nagy3845 2010. december 27. 11:06
  „Az a kérdés, mennyire akarjuk átvágni, megkárosítani a kedves vásárlókat, hogy kétszer is meggondolják, beteszik-e a lábukat hozzánk.”
 • 2. fióka 2010. december 27. 10:40
  „hát az a fideszen meg az mszp-múlna akkor izraeli kitűző úgy is előszeretettel vonulnak a parlamentbe vele,hogy a nem szakadna rájuk az ég.”
 • 1. lapi 2010. december 27. 10:21
  „...hát a házi pálinka főzés , oszt jónapot”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félborult kamion: félpályás útlezárás Pásztó közelében

Megcsúszott és keresztbefordult hétfőn reggel egy kamion a 2122-es számú úton - tájékoztatta Szeles… Tovább olvasom