Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Mi is az

a farsang?

A farsang a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak, a bálok, nagy dínomdánomok ideje. A vízkereszt, a római katolikus naptár szerint az Úr megjelenésének napja, a farsang vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig (húsvét előtti 40. nap), a nagyböjt kezdetéig tart.
Vízkeresztkor nyilvánították ki Jézus születését a pogány népeknek. Jelképe a három napkeleti bölcs, a háromkirályok, azaz Gáspár, Menyhért és Boldizsár, akik a betlehemi csillagot követve megjelentek Jézus jászolánál, s uralkodónak kijáró tisztelettel hódoltak a kisded és édesanyja, Mária előtt. A templomokban tömjént és vizet szentelnek ilyenkor, innen a magyar vízkereszt elnevezés. Ma is szokás még a vízkereszt napi házszentelés. A helybéli plébános meglátogatja híveit, megáldja a ház népét és a jószágot, majd az ajtók szemöldökfájára krétával felírja a G-M-B betűket és az évszámot. A nyugati egyház számára a vízkereszt a karácsony zárónapja. A keleti egyház – a Julián naptár szerint – vízkeresztkor ünnepli Krisztus születését, a karácsonyt.
A farsang csúcspontja a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (Rio de Janeiro, Velence). Magyarországon „a farsang farkának” nevezett időszak legnevezetesebb eseménye a mohácsi búsójárás.
A farsang eredetileg pogány ünnep volt. Pshazája Olaszország, ahol a kereszténység megjelenésével igyekeztek kiirtani ezt a vidám ünnepet. Mivel azonban minden igyekezetük ellenére nem sikerült betiltani, felruházták a kereszténység elemeivel. Manapság is számos babona és szokás kötődik ehhez az időszakhoz. Környékünkön az egyik legismertebb az ágfalvi téltemetés, amikor jelképesen koporsóba zárják és elföldelik a hideg hónapokat. Van, ahol különleges barázdákkal szántják a földeket, hogy az új évben bő termésben, s gazdag gyermekáldásban legyen részük. Sok helyen e hagyomány új típusát alakították ki; a hajadon lányokkal tuskót húzattak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit szól az enyhe télhez?

Tovább olvasom