Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Mi a munkaidő?

Olvasói kérdés - „Azt szeretném megtudni, hogy beletartozik-e a munkaidőbe jogilag, ha a főnököm a hétórai munkakezdés előtt megköveteli, hogy beérjünk a telephelyre reggel fél hétre. Építőiparban dolgozom, be kell rakodni az aznapi anyagot és egy másik faluba utazni, de a munkakezdés ott kezdődik hét órakor."
A munka törvénykönyve 117. paragrafusának első bekezdése vonatkozik erre a kérdésre, amely megfogalmazza, hogy bármely munkavégzésnél a munkaidőbe be kell számítani a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenységek időtartamát is. A választ szakértőnk, Muzsai László, az Építőipari Munkavállalók Szakszervezetének megyei képviselője adta és magyarázata alapján az előkészületekbe beletartozhat például az anyagok, a szerszámok előkészítése, azok helyszínre szállítása, a gépbeállítás és karbantartás is, a befejező tevékenységekbe többek közt a szerszámok tisztítása. Jellemzően az építőiparban és a kereskedelemben mindennapos, hogy előkészítő és befejező munkálatok szükségesek; a jogszabályok szerint azok elvégzésének idejét bele kell számítani a munkaidőbe. (Olvasóink munkaügyi témában kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik, azokra érdekvédők válaszolnak lapunk hasábjain.)

Olvasóink írták

  • 2. pampus 2009. március 19. 08:08
    „Érdekes, hogy a pénzügyi "szakemberek" ehhez nem nagyon szólnak hozzá! Csak is az átvert megkárosított kifosztott embereknél próbálnak ködösíteni mellébeszélésekkel!”
  • 1. pampus 2009. március 18. 17:16
    „Szerintem az sokkal fontosabb lenne, ha közölnék az olvasókkal, hogy kiszűrték, azokat a munkáltatókat, akik négy órára fizet szerződés szerint a minimál bér felét! De valójában napi tíz, tizenkét órát dolgoztatják őket! A többi bért pedig zsebből fizetik. Természetesen a különbözet utáni járulékot adót pedig kamatoztatják a saját zsebre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kiszámíthatóság a legfontosabb

Nyugat-dunántúl - Aki túl akarja élni a válságot, az dobja ki a tankönyveket – szokatlan, s… Tovább olvasom