Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Mi a 10 legválságérzékenyebb foglalkozás?

A FigyelőNet összegyűjtötte önnek a válság, illetve az azt valószínűleg követő recesszió által leginkább veszélyeztetett tíz foglalkozást.

Ha beköszönt a recesszió, akkor az a munkanélküliség növekedésével jár együtt, a leépítések több gyárban már sajnos meg is kezdődtek.

A recesszió következményeképp visszaesik a fogyasztás, csökken a vásárlóerő, kevesebb a lakosság szabad rendelkezésű (diszkrecionális) jövedelme. A kormányzat immár a gazdaság enyhe (-1 százalékos) hanyatlásával, s 3,1 százalékos fogyasztáscsökkenéssel számol a háztartások esetében jövőre.

Minél kevesebb köze van egy adott ágazatnak az alapvető szükségletek kielégítéséhez, annál nagyobb veszélyben vannak a szektor álláshelyei. A FigyelőNet a tíz legválságbiztosabb foglalkozás után most összegyűjtötte önnek a tíz legválságérzékenyebb munkát.

Betanított munkás

A leghamarabb a gyártásban érdekelt cégek – különösen az autók és az elektronikai cikkek gyártásához kapcsolódó termelők, beszállítók – alkalmazottainak állása inoghat meg. Az alacsony képzettségűeket küldik el először, mert őket könnyebb pótolni a későbbi fellendüléskor, mint a szakképzett munkásokat.

Műszaki bolti eladó

A műszaki kiskereskedelem a válság hatására visszaesik, az Elektro Pont üzleteinek a válság adta meg a kegyelemdöfést, mindemellett az egész kiskereskedelmi szektor szenvedni fog a fogyasztás zuhanásától. A nagy piaci részesedésű, jó árimázsú láncok dolgozói viszonylagos biztonságban vannak.

Kőműves

Az építőipar érzékeny a konjukturális változásokra, így veszélyben van a szektorban dolgozók álláshelye is. Minthogy nagy az ágazat hitelszükséglete, az a hitelválság egyik első számú áldozata. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az építőipar eddig is lejtmenetben volt az állami megrendelések visszaesése miatt.

Banki alkalmazottak

Eddig persze még egy hazai pénzintézet sem ment csődbe, és a sajtónyilatkozataik szerint nincs is okuk félni a dolgozóknak. Ám ha egy banknál beüt a krach, akkor nemcsak az ügyintézők, hanem a vezérigazgatók is elveszthetik a munkájukat. Természetesen az egész pénzügyi szektor álláshelyei negatívan érintettek.

Újságíró

A recesszió idején a cégek hajlamosak a reklámköltségen spórolni, ami nem pusztán a reklámcégeket, hanem a médiavállalatokat, s azok dolgozóit is kellemetlenül érinti. Az online médiumoknál dolgozók kevésbé vannak veszélyben, keményebben érintettek a rádióknál és a nyomtatott sajtónál dolgozó újságírók.

Pincér

A lecsökkent vásárlóerő egyik kárvallottja a vendéglátás. A pincérek, szakácsok munkahelyét ez minden bizonnyal negatívan fogja érinteni. A szállodák forgalma is visszaeshet, kevesebb szobaasszony, londiner el tudja majd látni a feladatokat.

Utazásszervező

Az utazási irodák, idegenvezetők munkahelye is meginoghat: a turizmus – a kultúrával és a szórakoztatással együtt – azok közé az ágazatok közé tartozik, amelyeket erősen érint a recesszió. Ha elhúzódik a recesszió, számos utazási iroda bezárhat.

Légiutas-kísérő

A légitársaságok között éles verseny alakult ki, számos cég nehéz helyzetben volt már a válság előtt is. Sok utaskísérő és a pilóta munkájára nem lesz szükség, ha kevesebb az utas – mindez elmondható a földi kiszolgáló személyzetről is.

Taxisofőr

A turisztikai ágazatban várható pangás a személyfuvarozásra is negatív hatással van, csakúgy, mint a belföldi kereslet csökkenése. A külföldi és hazai utasok száma is csökkenni fog.

Személyi edző

A személyi szolgáltatások iparágára is ugyanaz vonatkozik, mint a vendéglátásra és a turizmusra: a létfenntartáshoz nem nélkülözhetetlen szolgáltatásokat egyre kevesebben veszik igénybe.

(A lista összeállításában segített Adler Judit, a GKI kutatója és Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki vezető konjunktúrakutatója.) Teljes cikk itt.


Olvasóink írták

 • 9. Bea77 2008. november 07. 13:52
  „gsxr1:hagyjátok már a nyugdíjasokat! A szüleitek talán nem lesznek egyszer azok,vagy talán már nyugdíjban vannak,akkor ezek szerint ök is menjenek a híd alá lakni?! Gondolkodj legyszives!”
 • 8. Nővér 2008. november 06. 18:53
  „Talán arról is kéne beszélni , hogy ki lessz a nyertese. Ilyen pl. a temetkezési vállalat,.a koszorúkötök.”
 • 7. Icsi 2008. november 06. 16:07
  „Ez hülyeség ez a lista!
  És mi a gépjármű-értékesítőkkel?
  Nem tudunk hitel csinálni, nem vesznek kocsit az emberek.
  Mi lesz velünk?”
 • 6. gsxr1 2008. november 06. 16:05
  „1. parlamenti naplopó
  2.koldus
  3.segílyezett
  4.megmondóember
  5.jegyellenőr
  6.spicli
  7.házmester
  8.balek
  9.ügynök
  10.véraláfutó”
 • 5. gsxr1 2008. november 06. 15:59
  „1.nyugdíjas
  2."pénzügyi tanácsadó"
  3.ringyó
  4.fémfelvásárló
  5.viziló etető (állatkert)”
 • 4. 49. 2008. november 06. 13:03
  „A taxisoknál legalább reális lesz a minimálbérre való bejelentése.”
 • 3. Putyilov 2008. november 06. 12:51
  „Én már ki is rúgtam a személyi edzőmet!”
 • 2. A74 2008. november 06. 12:06
  „Nem baj, mindenkit átképezünk a politikai pályára. Az legalább biztos. Szükség lesz léhűtő naplopókra és s...nyalókra. Hajrá az első 1000 jelentkező közül kisorsoljuk Gyurcsány F. hátsójának fénymásolatát gyakorlás céljából.”
 • 1. kikiki 2008. november 06. 11:12
  „Mindenki aki nem kormánytag! Mi is tudjuk. Sajnos!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az osztályát kívánta segíteni a sztriptízzel

Elnézést kér mindenkitől, akit megbántott az a zalaegerszegi tanárnő, aki a Széchenyi Középiskola… Tovább olvasom