Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Mezőtúr megállapodott a helyi kórház átvételének feltételeiről

Egy hónapos csúszás után az év utolsó napján aláírta a mezőtúri kórház átadás-átvételének feltételeit rögzítő szerződést a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város önkormányzata és az intézményt korábban működtető Medisyst Kft. - közölte csütörtökön az MTI-vel a település polgármestere.

Draskovits Dénes tájékoztatása szerint bár a város eredetileg úgy tervezte: december első napjától hivatalosan is átveszi a kórház üzemeltetői teendőit, ám az intézmény gazdasági helyzetének áttekintése és a pénzügyi elszámolás kapcsán időközben kialakult véleménykülönbségek a korábban tervezettnél hosszabb egyeztetési időszakot igényeltek.

Végül négyfordulós tárgyalássorozat eredményeként született meg a megállapodás, mely szerint a helyi önkormányzat 2010. január 1-jén veszi át az intézményt működtető gazdasági társaságot, a helyhatóság által még novemberben elfogadott hárommillió forintos névértéken. A település vezetője hangsúlyozta: ők a város és a térség egészségügyi ellátásának zavartalansága érdekében mindvégig konszenzusra törekedtek, melyben a Medisyst a vitás pontoktól függetlenül is korrekt partnernek bizonyult.

Arra azonban, hogy a mostani döntés mekkora pluszterhet ró majd Mezőtúr költségvetésére, Draskovits Dénes nem tudott pontos választ adni. Annyit mondott csupán, hogy előreláthatólag tízmilliós nagyságrendű összegről lehet szó. Az MTI információi szerint a januárban esedékes, a kormány által beígért egy havi többletfinanszírozás a kórház összességében 130 millió forintra becsült kintlévőségeinek mintegy felét fedezi. Ami pedig a Medisyst által végrehajtott beruházásokból visszamaradt további több mint hetvenmillió forintos, Mezőtúr önkormányzatát terhelő tartozást illeti, abban kompromisszumos döntés született.

Míg a Medisyst néhány hete még azonnal kérte volna a pénzét, a képviselő-testület pedig a részletfizetési lehetőség mellett foglalt állást, végül abban állapodtak meg a felek, hogy a létesítményt üzemeltető kft. hitelt vesz fel az önkormányzat készfizető kezessége mellett és ebből egyenlítik ki a számlát. A Hospinvest Kft.-ből kivált Medisyst Kft. egyébként még november elején, a mezőtúri önkormányzat egyik zárt ülésén jelentette be: rövid időn belül teljesen felszámolja kórház-üzemeltetői tevékenységét. A mezőtúri mellett a tapolcai, a körmendi és a kőszegi kórházat is működtető cég azzal indokolta a döntést, hogy az elmúlt három évben olyan mértékű pénzkivonás történt a magyar egészségügyből, melynek következtében a helyzet kezelhetetlenné vált számukra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit hoz az Újév a magyar családoknak, egyedülállóknak?

A családok, gyermekeiket egyedül nevelők, egyedülállók nem találtak a kormányban jó politikai és… Tovább olvasom