Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Metrókocsik - A következő városvezetés dönthet az Alstom-ügyben

Az októberben felálló új Fővárosi Közgyűlés dönthet az Alstom-metrókocsik ügyéről, miután a csütörtöki közgyűlésen nem hoztak döntést arról, felbontják-e a francia gyártóval a szerződést.
A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésének már a napirendjére sem került fel az Alstommal való szerződésbontás ügye, mivel nem szerepelt a frakcióvezetők egyeztetése után kialakult végleges 110 napirendi pont között.

A főváros gazdasági bizottsága múlt héten kedden azért ült össze, hogy meghallgassák a BKV, illetve az Alstom álláspontját az Alstom metrókocsik ügyében, amiről az elnök Lakos Imre tájékoztatta Demszky Gábor főpolgármestert, de határozatot - jogkör hiányában - a bizottság nem hozott.

Ezen bizottsági ülésre, illetve a közgyűlés számára a BKV korábban elkészített egy jogi anyagot, amelyben azt vizsgálták, milyen hatása lehet annak, ha a BKV felmondja a metrókocsik gyártására és szállítására kötött szerződést.

E szerint a BKV jogi vizsgálata alapján a Fővárosi Közgyűlés és az illetékes szakbizottságok előtt két döntési alternatíva szerepel: az egyik, hogy a közgyűlés utasítja a BKV Zrt. igazgatóságát az Alstommal kötött, az M2 vonalra szóló szállítási és karbantartási szerződések felmondására, valamint az M4 vonalra szóló szállítási és karbantartási szerződések újratárgyalására. Ezzel egy időben a közgyűlés utasítja a BKV-t, hogy az M2 vonalra a lehető legrövidebb időn belül írjon ki új közbeszerzést.

Ebben az esetben az M4 vonalra szóló szerződések további sorsa a tárgyalások függvényében a partner teljesítési hajlandóságától, valamint az európai uniós finanszírozás szempontjaitól függ.

A másik lehetőség, hogy a közgyűlés tulajdonosként eljárva úgy határoz, mindaddig, amíg az M2 vonalra szállítandó járművek végleges típusengedélye megadásának elutasítása jogerős nem lesz, további intézkedést a BKV Zrt.-nek nem kell tennie szerződések felmondására.

Ebben az időszakban a BKV Zrt.-nek együtt kell működnie a szállítóval a végleges típusengedély megszerzéséért.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság július 30-án jelentette be, hogy elutasította az Alstom 2-es metróvonalra szánt szerelvényeinek végleges típusengedélyét. A Fővárosi Önkormányzat ezt követően összehívta a gazdasági és városüzemeltetési bizottságot, hogy tárgyalják meg az ügyet. Az Alstom augusztus 10-én közölte, hogy fellebbezést nyújtott be az NKH elsőfokú, nem jogerős döntése ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 4-es főúton: hipó borult az útra

Hajdúszoboszló határában, a 4-es számú főúton a felborult egy hipót szállító pótkocsis teherautó. Tovább olvasom