Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Mesterképzés: pro és kontra

Egyelőre még sok vita övezi, hogy kinek mi éri meg az alapszakot követően mesterképzésre mennie, és kinek inkább elhelyezkednie a munkaerőpiacon. Abban azonban oktatók és hallgatók is egyetértenek, hogy míg egyes képzéseknél előny a mesterképzés, addig máshol elegendő lehet a bachelor diploma is.


A tehetséges hallgatóknak mesteren a helyük

Dr. Forgács Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet igazgatóhelyettese szerint nem lehet egyértelműen meghatározni a mesterképzés előnyeit és hátrányait, ezért globálisan választ adni rá nagyon nehéz. Egyes szakoknál igenis szükség van arra, hogy az alapképzés elvégzését követően a hallgatók tovább folytassák tanulmányaikat a következő képzési szinten, más szakok esetében azonban a mesterdiploma megszerzése nem jár egyértelműen magasabb egzisztenciális jövőképpel. A munkaerőpiac befolyása is nagy, hiszen meghatározza, melyek azok a területek, ahol előnyként szolgál a mesterképzés adta komolyabb elméleti tudás - mondta az egyetemi docens. Hátrányként megemlítette azonban, hogy sokan nem jutnak el a mesterképzésig, holott a munkaerőpiac indokolná a magasabb szintű képzettséget.

„Felemás tapasztalat, hogy az alapképzést követően a tehetséges fiatalokat beszívja a munkaerőpiac, így sokszor az állásnélküliek jutnak be a mesterképzésekre, tény persze, hogy ők is csak egy komoly felvételi szűrést követően. A mesterképzés ugyanakkor lehetőséget ad az új, innovatív dolgok létrejöttére az egyes szakmák találkozásakor, hiszen az alapképzés után lehetőségük van a hallgatóknak más mesterszakra menni, így ebből is profitálhatnak" - mondta az igazgatóhelyettes. Forgács Attila határozott véleménye, hogy a tehetséges hallgatóknak minden, a képzés iránt érzett bizonytalanságuk ellenére is mesterképzésre kell menniük, de ahhoz, hogy pontosan meghatározható legyen a MA/MSc előnye vagy éppen hátránya, még többéves tapasztalat kell. Szerinte az már most kijelenthető: minőségi romláshoz vezethet az, hogy számos szakmában megelégszenek a munkaadók a bachelor végzettséggel, csak azért, mert az olcsóbb.

A mesterképzés elmélyíti a megszerzett tudást

„A mesterképzés előnyét leginkább abban látom, hogy elmélyíti az alapképzés során megszerzett tudást"- kezdte Sibak Dóra, a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Karának kommunikáció és médiatudományok mesterszakos hallgatója. Megjegyezte, hogy az MA alapvetően elméleti jellegű, tehát aki gyakorlati képzést vár el, annak semmiképp sem ajánlja a mesterszakot. Dóri szerint a mesterképzés előnyei vagy hátrányai leginkább intézmény - és szakfüggők. Mint mondta: sok helyen probléma, hogy a hallgatók egyelőre nem látják át, mi is lesz pontosan a mesterszak végére, illetve nem tudják, hogy mit akarnak és mit várnak el az MA képzésektől. „Persze ez azzal magyarázható, hogy mi vagyunk az első mesterszakos évfolyam"- jegyezte meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napi 12 órás műsor az MR6-on

Januártól új, egységes műsorstruktúrával, jelentősen megnövelt adásidővel jelentkezik a Magyar Rádió regionális adóhálózata. Tovább olvasom