Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Mesterházy: nem elszólás a svéd nyugdíjmodell bevezetése

Mesterházy Attila szerint hazudik a Fidesz, amikor azt állítja, nem vezeti be az úgynevezett svéd nyugdíjmodellt, hiszen egy, az Országgyűlésnek 2007-ben benyújtott KDNP-s, a legnagyobb ellenzéki frakció által is támogatott törvényjavaslat pontosan annak bevezetését tartalmazta.
Az MSZP parlamenti frakcióvezetője és miniszterelnök-jelöltje csütörtökön Budapesten újságíróknak elmondta: a parlamenti bizottsági tárgyalás során derült ki, hogy a KDNP-s előterjesztést a fideszes képviselők is támogatják, annak napirendre tűzése csak azért nem sikerült, mert a szocialista politikusok nem értettek egyet azzal. Nem egy elszólásról van szó, hanem ez a Fidesz szakmapolitikai szándéka - vélekedett.

Mesterházy Attila megismételte pártja korábbi álláspontját, mely szerint a modell bevezetése nyugdíjkatasztrófához vezetne. Hozzátette: örül annak, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök az ügyben január 21-re összehívta az Idősügyi Tanács ülését. Hangsúlyozta: ha a tanács nem támogatja a modell bevezetését, akkor minden parlamenti pártnak el kell gondolkodnia, hogy szabad-e ezt erőltetnie. A politikus a modell lényegét úgy összegezte: "dolgozz többet, kevesebbért".

A frakcióvezető közölte: szomorúan tapasztalják, hogy koalíció formálódik a svéd nyugdíjmodell bevezetésében az MDF és a Fidesz között. Hozzáfűzte: a szocialista párt ellenzi a svéd modell bevezetését, és mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy megvédjék a "Fidesz-MDF-modelltől" a magyar nyugdíjasokat. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a Figyelő január 7-én megjelent számában beszélt arról, hogy a virtuális tőkésítési nyugdíjmodell alapján a befizetett nyugdíjjárulékot egyéni számlákon vezetnék.

Amikor eljön a nyugdíjba vonulás ideje, a járadékot (a nyugdíj összegét) az addig befizetett összeg alapján állapítanák meg. Múlt szombaton Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője azt közölte: a Fidesz garanciát vállal arra, hogy hatalomra kerülése esetén megvédi a nyugdíjasokat és megőrzi a nyugdíjak reálértékét. Arra a kérdésre, valóban tervezi-e a Fidesz, hogy kormányra kerülése esetén bevezeti a svéd modellt, úgy válaszolt: semmilyen modellben nem gondolkodnak, az a lényeg, hogy betartják a nyugdíjasokkal szemben tett két legfontosabb vállalásukat. Az Országgyűlés honlapján olvasható a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló, 2007. október 3-án benyújtott törvényjavaslat.

A KDNP-s képviselők által jegyzett előterjesztés indoklása azt tartalmazza, hogy a nyugdíjbiztosítási ellátásokat alapvetően a biztosított nyugdíjbiztosítási számlájának egyenlege, vagyis a biztosított által megfizetett nyugdíjbiztosítási járulék összege határozza meg. Ez alól egyetlen kivétel lett volna, az öregségi alapnyugdíj, amely a javaslatban részletesen meghatározott személyi kört alanyi jogon illetett volna meg.

Olvasóink írták

 • 12. gjozsi88 2010. január 23. 09:40
  „De nem tudod megcáfolni!!!”
 • 11. gyagyástóni 2010. január 17. 20:27
  „10. hozzászólás gjozsi88 2010.01.17. 09:14
  Megint másról beszélsz!”
 • 10. gjozsi88 2010. január 17. 09:14
  „gyagyástóni!
  Látom nem nézted meg a törvény javaslatot!
  Itt azzal van a legfőbb baj, hogy azt igérte a Fidesz, hogy visszadja a 13. havi nyugdijat, visszacsinál mindent, közben meg nem hogy visszaadná (ebbe benne lenne a 60 évre visszaállítás, mármint a mindenbe), hanem már csak REÁL ÉRTÉKEN TARTÁSRÓL BESZÉL!
  A 13. visszaadása reálérték felett lenne!!!
  Arra is felhívom a figyelmed, hogy a költségvetés megszorító csomagjainak szavazása során, mindig annyi fideszes képviselő nyomott "tévedésből " rossz gombot, vagy maradt a büfében, amennyi SZDSZ -es elötte nap közölte, hogy nem támogatja a javaslatot!!!
  Azaz a fidesz burkoltan támogatta a megszorításokat!
  Veled meg elhitetik, hogy nem!!!”
 • 9. gyagyástóni 2010. január 16. 21:56
  „4. hozzászólás gjozsi88 2010.01.16. 08:36
  "Mi abban a hazugság, ha azt mondta, hogy a fidesz a KDNP által beterjesztett javaslatban 70 év a korhatár"
  Megnézted, hogy mi szerepel a beterjesztésben? Mielőtt állítod nézz utána!!!!!! Ne csak másnak írogasd, hogy cáfolja!!!!!”
 • 8. gyagyástóni 2010. január 16. 18:36
  „Azt még kifeledtem, hogy 2009-től a nettó fizetés után számolják a nyugdíjat, de a járadékot a bruttó fizetés után vonják.”
 • 7. gyagyástóni 2010. január 16. 17:50
  „4. hozzászólás gjozsi88 2010.01.16. 08:36
  Kim emelte fel, a nyugdíj korhatárt? Először Horn 62 évre, most meg bajnai 65 évre és most ők kiabálnak, szerintem jobban tennék, ha csöndbe lennének. Bár van olyan mondás, hogy az kiabál legjobban, akinek a háza ég!!!”
 • 6. gjozsi88 2010. január 16. 13:51
  „Csetneky!
  Miből gondolod, hogy nálad a bölcsek köve???”
 • 5. Csetneky 2010. január 16. 13:46
  „A fenét hazudik mindenki, például én sem hazudok. Igaz, nem is vagyok politikus. Főleg nem "szocialista".”
 • 4. gjozsi88 2010. január 16. 08:36
  „Ugy, hogy szerinted mindenki hazudik!
  Mi abban a hazugság, ha azt mondta, hogy a fidesz a KDNP által beterjesztett javaslatban 70 év a korhatár, az egész fenntarthatatlan, azaz nem megoldás???
  Az általad favorizált jobbik egészében hazugság, szemfényvesztés!”
 • 3. Csetneky 2010. január 15. 21:52
  „Józsi!

  Ez most hogyan függ össze Mesterházy elvti újabb hazugságaival?”
 • 2. gjozsi88 2010. január 15. 17:17
  „Mert ha a jobbik nyerne, kormányt se tudna alakítani, olyan gyorsan összeomlana a gazdaság!!!
  Erre ékes példa ahogy az UNIÓ-ba kezelik a képviselőit!
  Sorba huzzák le őket a meghivottak listájáról és mondják vissza a meghivásaikat!
  Magyarul szóba se állnak velük!!!!”
 • 1. Csetneky 2010. január 15. 10:26
  „"A politikus a modell lényegét úgy összegezte: "dolgozz többet, kevesebbért". "

  Mondja ezt Mesterházy elvti. Annak a pártnak a miniszterelnök jelöltje, akik 2008. január 01-től bevezették, hogy a brutto összegből levont nyugdíjjárulék ellenére a netto összegből számítják a nyugdíjat, tehát átlagosan 8%-kal kevesebb mindenkinek a nyugdíja, valamint 65 évre emelték a nyugdíjkorhatárt. Azt tartják, hogy aki hazudik, annak legalább legyen jó a memóriája. Erre figyelni kell, Mesterházy elvti. Arról nem is beszélve, honnan tudja, hogy a Fidesz nyerni fog?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsis István: a BKV ellentételezi a bérletes utasokat

A BKV vezérigazgatója szerint ellentételezni kell azokat a bérlettel rendelkező utasokat, akik a… Tovább olvasom