Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Mesterházy: Magyarország csak látszólag köztársaság

"Mára nemcsak az ország elnevezéséből törölték a köztársaságot, hanem megfosztották lényegétől is: attól, hogy a magyarok közösen intézhessék közös ügyeiket."
Magyarország már csak formailag, látszólag köztársaság - írta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a köztársaság napja alkalmából szombaton kiadott, az MTI-hez is eljuttatott írásában.

"Mára nemcsak az ország elnevezéséből törölték a köztársaságot, hanem megfosztották lényegétől is: attól, hogy a magyarok közösen intézhessék közös ügyeiket. (...) Mára csak emlék maradt a közös nemzeti alkotmány, az erős és független Alkotmánybíróság, az érdemi parlamentáris párbeszéd, ahogyan emlék csak a független igazságszolgáltatás, a szabad közmédia" - írta a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje, aki szerint Magyarország ma már csak Patyomkin-köztársaság.

Mesterházy Attila szerint az áprilisi parlamenti választáson ugyan a hatalmon lévő jobboldali pártok és az ellenzéki demokraták állnak szemben egymással, de az igazi választóvonal nem a jobb- és baloldali emberek között húzódik, mert ma valójában a köztársaság hívei és ellenségei között folyik küzdelem. "Márpedig mi, akik valljuk és védjük a köztársaság értékeit, többségben vagyunk" - közölte.

A Nemzetgyűlés 1946. február elsején hirdette ki a Magyarország államformájáról szóló 1946. évi I. törvénycikket. Február elsejét 2005-ben a kormány a köztársaság emléknapjává tette, és 2006 óta emlékeznek meg róla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vagyonnyilatkozatok 2014 - Kinek több, kinek kevesebb

Üdülő, ingatlan, több tízmilliós autó, többmilliós fizetés, iPad, iPhone, asztai lámpa,… Tovább olvasom