Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Mesterházy: az MSZP nélkül nem lehet leváltani az Orbán-kormányt

Mesterházy Attila szerint az MSZP nélkül nem lehet leváltani az Orbán-kormányt, de ez egyben felelősséget is jelent, hogy a kormányváltás érdekében a szocialisták nyitottak legyenek az együttműködésre más demokratikus szervezetekkel. A pártelnök örül Bajnai Gordon visszatérésének a politikába, ám nagy bajnak tartaná, ha csak egy ember lenne alkalmas az ország vezetésére.
Mesterházy Attila csütörtöki sajtótájékoztatóján azután válaszolt az ellenzéki együttműködés lehetőségét és Bajnai Gordon jövőbeni szerepét firtató újságírói kérdésekre, hogy ismertté vált, a volt kormányfő beszédet mond az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport (Milla) október 23-i demonstrációján.

Az MSZP elnöke elmondta, jó személyes viszonyban van Bajnaival és ennek fenntartására törekszik, de nagy bajnak tartaná, ha tízmillióból csak egy alkalmas ember lenne az ország vezetésére, szerinte sokkal több van.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: büszke arra, hogy a szocialista frakció támogatta a Bajnai-kormány sikeres válságkezelését.

Mesterházy Attila változatlanul korainak tartja azt a kérdést, hogy ki lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Szavai szerint ezt "kellő időben" el fogják dönteni, és azt választják majd, akivel a legnagyobb az esély a győzelemre. A funkciók szétosztása előtt azonban el kell készíteni a kormányváltáshoz szükséges programot.

"Ma már az Orbán, takarodj! egy általános mondat Magyarországon, de emellé azt is oda kell tenni, hogy mit szeretnénk csinálni" - mondta, megjegyezve, nem feltételezi, hogy Bajnai Gordon másképp gondolkodna, és pozícióra jelentkezne be a Milla tüntetésén.

Kérdésre elmondta, örül Bajnai visszatérésének a politikába. "Tök jó (...), minden segítő kézre és új gondolatra szükség van az ellenzéki oldalon az elmúlt húsz év politikai megoldásainak meghaladásához" - fogalmazott a politikus.

Közölte azt is, arra biztatják támogatóikat, hogy vegyenek részt a Milla október 23-i tüntetésén.

Az MTI kérdésére Mesterházy Attila elmondta: egy hónappal ezelőtt találkozott Juhász Péterrel, a Milla vezetőjével. A Juhász kezdeményezte megbeszélést annak ellenére jó hangulatúnak minősítette, hogy "nem mindenki imádja a szocialista pártot a Millában". Mint mondta, Juhász Péter nem kérte őket arra, hogy maradjanak távol az október 23-i demonstrációtól, mint ahogy Bajnai Gordon részvétele sem került szóba köztük. Hozzátette: máskor is kész hasonló egyeztetésre.

A szocialista párt elnöke beszélt arról is, hogy mára egyértelmű, az MSZP nélkül nem lehet leváltani az Orbán-kormányt, ami felelősséggel is jár, a kormányváltás érdekében az eddiginél is nyitottabbnak kell lenniük az együttműködésre más demokratikus szervezetekkel. De ez várható el a potenciális partnerektől is - jelezte.

Mesterházy Attila szerint bár az újságírók rendre nála érdeklődnek az ellenzéki együttműködés esélyéről, nem az MSZP, hanem az LMP utasítja el, hogy parlamenti pártokkal közösködjön. A szocialista párt viszont éppen ezért készül arra is, hogy ha kell, egyedül is le tudja váltani az Orbán-kormányt.

"Mi van akkor, ha az LMP kitart a végéig, és nincs együttműködés, mert önállóan akarják megmérettetni magukat? Akkor a szocialista párt ne induljon a választásokon, mert nem jött össze a szövetség, és maradjon itt a nyakunkon Orbán Viktor? Dehogy" - fogalmazott.

Olvasóink írták

 • 9. machers 2012. október 14. 12:22
  „8.Pretorianus 2012.10.14. 09:53
  Dehogy is vonatkoztatod minden pártra. A cikkben konkrétan ez mszp-ről van szó. Mondjuk, nekem aztán mindegy.”
 • 8. Pretorianus 2012. október 14. 09:53
  „5. machers 2012.10.12. 20:49
  Amit írtam,minden pártra vonatkozik.Nem kell kiemelni egyet sem.:)”
 • 7. machers 2012. október 13. 22:26
  „6.fortuna54 2012.10.13. 22:22
  2.machers 2012.10.11. 22:06
  Köszönhetően a 2/3-nak, erre gyakorlatilag nincs esély:
  http://tortenelemklub.com/koezelet/civil-velemenyek/882-veszithet-a-fidesz-2014-ben-toervenyesen-levalthato-egyaltalan”
 • 6. fortuna54 2012. október 13. 22:22
  „Szerintem a választók tudnák ezt megteni,persze ha akarnák.”
 • 5. machers 2012. október 12. 20:49
  „4.Pretorianus 2012.10.12. 19:16
  Ebben teljesen egyetértünk:
  "A csütörtökön sajtótájékoztatón ismertetett levelében Morvai leszögezte: az SZDSZ azért fél annyira a Jobbiktól, mert "ez az egyetlen párt, amelynek lehetősége van leváltani a liberálisokat, mint harmadik politikai erőt"."
  http://jobbik.hu/rovatok/rolunk_irtak/morvai_szerint_az_szdsz_fel_a_jobbiktol”
 • 4. Pretorianus 2012. október 12. 19:16
  „Egy egészséges párt nem leváltani akarja a másikat,hanem megnyerni a választásokat... :)”
 • 3. 1120 2012. október 11. 23:41
  „Szerintem az MSZP-vel se... :)”
 • 2. machers 2012. október 11. 22:06
  „Köszönhetően a 2/3-nak, erre gyakorlatilag nincs esély:
  http://tortenelemklub.com/koezelet/civil-velemenyek/882-veszithet-a-fidesz-2014-ben-toervenyesen-levalthato-egyaltalan”
 • 1. Ikvafalvy 2012. október 11. 20:09
  „Alom ,alom,edesalom!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a Budapest-Esztergom vasútvonal

Jóváhagyta az Európai Bizottság a Budapest-Esztergom vasútvonal rekonstrukciójának első ütemét; a… Tovább olvasom