Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Mesterházy Attila: nemzeti modernizációra van szükség

Nemzeti modernizációra van szüksége az országnak - mondta Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szombaton Tapolcán egy lakossági fórumon.
Olyan nemzeti modernizáció kell, amely "az elmúlt húsz év tanulságait levonja, összesűríti", s ahol szükség van a változtatásra, ott bártan belevág - tette hozzá. Mesterházy Attila szerint a nemzeti modernizációnak "több ciklusra kell feladatot adnia a különböző kormányoknak, amelyek egymást követik, s az élet szinte teljes területére ki kell terjednie".

Mivel nemzeti modernizációról van szó, így az "nem nélkülözheti a nemzeti minimumokat; azokat a politikai konszenzusos területeket, amelyekben nincs politikai vita, nincs politikai acsarkodás" - hangsúlyozta a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. Mesterházy Attila rámutatott: a nemzeti modernizációnak számos kulcsterülete van, s szerinte "az egyik és talán a legfontosabb, a foglalkoztatás bővítése, a munkahelyteremtés". Szerinte az elmúlt húsz évben sajnos egyetlen kormány sem tudta jelentősen növelni a foglalkoztatottság szintjét.

A szocialista miniszterelnök-jelölt szerint a "politikai szlogeneket", ígérgetéseket félretéve, sokkal inkább arról kellene beszélni, hogy "mi a konkrét megvalósítási menetrend", azaz melyik párt mit gondol erről, milyen szakmai megoldásban hisz. Ha már erről folyik a vita a parlamentben, akkor már "nyert ügyünk" van, mert valamilyen megoldás egészen biztosan lesz a végén - fogalmazott a kormánypárti politikus. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy jelezni kell azt is, miszerint ez a megoldás nem fog hozni négy év alatt tökéletes eredményt, hanem "egymásra épülő kormányzati ciklusokra és cselekvésekre van szükség".

Mesterházy Attila szerint a politikának együtt kell működnie a nemzeti modernizációban az oktatás, az egészségügy, a vidékfejlesztés, az agrárium területén és még számos más területen is. A miniszterelnök-jelölt hangsúlyozta: az MSZP programja szerint "új politikai kultúrára van szükség". Olyan vitákról szóljon a politika, amely az emberek mindennapi életét befolyásolja - tette hozzá. Mesterházy Attila szerint szakítani kell a múlt rossz hagyományaival is, egyszer és mindenkorra le kell vonni a konzekvenciákat az elmúlt húsz év tévedéseit, korrupciós ügyeit illetően.

Mint mondta: sok volt a politikai botrány, a megszegett ígéret, ezzel szakítani kell. A pártnak sok kárt okoztak "az elmúlt évek politikai botrányai - jegyezte meg Mesterházy Attila, hangsúlyozva: megtanulták a leckét, s például a parlament elé terjesztették a pártfinanszírozási-, a kampány-finanszírozási és az antikorrupciós törvényt-javaslatokat, de változtattak számos munkaügyi szabályon is. Miközben a szocialista párt konkrétan cselekedni akar, s a Fidesz naponta vádolja különböző ügyekkel, aközben a parlamentben az ellenzéki párt tartózkodik az említett törvénytervezetek megszavazásától - mondta Mesterházy Attila, aki szerint "a Fidesz szavakban mindig nagyon erős, de amikor cselekedni kell, mindig meghátrál".

A szocialista miniszterelnök-jelölt végül kitért arra is, hogy a világ elismeri azt, amit a magyar kormány a válság kezelésében tett. A magyar válságkezelést jó példaként emlegetik a nemzetközi elemző cégek - fogalmazott Mesterházy Attila a lakossági fórumon, mintegy 300 ember előtt. A rendezvényen ismertette programját Lévai József, az MSZP helyi elnöke, a párt tapolcai parlamenti képviselő-jelöltje.

Olvasóink írták

  • 1. Reális 2010. március 08. 13:32
    „Mesterházy!Hát mi a jó büdös francot csináltatok 8 évig?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Híd jelöltlistája élén Bugár Béla áll

Bugár Béla vezeti a Híd, a magát a magyar-szlovák együttélés pártjaként meghatározó politikai… Tovább olvasom