Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Mesterdalnok Párizsból

A nyomorultak díszvendége volt tegnap a Győri Nemzeti Színházban a musical zeneszerzője, Claude-Michel Schönberg. New Yorkból egy napra érkezett Magyarországra, csakis az előadás kedvéért. Pillanatnyilag huszonöt országban játsszák A nyomorultakat eddig világszerte ötvenegymillióan látták.

Claude-Michel Schönberg
A világ egyik legtöbbet játszott élő zeneszerzője (Andrew Lloyd Webber után) több mint tíz éve nem járt saját darabján magyarországi teátrumban, így különösen felértékelődött a színháziak számára a győri vizit és színpadra lépése a társulattal az őt köszöntő tapsviharban.

Az, hogy most Győrt választotta nézőként, magyar származásának is köszönhető. Hogy mennyire fontosak a Párizsban élő Claude-Michel Shönberg zeneszerzőnek a rokoni szálak, azt valamennyi róla szóló műsorfüzetben megjegyzi, gördüljön fel zenéjére a függöny a londoni Sohóban vagy a Broadway-en.
Budapesten, ahonnan a húszas években Franciaországba költöztek szülei, ma is élnek rokonai. Ám most – hangsúlyozta többször is – nem miattuk, hanem célirányosan az előadás kedvéért utazott Magyarországra.
Kiszivárgott színházi információk szerint Korcsmáros György direktor, A nyomorultak rendezője szeretné bemutatni legújabb musicaljét, a Martin Guerre-t is. Schönbergnek nincs közvetlen beleszólása az engedélyezésbe, hiszen a jogokat Cameron Mackintosh cége felügyeli, de nem lát okot arra, hogy ezt ne kapják meg a győriek.

Hogy milyen érzésekkel ül be egy vidéki, magyar színház nézőterére a világ egyik dallamokban és jogdíjakban dúskáló művésze ?
– Természetesen nem mint zeneszerző, de nem is mint átlagos néző. Nem érdekel sem a zene, sem a szöveg. Túl jól ismerem a darabot ahhoz, hogy meglepetést okozzon. Nem ismerek egyetlen alkotót sem, aki szeretné, amit alkotott. Nem tudok szeretni egy olyan nőt, aki nem rejteget titkokat a számomra. Egyik darabomban sincs titok a számomra. Az, hogy zenét alkotok, életet adok a dallamnak, munkám legcsodálatosabb része. Amikor vége van, létrehozták a produkciót, akkor a dallam már nem érdekel. Ma este, amikor beülök megnézni az előadást, az énekeseket, a díszletet és produkciót fogom figyelni, nem a zenét. De azért vigyázat! Ha rosszul játsszák azt, akkor nagyon dühös leszek. Ez ügyben paranoiás vagyok.
– A magyar gyökerek zenéjében is fellelhetők, nem tűntek el nyomtalanul az anyanyelv szavai, a magyar ételek íze.
– Arra tanítottak, hogy Magyarországot szeressem. Lemezeink többségét innen vitték magukkal a szüleim, ezt hallgattuk otthon. Ezért lelhetők fel a zenémben zsidó és magyar motívumok. De ez nem tudatos, ösztönösen visz a lendület. Biztos, hogy a muzsika, amit gyerekkoromban otthon hallottam, befolyásolja a zenémet. Két évvel a halála előtt nagyon jó barátságba kerültem Solti Györggyel, sokat beszélgettünk a magyar zenéről. Van valami, ami csak ebben a dallamvilágban található meg. Ezért is volt az a véleménye, hogy Brahms Magyar táncait csak magyar zenészeknek „ szabad " játszani.
S hogy mi kell ahhoz, hogy a világ második legjátszottabb zeneszerzője legyen ? Csajkovszkijt idézve „ 20 százalék tehetség, 80 százalék akarat " – tudtuk meg a biztos receptet.
Schönberg jelenleg Az üvöltő szelek témájára Alain Boublillal dolgozik egy balettzenén. Psbemutató szeptemberben lesz.
Hétvégén Madridban mutatják be a Martin Guerrét, A nyomorultakat Mexikóban, a Miss Saigont az USA-ban. Három hét múlva Sanghajban viszik színre A nyomorultakat. Ez lesz az első alkalom, hogy zenés játékot adnak elő Kínában.
Nagy tervét Claude-Michel Schönberg 2005-re tartogatja, de arról egyelőre senki nem tudhat.

Korábban:

Neves vendég a Nyomorultakon (2002.05.21.) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen cédét gyermekének!

Szinte még véget sem ért legutóbbi nyereményjátékunk, máris itt a következő! Ezúttal gyermekének… Tovább olvasom