Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 21°C Még több cikk.

Mértékletesen karácsonykor is!

Az ünnepek során gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni a mértékletességről az étkezés terén, és ezzel túlterheljük a gyomor-bélrendszert, ami rossz közérzettel, gyomortáji, hasi fájdalommal, görcsökkel, émelygéssel, hányingerrel, hányással, hasmenéssel, esetleg lázzal járó gyomorhurutot okozhat. Mit tehetünk, ha mégis megtörtént a baj?
A legfontosabb a gyomor-bélrendszer tehermentesítése. Ez a gyakorlatban egy-, esetleg kétnapi koplaltatást jelent. Természetesen a hányással, hasmenéssel elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat pótolni kell. A folyadék pótlására megfelelő a víz, a szénsavmentes ásványvíz, a tea (keserű tea, esetleg citromlével ízesítve – cukorral édesíteni nem célszerű, mert csak fenntartaná a hasmenést).

A hányással, hasmenéssel elvesztett ásványi anyagok pótlására alkalmas a sós vízben főtt burgonya leve, illetve az üres zöldségleves. Fontos, hogy ezekből a beteg inkább sokszor igyon egy-egy kortyot, nem pedig egyszerre nagy mennyiséget. Jó hatású a nyers, reszelt alma és a sárgarépapüré, mivel a bennük lévő pektin folyadékot köt meg, és csökkenti a hasmenést.

A tej és a tejes italok ekkor még nem fogyaszthatók, mert tovább fokozzák a bélmozgásokat. Ne feledjük azt se, hogy az alkoholos italok egyáltalán nem gyógyhatásúak, sőt fokozzák a gyomornyálkahártya gyulladását! A második (esetleg harmadik) napon az étrend bővíthető sós vízben vagy héjában főtt burgonyával, vizes burgonyapürével, rizzsel, sárgarépás rizzsel, kétszersülttel, ropival, pirított (másnapos) kenyérrel és péksüteménnyel. Fogyasztható a rántott leves és a köménymagleves száraz rántással (a lisztet szárazon megpirítjuk, olajat nem teszünk hozzá). Továbbra is bőséges folyadékfogyasztás javasolt.

A harmadik napon általában már csökkennek, vagy akár meg is szűnnek a panaszok, és az étrend bővíthető zsírszegény húsokkal (pulyka, csirke, hal – zsírszegényen elkészítve, például főzve, párolva), zsírszegény húskészítményekkel (gépsonka, pulykamellsonka), sovány sajttal (például Tolnai sovány sajt, Óvári sovány sajt), sovány túróval, lágy tojással. Fogyasztható a burgonyapüré és a kefires habarással elkészített főzelékpürék (kivétel a borsó, a szárazhüvelyesek és a káposztafélék).

A negyedik-ötödik napon még mindig a szokásosnál kicsit nagyobb odafigyelést igényel az étrend összeállítása, legalábbis azok számára, akik a hagyományos magyar konyha hívei. A tej és a tejes italok ekkor már fogyaszthatók, de továbbra is kerülni kell a zsíros, tejfölös, csípős fűszeres ételeket.

Kollár Viktória dietetikus

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálba indul a média

Pontosan négy évvel ezelőtt vette saját kezébe báljának szervezését a regionális média. Tovább olvasom