Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Merre tart az Intel Itanium?

Rossz nyelvek szerint - márpedig ilyenek bőven akadnak ebben az érdekektől átszőtt üzleti mérkőzésben - az Intel már eddig is fölösleges dollármilliárdokat ölt a 64 bites fejlesztési programjába.
A The Inquirer nevű brit számítástechnikai pletykalap például tudni véli, hogy az Intel eladási politikájában nemigen tud mit kezdeni a rendkívül magas árú 64 bites processzorokkal.

Jelenleg a 800MHz/4MB Itanium 4,227 dollárba, a 800MHz/2MB 1,980 dollárba, a 733/4MB 4,227 dollárba, a 733MHz/2MB pedig 1,177 dollárba kerül, ami az állandóan csökkenő 32 bites processzorárak mellett irreálisan sok. Márpedig hamarosan itt a 32 bites Xeon processzor is, amelynek szintén helyet kell szorítani az árpolitikában. Az egyszerű felhasználók számára az Intel nagyot lépett az alig egyéves 2,0-2,4GHz jelű processzorok árának felezésével, az Itanium azonban mintha alapos késésben lenne.

Az Itaniumot nyolc éve feljesztik, ami idő alatt a feljesztés összege csillagászatira rúgott. Emellett a szoftvergyártók, és bizonyos gyártók (Compaq...)is komoly támogatásban részesültek a fejlesztési összegekből, lévén az Itanium nagy üzletnek ígérkezett.

A piac - a The Inquirer szerint összeköttetései révén váratlanul jól reagált az Intel elnyúló fejlesztési terveire, hiszen a HP, az IBM és velük most már a Compaq is ébren tartották a 64 bites platform üzleti felhasználásának lehetőségét. A Compaq-nak eladott Alpha technológiát a Hewlett-Packard sem dobta sutba.

A jövő nagy kérdése mégis a 64 bites processzor ára lesz, hiszen a nagy vetélytárs, az AMD immár a Hammer fedőnevű processzor-fejlesztéssel igazi konkurenciát csinált az Itaniumnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meg kell menteni Győr Tabánját

„Sokan megbánták már, hogy lebontották a Tabánt, Győrben ezt nem kellene megérni”… Tovább olvasom