Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Merjünk neten vásárolni!

Az internet olyan, mint egy nagy bolt: több jó van benne, mint rossz, csak tudni kell megfelelően használni.

Rengeteg szakdolgozat, tanulmány készült már a témával kapcsolatban, miszerint a nyugati államokhoz képest hazánk messze elmarad az interneten keresztül történô vásárlási szokások kifejlôdésében, használatában. Magyarul: nem vásárolunk eleget a neten.

Ennek számtalan oka lehet, melyeket nálam sokkal okosabb emberek feszegetnek, mégis egy a lényeg: egy olyan országban soha nem fog működni igazán az online, azaz az interneten keresztüli vásárlás, ahol lépten-nyomon minden eszközzel a készpénzhasználatot erôltetik belénk. Ha pedig véletlenül találunk egy helyet, ahol tudunk kártyával (ingyen) fizetni, akkor a mögöttünk hömpölygô „EU-szabályoknak megfelelô" hosszúságú sor joggal mordul fel, ugyanis minimum háromszor annyi idôbe telik a fizetés, mint a pénzért pénzünket adó
automatákból kivett „vagyonunkkal".

Merjünk neten vásárolni!

Elkezdôdött és hamarosan tetőzik a karácsonyi vásárlási ôrület, és ilyenkor mindenki joggal és érthetôen nagyobb kedvvel, több beleéléssel, energiát és idôt nem sajnálva hasonlítgatja az árakat. Üzletrôl üzletre járunk, megnézzük, kinézzük, kiválasztjuk a különbözô termékeket, majd kezdôdik a tortúra: az ár-összehasonlítás. Vajon ez vagy az egy másik boltban nem olcsóbb? De! Lehet! Á, mégsem!

Az internet – ami a kisgyerekes családok körében mumusként asszociálódik – olyan, mint egy nagy bolt. Sokan csak a rossz oldalát hirdetik, pedig sokkal több jó van benne, mint rossz. Tudni kell használni, mit, hol és hogyan keressen az ember.

Tanácsok internetes vásárláshoz (2004-01-27) >>

Előnyök és hátrányok

Az internet nevében benne van az international szó, azaz a nemzetközi. Az emberek mindig idegenkednek az olyan licitálástól, alkudozástól, ahol nem szemtôl szemben áll a két fél egymással. Az internet sajnos ilyen, ezért fontos tudnunk, hogy milyen nemzetiségű a másik fél. Kimondva és kimondatlanul az internetes vásárlás és alkudozás nemzetiségi és származásbeli elôítéletek alapján működik. Nyugati országok eladói ha egy termékrôl leírást készítenek, szinte biztosak lehetünk, hogy fognak hibát is írni, de a legfontosabb, hogy minden hibát leírnak. Ha egy televíziót árul egy német, és annyit ír, hogy a bal oldalon van egy karc, akkor biztosak lehetünk, hogy valóban nincs más hibája a készüléknek, csak az a karc. Többéves tapasztalat alapján elmondhatom, hogy a globalizáció, a népek összekeveredése miatt ma már egy német sem biztos, hogy német, és ilyenkor érhetnek meglepetések. Ennek elkerülése érdekében jobb, ha megvizsgáljuk a magát például németnek valló eladó nevét és német nyelvhelyességét.

Aki nem beszéli jól a nyelvet, attól ne vásárolj!

Én sosem vásárolok olyantól, aki az anyanyelvét nem beszéli helyesen. Errôl legjobban telefonon lehet meggyôzôdni, és ezt ajánlom is mindenkinek, hogy a fizetési, szállítási részleteket telefonon beszéljék meg. A francia, az olasz, az angol, a német piaci szokások mind-mind eltérôek, jellegzetes, felismerhetô jelei vannak, de egyben közösek: azt árulják olyan állapotban, ahogy azt ôk leírják. Gyorsak, korrektek, üzletiesek. Sajnos keletebbre – és ez ránk is vonatkozik – ez már nem mondható el. Velünk sokkal elôvigyázatosabbak, ami érthetô, de errôl csak mi tehetünk.

Árverés, nem átverés?

Léteznek ún. árverôs oldalak, és ezek a népszerűbbek. Ausztria, Németország, Nagy-Britannia és az USA után keletre terjeszkedik az internet legnépszerűbb licitálós áruháza. Hazánkba még nem ért el, de ami késik, nem múlik. Mint minden vállalkozás, ez is egyre bôvül, ha jól működik. Viszont minden bôvülésnek  ára van. Sajnos ez a rendszer is egyre multikulturálisabb, egyre többen használják, és ezáltal egyre több a csalás is. Milliók kötnek naponta üzletet ezeken az oldalakon, ahol egy-egy terméknél pár nap alatt, a licit lejártakor az nyer, aki utolsóként a legnagyobb összeget kínálta a termékért. Ekkor ô köteles megvenni a terméket, az eladó pedig köteles eladni, mert ez a nemzetközi vállalkozás jogi úton tesz igazságot. És tesz is.

Számolni a postaköltséggel

A postaköltség Európán belül nem vészes, Angliából például egy ötkilós csomag nagyjából pár ezer forint, és futárszolgálattól függôen 4–8 munkanap. Minden szállítást az eladó intéz.

A csalás ott kezdôdik, amikor valaki belépôkódját feltörik és a nevében nem létezô, vagy már eladott terméket próbálnak eladni. A trükk észrevehetô, ha nem utánvéttel vagy banki utalással kell fizetnünk, illetve ha nem az eladónak közvetlenül, hanem egy harmadik személynek. Ezt sose tegyük! Csak az eladónak legyünk hajlandóak fizetni olyan fizetési módon, hogy annak jogi úton is érvényesíthetô bizonyítéka legyen.
Ijesztônek tűnhet egy számítógéphez nem szokott embernek ez a vásárlási forma, de ígérhetem, hogy az elsô vásárlás után rá fog szokni, fôleg, ha egy 150.000 forintos műszaki terméket 80–90 ezer forintért beszerezhetünk egy hét alatt. Vannak új és használt termékek, lehet a bütykölôknek akár hibás készülékeket is vásárolni. Ilyen árverôs oldalak léteznek már Magyarországon is, ahol egyre többen cserélnek árut, vagy vásárolnak.

Netdepóból nagyker-áron

A másik internetes vásárlási mód a licit nélküli, ahol egy cég vagy magánszemély fix árért kínálja portékáit. Céges esetben ezeket általában depónak nevezik. Sokkal olcsóbb bármelyik boltnál, és ugyanúgy számlával, garancialevéllel lehet hamisítatlan termékhez jutni. Ne felejtsük el, hogy a műszaki termékek kiegészítôinek árai között óriási különbségek lehetnek. Csak egy példa: a kamerámhoz – amit Franciaországból rendeltem 111 ezer forintért a 160 ezer helyett – akkumulátort kerestem, és a legolcsóbb árajánlat 44 ezer forint volt. Akkor ajánlottak nekem egy ilyen depót, ami kizárólag elemekkel, akkukkal foglalkozik. Itt ugyanaz a termék 13 ezer forint volt postaköltséggel. Este megrendeltem, másnap már a kamerámon volt, és tökéletes.

Ruhát, cipôt, autóalkatrészt, autógumit, komplett autót, műszaki cikkeket (és a sor végtelen) lehet az interneten vásárolni, és érdemes. Csalók lehetnek a piacon is, az üzletekben, de még a multikat is átverhetik, ahol akarva-akaratlanul mi is a csapdába esünk. Mindössze egyetlen alkalommal volt rossz tapasztalatom egy vásárlás folyamán, de idôben észrevettem a trükköt. Legyünk elôvigyázatosak, szkeptikusak, de merjünk többet, jobbat, többől olcsóbban vásárolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berlin nem tudott kapcsolatba lépni az iraki túszejtőkkel

A németországi közélet kiemelkedő egyéniségei fogtak össze, hogy megmentsék az Irakban elrabolt… Tovább olvasom