Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Merj változni!

Ha a fejük tetejére állnak a mindennapok az életünkben, eljött az ideje a külső és belső változtatásnak!

A mai nők többségének álma: okos gyerek, harmónia a párkapcsolatban, tiszta lakás, karrier – lehetőleg egy időben. Aztán ha fejük tetejére állnak a mindennapok, egy nagyobb adag mosogatnivaló is kihozza a béketűrésből. Tehetetlenség, dühroham - ekkor jön el az ideje a változtatásnak – tanácsolja Veiszné Korbély Éva természetgyógyász-kineziológus, egészségfejlesztő mentálhigiénikus.

Minden változik...

Bármerre tekintünk a világban, körülöttünk minden folyamatos változásban van. Környezetünk megváltoztatása reménytelen vállalkozás, lehetetlen mindent olyanná formálni, hogy az számunkra kényelmes, előnyös legyen. Sokkal fontosabb és egyszerűbb ennél önmagunk – gondolkodásunk, hozzáállásunk – megváltoztatása.

Egy helyben

Vannak emberek, akik úgy érzik, hogy életük egy helyben topog, és noha mindannyiunkat érnek változások, ők mindezeknek ellenállnak, attól rettegve, hogy felborul lelkük és a környezet egyensúlya, fenyegetve biztonságérzetüket. Pedig éppen az egyensúly érdekében kellene felvenniük a ritmust a változásokkal.
Vannak, akik meg sem teszik az első lépést, még rosszabb, ha az első után megtorpannak, attól tartva, hogy zsákutcába vezet az út – annak ellenére is, hogy mindeközben még a környezetükkel sem kellett megküzdeniük. Ez az az állapot, amikor semmi esélyünk a sorsalkotásra, az előrelépésre.
A kineziológus tanácsa: új, reális célokat kell tűznünk magunk elé! Ne higgyük azt, hogy ki vagyunk szolgáltatva a környezetünknek, életünket mi formáljuk! Ne adjuk fel már a legelején, ne fosszuk meg magunkat a változás örömétől!

Kockázatos? Igen!

A változás önmagában is ijesztő lehet. Számtalan bizonytalanságot rejt, mégis érdemes vállalni a kellemetlenségeket, a kockázatot. Örülünk, amikor egy út végére érünk, de az oda vezető kellemetlenségekért nem lelkesedünk. (Valahogy így: jó lenne lefogyni, de közben ne kelljen szenvednem!) Pedig a végállomás egy személyiségében fejlettebb, határozottabb, kiegyensúlyozottabb ember, aki az útjába kerülő akadályokat könnyebben tudja leküzdeni.
Hagyjunk fel a halogatással, amelytől függőségben élünk, és amely boldogságunk legfőbb gátja. Az ember akkor változik, fejlődik igazán, amikor mer kockáztatni, mer kísérletezni a saját életével úgy, hogy közben bízik magában.

Az idő csapdájában

Ha döntöttünk a változtatásról, tanuljuk meg vállalni a felelősséget önmagunkért: gondolkodásunkért, viselkedésünkért, döntéseinkért, cselekedeteinkért, melyek mind-mind hozzánk tartoznak. Ne másokat – a munkatársainkat, a gyerekeinket vagy az időjárást – hibáztassunk, ha valami nem sikerül!
A gyermekkor, ahogy mondják, az ép pszichés működés ideje, pozitív életérzések sorozata: öröm, vidámság, nevetés, ajándék, jókedv, felhőtlen játék. Esélyünk erre az életérzésre felnőttkorunkban is bennünk rejtőzik, hiába tépázta meg a rohanó idő, a keserű tapasztalatok. Ha tudatosan lelassítjuk életritmusunkat, mindig csak egyetlen dologra koncentrálunk, szélesítjük látásmódunkat, könnyebben el tudjuk majd dönteni, mi az, ami fontos és mi nem az. Mi jelent többet számunkra, s mi az, amiért felesleges aggodalmaskodni. Ha így teszünk, előbb-utóbb a változáshoz vezető utazást is élvezni fogjuk, nemcsak a végállomást. Élvezzük az életünket! Mindig a jelen pillanatot használjuk ki, teljes figyelmünkkel éljük meg, éljük át, ami történik velünk, amit csinálunk. Ha eszünk, együnk, ha beszélgetünk, beszélgessünk, ha szeretünk, szeressünk.

Az első lépések

Készítsünk leltárt az életünkről, anyagi helyzetünkről, egészségi állapotunkról, párkapcsolatunkról, arról, ahogy saját magunkról vélekedünk. Állítsunk össze listát mindarról, amin változtatni szeretnénk, és állítsuk fontossági sorrendbe. A felgöngyölítéshez szigorúan egyesével fogjunk hozzá. Vizsgáljuk meg, mi az, ami a változás útjában áll részünkről és mi akadályozza környezetünkből.
A „nem tudom, nem akarom, lehetetlen, képtelen vagyok rá" kifogásokat felejtsük el! Mindig vannak és lesznek elkerülhetetlen történések, események, de azok hatása személyiségünkre csak attól függ, hogyan értékeljük azokat.

Harmónia

Mindenki a harmonikus emberek társaságát keresi. Amint hozzáfogtunk a változáshoz, tapasztalni fogjuk, hogy más emberek lettünk. Ha sikerül magunkat a pozitív gondolatok előterébe helyezni, a problémáinkat is könnyebben tudjuk majd megoldani, és jó hatással leszünk a környezetünkre. A figyelmesség és a kedvesség, amivel mások felé fordulunk, idővel visszaköszön, így környezetünk is pozitív hatással lesz ránk.

Aggodalmaskodás

Hagyjunk fel az aggodalmaskodással! Túl sok energiát emészt fel feleslegesen. A helyzeten nem változtathatunk, viszont nagyon rosszul érezhetjük magunkat tőle! Amikor aggodalmaskodunk, kételkedünk a dolgok jó kimenetelében – tudatunk a konkrét helyzetről egyre negatívabb képet fest, és ez okozza a szenvedést. Mindez akkor a legkimerítőbb, amikor alaptevékenységgé válik.

Női dolgok – az áldozatosdi

Nehéz manapság nőnek lenni. A munkában karrierre, a családi életben okos, jól nevelt gyermekekre, tiszta, rendes lakásra, elégedett, sikeres férjre és barátokra vágyunk. Teljességre törekszünk, de nem érhetjük el mindegyiket egyszerre. Rangsor, segítség, türelem, kitartás és megalkuvás kell ahhoz, hogy megtaláljuk az egyensúlyt. Saját magának állít csapdát az, aki úgy érzi, hogy akár családjának, akár a munkájának áldozata.
Fogadjuk el magunkat külső, belső tulajdonságainkkal együtt. Ne csak a hiányosságokkal foglalkozzunk! Csak akkor lehetnek elvárásaink a világgal, másokkal szemben, ha tisztában vagyunk önmagunkkal, képességeinkkel, azzal, hogy mennyit érünk, mire vagyunk képesek.

Stressz

Soha nem egy-egy helyzet kelt bennünk tehetetlenséget, bizonytalanságot, hanem ahogy viszonyulunk hozzá. Olyan ez, mint amikor este egy halom mosogatnivaló, vagy irdatlan rumli fogad bennünket a gyerekszobában. Ha sikeres napunk volt, megdicsértek bennünket, félórányi szusszanás után nekilátunk a munkának. Egy kellemetlen nap után viszont, amikor úgy érezzük, hogy nem sikerült valami, esetleg megalázás is ért bennünket, erőt vesz rajtunk a düh, kifakadunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a tavaszi pollencsúcs

Különösen intenzíven kezdődött az idei pollenszezon: a rendszerint márciustól szeptemberig tartó időszak a késői tavasz miatt csak a múlt héten kezdődött, és a hagyományosan márciusban virágzó allergén növények pollenszórása is április elejére került át. Jelenleg a nálunk őshonos növények közül egyszerre virágzik a mogyoró, a nyír, a kőris, az éger, a fűz, a gyertyán és a nyár. Tovább olvasom