Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Mérget találtak a paprikában

Megvannak az első eredményei a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriumában vizsgált, a Greenpeace vizsgálatában kifogásolt paprika tétel termelőjénél vett hatósági mintáknak.
A hatóság az első vizsgálati eredmények elkészülte után, pénteken az MTI-vel közölte, hogy a növényvédőszer-maradék tartalomra vonatkozó vizsgálatok a klórfenapír jelenlétét kimutatták, a diklórfosz használatát azonban ennyi idő elteltével már sem kizárni, sem megerősíteni nem tudják.

A közlemény ismerteti: a Greenpeace Magyarország Egyesület a múlt héten kereste meg a Nébihet egy étkezési paprika tétel miatt, amelyből az egyesület által megbízott laboratórium kilogrammonként 0,214 milligramm mennyiségben diklórfosz, továbbá kilogrammonként 0,3 milligramm mennyiségben klórfenapír hatóanyag jelenlétét mutatta ki. Ez a két hatóanyag nem szerepel az Európai Unió pozitív listáján, ezért az ilyen anyagot tartalmazó készítmények növényvédelmi felhasználása Magyarországon nem engedélyezett.

A Greenpeace Magyarország aktivistáinak Veszélyes vegyszerek a paprikában című performansza Budapesten 2015. március 31-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs
A Greenpeace Magyarország aktivistáinak Veszélyes vegyszerek a paprikában című performansza Budapesten 2015. március 31-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs

A hivatal közleményében megjegyezte: a Greenpeace részére kiadott eredményközlés és a hatóságnak tett bejelentés között jelentős idő, 18 nap telt el. A hatósági vizsgálat és mintavétel ennek ellenére az egyik hatóanyag esetében eredményes volt. A klórfenapír jelenlétét az egyes mintákban kilogrammonként 0,03, 0,047 és 0,062 milligramm mennyiségben mutatta ki a Nébih laboratórium akkreditált vizsgálata.

A Nébih ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az esetleg már elfogyasztott paprika nem tartalmazott annyi hatóanyagot, ami miatt az egészségkárosodás veszélye fennállna.

A hivatal tájékoztatása szerint a kifogásolt termék visszahívása folyamatban van. Azt, hogy pontosan mennyi paprikáról van szó, a hatóság vizsgálja. A termelő, aki a nem engedélyezett növényvédő szert használta, akár több tízmillió forintos bírságra számíthat. (A termék, illetve a termelő azonosító adatai elérhetők a NÉBIH honlapján található jogsértések listán.)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NVB: nem jogsértő a Fidesz-KDNP tapolcai kampánya

A választási kampányban elhangzó ígéretek a véleménynyilvánítás szabadságába tartoznak a Nemzeti Választási Bizottság szerint. Tovább olvasom