Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Mérges pókok

A pókok legtöbbje nem szereti az embereket, és amikor egy kisvárosban megfordulnak az erőviszonyok, ezt ki is mutathatják. Csupán néhány véletlen egybeesés kell... A bányászváros szélén egy gyűjtő sokféle mérges, gyilkos pókot nevel.

A sztori

Egy közeli tóba egy vegyi anyagokkal teli hordó zuhan. A helyi bánya mélyén bűnös üzelmek zajlanak. Az eredmény: ember nagyságú, játékos kedvű pókok születése, akik kis agyában csak egyetlen parancs világos: végezz a kétlábúakkal!
Még szerencse, hogy egy bányamérnök és a helyi (igen csinos) seriff megszervezi az ellenállást, és szedett-vedett harcostársai élén a végső összecsapás élére áll…

Vizuális effektek

A műfaj klasszikusaiban fellelhető csekély mennyiségű vizuális trükk mutat némi hasonlóságot napjaink számítógéppel létrehozott vizuális effektjeivel. Devlin és Emmerich számára, akik az elmúlt tíz évben sokat fáradoztak a technológia tökéletesítésén, ez csak még vonzóbbá tette a feladatot.
A kutatás nagyon alapos volt. Az animátorok száz meg száz órát töltöttek a pókok tanulmányozásával, hogy megértsék a mozgásukat, a viselkedésüket és megfigyeljék a karakterjegyeiket. A filmben öt különböző fajta pók bukkan fel, mindegyikük világosan elkülöníthető külsővel és vadászmódszerrel.

Több mint kétezer animált pókféle készült a filmhez. Miközben a pókok a virtuális térben vártak színrelépésükre, a valódi színészeknek maguk elé kellett képzelniük őket, és rettegve meredniük a puszta levegőbe.
„Mutattak nekünk tesztet az animációs anyagból - meséli David Arquette -, ezért tudtuk, hogyan fognak kinézni és mozogni a pókok. Ezeket a képeket elraktároztuk a fejünkben, és rábíztuk magunkat az Ellory-tól kapott információkra, aki ilyenek mondott: ott a pók az orrod előtt, veszélyben az életed. És használtuk a képzeletünket."

„Volt, amikor felragasztottak a falra egy X-et, máskor teniszlabdát vagy pókmodellt használtak, hogy érzékeltessék a pókok pontos helyét egy-egy jelenetben, de ezek a jelzések inkább a kamerának kellettek, mint a színészeknek - meséli Scott Terra. - Nem könnyű eljátszani, hogy halálra vagy rémülve, miközben egy teniszlabdát bámulsz."
A stáb külön ehhez a filmhez fejlesztett szoftvereket használt, és egy egész virtuális világott létrehozott digitális kamerák, fények, színész- és pókmodellek segítségével.
„Azelőtt az animációt próbáltuk a leforgatott anyaghoz illeszteni - mondja Devlin. - Ma már előre meg tudjuk csinálni az animációt 3D-ben, így a virtuális kamerát mozgatva el tudjuk helyezni a képeket a felvételen.. Ezzel a módszerrel a munka tekintélyes részét még a forgatás előtt el tudjuk végezni."
Karen E. Goulekas, a vizuális effektek egyik felelőse megértette az alkotók szándékát: „Azt akarták, hogy a pókoknak legyen személyisége és magatartása. Ez nem a számítógépes trükkökön vagy a pókrajok mozgatásán múlik. A mi pókjaink nekimennek dolgoknak, lelövik őket, embereket támadnak meg, kapcsolatba lépnek és harcolnak egymással. Fel kellett ruháznunk őket érzelmekkel és érzelmi reakciókkal, meg persze egyéniséggel. És mindennek nem volt szabad komolynak lennie, hiszen az a lényeg, hogy megnevettessük az embereket."

„A rettegés sokkal intenzívebb, ha valóságosnak érzed ezeket a lényeket - teszi hozzá a producer - , és ezt úgy lehet elénrni, ha minden részletükben megfelelnek a valóságnak, aztán olyan hatalmasra növelni őket, hogy a néző végül csak a részleteket lássa."
A tarantella precízen arányos megnövelése azonban kicsit problematikus volt. „A tarantella eredetileg úgy 25-30 cm-es, és ha 3 méteresre növeled, 9 méteres kerülettel, a természetes karakterjegyek egy része épp az ellenkező hatást váltja ki, mint amit kellene - mondja Dadras, az effektek felelőse. - Egy példa: a tarantella szőrös, ami normál méretben rendben is van, de egy traktor méretében ez a szőr már kezd barátságos bundának tűnni, olyan lesz tőle a pókunk, mint egy ennivaló plüssfigura."
Ennek orvoslására az animátorok leborotválták a szőrzet egy részét a tarantella lábáról és kapott néhány kopasz foltot a feje és az elülső lábai környékén.

 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Körzérdekű híre, vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Netán olyan rendkívüli esemény… Tovább olvasom