Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Mérgek halmozódnak a vérünkben

Tucatnyi európai család, így a győri Radicsék nőtagjaitól vettek vérmintákat, mérgeket keresve.

Egészségre káros vegyi anyagok vannak az európai, így a hazai családok szervezetében, derült ki a Világ Természetvédelmi Alapítvány (WWF) által elvégzett vérelemzésből. Tucatnyi európai országban egy-egy család – így a győri Radicsék – három generációjának nőtagjaitól vettek vérmintákat ez év júniusában. Szervezetükben 107-féle mesterséges vegyi anyagot kerestek – az eredményt pénteken ismertették Budapesten.

Az életnek nincs olyan területe, ahol ne találkoznánk különböző vegyi anyagokkal, ezek a szervezetünkben jelen vannak, mi több, „megörökölhetjük" azokat. A WWF ezt elfogadhatatlannak tartja, ezért szigorúbb uniós szabályozást sürget a vegyi anyagok gyártása és használata terén.

A WWF az úgynevezett DetoX Kampány keretében négy hónappal ezelőtt 12 országban egy-egy önként jelentkezett családtól – nagymamától, édesanyától és gyermektől – vett vérmintákat. A felmérésben Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Lettország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Svédország vett részt. A vérmintákban 107 mesterséges vegyi anyag jelenlétét vizsgálták meg egy holland laboratóriumban. A keresett anyagokra jellemző, hogy rendkívül ellenállóak, nem, vagy csak nagyon nehezen bomlanak le a környezetben, felhalmozódnak a szervezetben és bizonyítottan, illetve nagy valószínűséggel károsak az egészségre.
Hazánkban a győri Radics család vállalkozott arra, hogy vérmintákat adjon. A 61 éves Radics Imréné Klárika szervezetében 27 vegyi anyagot találtak, 38 éves lányáéban 18-at, a 12 éves Boráros Barbaráéban 19-et. Mindhárom családtag vérében kimutathatóak a klórtartalmú szerves növényvédő szerek, koncentrációjuk magasabb a vizsgálat során kimutatott átlagértéknél. Ugyanakkor a magyar család a legkevésbé szennyezett poliklórozott bifenilekkel. Brómozott égésblokkolókat mindhárom generáció véréből kimutattak, ám legnagyobb mennyiségben éppen a legifjabb generációt képviselő gyermek vérében vannak jelen. Fluorozott vegyi anyagokat csak a nagymama vérmintájában nem találtak, mesterséges illatanyagok azonban már az ő vérében is megtalálhatóak. Sajnos a gyermekek vegyianyag-szennyezettsége aggasztó mértékben növekszik.

„ Kíváncsiak voltunk az eredményekre, amelyek ugyan jobb értékeket mutatnak az európainál, ám mindannyiunk számára figyelmeztetőek: a profitnál jóval fontosabb az egészség- és környezetvédelem. Nem a magam, sokkal inkább a hat unokám egészségét féltem."
Prommer Mátyás, a WWF környezetpolitikai programvezetője a Kisalföld kérdésére elmondta, a részletes vérelemzés személyenként félmillió forintba kerül, ezért a civil szervezet financiális okok miatt az ország más részéből nem tudja vállalni a további vizsgálatok költségét. A vegyi anyagok gyártását tekintve azonban szigorítást remélnek, javaslataikat kedden személyesen juttatják el Brüsszelbe, az uniós képviselőknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virslis babpaprikás

Tovább olvasom