Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Merényletlexikon készül

Negyedszázada, 1980. december 8-án vetett véget Mark David Chapman öt pisztolygolyója a New York-i Dakota-ház előtt a Beatles együttes legendás tagja, John Lennon életének. Erről is olvashatunk majd Hegedűs Péter és Szabó Zoltán könyvében, a merényletlexikonban.
Mécsesek égnek a virágok és emléktárgyak mellett John Lennon Imagine-emlékművén, a New York-i Central Parkban. Fotó: (MTI/AP/David Karp)
Ötezer esztendő merényleteinek helyszíneit, okait, áldozatait, elkövetőit és fegyvereit mutatja be készülő kötetében a történelem különlegességeit kutató Hegedűs Péter és Szabó Zoltán. Kilencszáz forrás alapján készült el a kétezernél is több szócikket tartalmazó, gazdagon illusztrált, hiánypótló merényletlexikon.

– Ezt a könyvet adatbázisnak is szántuk, amelyhez tudósok, újságírók és a történelem különlegességei iránt érdeklődők bizalommal nyúlhatnak – jelenti ki Hegedűs Péter, a győri Széchenyi István Egyetem könyvtárosa.
Az első uralkodó, aki ellen merényletet követtek el, egy Rimus nevű akkád király a Krisztus előtti harmadik évezredből. Saját szolgái verték agyon egy kőtáblával. A legutolsó ilyen áldozat Roger atya, az ökumenikus egyház megteremtője, akit egy elmebeteg román nő szúrt le a közelmúltban.

Az elkövetés helyszíne, a gyilkosság oka, a fegyverek egyaránt szerepelnek az összegző kötetben. Legtöbb esetben védtelen áldozatra támadtak a merénylők. A fürdőbe, WC-re, hálóba és a templomba még az uralkodók sem szoktak fegyverrel és testőrökkel járni. A merénylet eszközei közül a szúró- és lőfegyverek, valamint a pokolgépek vezetik a listát, de emellett fellelhető a párna, a cipészár, a borotva, és a mérgek elképesztően változatos felhasználása is. A merényletek kiváltó oka leginkább a hatalomvágy, a harag, a bosszú és a féltékenység. Az áldozatoknak mindössze három százaléka nő.

Eddig ismeretlen tények is szerepelnek a lexikonban. Például senki sem sejti, hogy Jemen egy merénylet miatt maradt szegény ország a mai napig. A legtöbb merényletkísérletet – szám szerint 21-et – XIII. Alfonz spanyol király ellen követték el, de ő valamennyit túlélte.
A kesztyűt, a fürdővizet, a borotvát, a gyertyát, de még az áldozati ostyát is át lehetett itatni méreggel.

A legszebb halál cím – ha létezik ilyen – egészen biztosan George Plantaganet Clarence angol főherceg nevéhez fűződik. 1478. február 18-án a maga választotta módon végezték ki. Egy hordó madeiraborba fojtották a Towerben.

A merényletlexikon a jövő évi könyvnapokon már ott lehet a standokon.


John Lennon

John Lennon halálának 25. évfordulójához kapcsolódva jelent meg a közelmúltban Sebők János A Dakota-ház fantomja című könyve. Az ismert rockszakíró könyve tisztelettel és szimpátiával közelít a rock egyik legnagyobb egyéniségéhez, miközben eddig ismeretlen oldaláról mutatja be.
A könyv – alcíme John Lennon eltitkolt élete és halála – feleleveníti az 1980. december 8-án történteket. 


P. J.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 12.21.

Tovább olvasom