Kisalföld logö

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -4°C | 4°C

Méregsós volt a világ legfinomabb borsólevese

Ha a csirkét negyvenféleképpen nem tudom elkészíteni, akkor sehogy sem – mondja a soproni Kokas Tiborné.

– Ha a csirkét negyvenféleképpen nem tudom elkészíteni, akkor sehogy sem – mondja a soproni Kokas Tiborné. Borival többek között a Kisalföld receptkönyveinek sikeréről, valamint az ételek újfajta fűszerezéséről is beszélgettünk.

Kokas Tiborné Bori körülbelül nyolc-kilenc éves lehetett, amikor életében először főzött. Anyukája kórházban volt, és gondolt egy nagyot, meglepte apukáját egy borsólevessel. A folytatásra Bori így emlékezett vissza: – Kertünkben minden hozzávaló megvolt, s én elkészítettem annak rendje-módja szerint, ahogy anyukámtól láttam, tanultam. Legalább hússzor megkóstoltam, nehogy elsózzam. Na ez finom lett, gondoltam. Azután eszembe jutott, hogy anyukám egy kis ételízesítőt (akkoriban ez újdonság volt) is szokott bele szórni. Beleraktam egy teáskanállal – nem tudván, hogy sót is tartalmaz –, még egy forralás és tálaltam. Az első kanál után éreztem, hogy ez sós. Ránéztem apukámra és vártam a reakcióját. De ő csak mosolyogva kanalazta, sőt, még egy tányérral is megevett a „méregsós" borsólevesemből. A végén azt mondta: ez volt a világ legfinomabb borsólevese, amit valaha evett. „Ha anyu hazajön a kórházból, majd mondd el neki is, hogy te csináltad." Így sok évtized távlatából nézve a helyzetet, talán édesapámnak köszönhetem azt, hogy nem ment el a kedvem a főzéstől, sőt!


A főzés szeretete azóta is töretlen. Bori ha a csirkét negyvenféleképpen nem tudja elkészíteni, akkor sehogy. A legjobb a körettel együtt megsütni, vallja, így amíg készül az étel, jut idő a családdal való beszélgetésre. Aztán praktikus is, egyrészt kevesebbet kell mosogatni, másrészt egy időben készül el az étel, amit fogyasztás előtt együtt, a körettel lehet is tálalni. Egybesült- egybefőtt ízekről hallunk a háziasszonytól, és olyan élvezetesen mesél minden főzési praktikáról, hogy nekünk is kedvünk támad kipróbálni a hallottakat. Megtudjuk, fia, Tibor a bográcsban készült ételek „nagymestere", legyen szó halászléről vagy éppen pörköltről, gulyásról – családi vonás ez. Bori szeret kísérletezni. Amikor éppen étteremben vacsorázik, megfigyeli az ételt, és fejből elkészíti otthon. Kicsit másképp, mert hát az ember emlékezete kihagyhat, másodsorban a saját ízléséhez igazítja. A fűszerekre nincs gondja. Édesanyja otthon fűszereket és gyógynövényeket termeszt. A tárkony, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű kedvelt ételízesítő. A megszokott só, paprika, bors mellett pikáns ízt ad. Túlzóan azt mondhatnánk, újjászületik tőlük az étel. Szót váltunk a Kisalföld receptkönyveiről is. Afelől tudakozódunk, hogy Bori miért is szereti a mi szakácskönyvünket. Frappáns választ kapunk: a hamburgeren, sült krumplin, hot dogon felnőtt fiatalok megismerhetik belőle például, hogy anyáink, nagyanyáink a „hűtőszekrény nélküli" szegényebb világban – szinte a semmiből – hogyan varázsoltak az asztalra ízletes, laktató ételeket. Ennél szebben és jobban mi sem tudnánk kifejezni a Kisalföld szakácskönyveinek sikerét, így Bori elismerő mondatait szó szerint azonnal lejegyezzük. És büszkén kihúzzuk magunkat, mert talán egy kicsit mi is részesei vagyunk a sikeres szakácskönyveknek.

Bori kedvencei a tepsis húsok körettel

MEXIKÓI RAKOTT KARAJ

Hozzávalók: 4 nagy szelet karaj, 1 kg mexikói zöldségkeverék (mirelit), 1kg burgonya, 1,5 dl finom étolaj, 15 dkg gomba, 2 zsemle, kevés morzsa, 10 dkg reszelt sajt, só, törött bors, Vegeta ízlés szerint, 1 szál rozmaring, petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, pici fokhagymapor. Az ujjnyi vastagra kivert karajszeleteket sózzuk, borsozzuk, meghintjük fokhagymapor ral. Kevés zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, belerakjuk a megtisztított, cikkekre vágott gombát, rozmaringszálat, petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 15 percig pároljuk. A fűszerezett karajszeletek mindkét oldalát kevés forró olajon hirtelen megkapatjuk és kis tányérra félrerakjuk hűlni. A tejben áztatott, kicsavart zsemléből, tojásból, kihűlt gombából, zsemlemorzsából töltelékmasszát állítunk össze. Tenyérbe fogunk egy karajszeletet, és 1 ujjnyi töltelékmasszát simítunk rá, majd élére állítva a tepsi közepére helyezzük, és így tovább a többi szeletet is. A húsrolád egyik oldalára a mexikói zöldségkeveréket, a másikra a hasábokra vágott burgonyát rakjuk, majd mindkettőt megszórjuk Vegetával. Az egészet leöntjük a hússütésből visszamaradt zsiradékkal és a tepsi fedelével (vagy alufóliával) letakarjuk. Közepes hőmérsékletű sütőben körülbelül 20–25 percig sütjük, majd levesszük a fedelet, fakanállal átforgatjuk a burgonyát és a zöldségeket, a húsroládot meghintjük reszelt sajttal és még mintegy 5–6 percig fedő nélkül sütjük. Joghurtos, kapros salátaöntettel vagy tartármártással kínáljuk. Azért kedvelem ezt az ételt, mert amiben sütöm, abban tálalom, egyben van a körettel. Előkészítése egy kicsit macerás, de előnye, hogy nem kell folyton ott állni a tűzhely előtt, s azonkívül, hogy finom, nagyon mutatós is.


RAKOTT PECSENYE

Hozzávalók: 4 szelet csontos tarja, 70 dkg burgonya, 2 db nagy fej lila hagyma, 8 szelet baconszalonna, 1,5 pohár tejföl, só, őrölt bors, Vegeta. A tarjaszeleteket ujjnyi vastagságúra ütögetjük, sózzuk, borsozzuk. A meghámozott burgonyát karikákra vágjuk, a lila hagymát is vékonyra karikázzuk. A másfél pohár tejfölt 1 teáskanál Vegetával kikeverjük, ha túl sűrű, akkor kevés tejjel hígítjuk. Egy mélyebb hőálló tál alját kibéleljük a baconszalonnával, majd egy sor burgonyát, erre egy sor lila hagymát rakunk, kevés sóval meghintjük. Meglocsoljuk a kikevert tejföl felével. Ismét egy sor burgonya és hagyma következik, majd a legvégén a fűszeres tarjaszeletekkel zárjuk. Meglocsoljuk a tejföl másik felével és letakarjuk a tepsi fedelével (vagy alufóliával). Közepes lángnál 30 percig sütjük, majd levéve a fedőt, még további 10–15 percig pirítjuk. A sütőtepsiben tálaljuk. Laktató, ínycsiklandó egytálétel. Semmi más zsiradék nem kell hozzá, csak a baconszalonna.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bécs után Sopronban játszik a Fradi

Az NB III-ban szereplő és jelenleg a 4. helyen álló SVSE-GYSEV vendégeként jövő csütörtökön –… Tovább olvasom