Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

MEOSZ: ˝nem lehet igaz˝, hogy megvonnák rokkantsági nyugdíjakat

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint csak "hírlapi kacsa", hogy fideszes képviselők múlt pénteki alkotmánymódosító javaslata alapján jogosan járó rokkantsági nyugdíjakat vonnának el.

A MEOSZ az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "egyetlen keresztény ember sem szavazná meg a Fidesz-KDNP-pártszövetség parlamenti képviselői közül, hogy sérült embertársaitól - akik járulékot fizettek, és ezért fogyatékossá válásuk után a társadalmi szolidaritás és a befizetett pénzük okán rokkantsági ellátást kaptak - megvonják ezt".

"Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz alapvető vállalásként fogalmazta meg (...), hogy megvédi a nyugdíjakat" - írta a szervezet.
A szövetség kiemelte: nem hiszi el, hogy Magyarország kormánya megsértené az ENSZ-egyezmény fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló passzusát.

Lázár János és Balsai István múlt pénteken terjesztette az Országgyűlés elé alkotmánymódosítási javaslatát, amely rögzítené: nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők is részesülhessenek nyugdíjban. A javaslat indoklása arra utal, hogy ez például a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulására vonatkozhat.

A módosítás szerint "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető".

A Nemzetgazdasági Minisztérium február végén készített elemzésében azt állapította meg: a rokkantsági ellátások támogatási rendszere Magyarországon bonyolult és ellentmondásos, esetenként túl sokat ad, fontos támogatások pedig hiányoznak; kritikusan alacsony a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása.

Másnap a dokumentum alapján Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta: ma Magyarországon a 2,9 millió nyugdíjasnak körülbelül a negyede, 728 ezer ember kap rokkantsági nyugdíjat, ami a munkaképes korú lakosságon belül kiemelkedően magas arány a környező országokkal összehasonlítva. A rokkantnyugdíjasok 48 százaléka még nem érte el a nyugdíjkorhatárt.

Olvasóink írták

 • 11. fjudit2 2012. május 29. 18:19
  „Másfél esztendővel ezelőtt a korkedvezményes nyugdíjasok és a hajléktalanok kerültek a jobboldal célkeresztjébe, idén tavasszal a rokkantakat is elérte a megszorító intézkedések sora. Miről is van szó pontosan?

  EZREN AMIVEL MINDENKIT KÁBÍTANAK !!/Magyarországon majd háromszázezren vannak/NEM azok, akiket leszázalékoltak súlyos egészségromlás miatt. A legjelentősebb csoportot alkotják, akik 1954 és 1961 között születtek. Majd százötvenezer emberről van szó. Őket érinti rendkívül hátrányosan a rokkantak ellen indított hadjárat.

  Milyen hadjáratról van szó?

  A rokkantnyugdíjat egyszerűen megszüntették, helyette bármikor megvonható rokkantsági és rehabilitációs ellátás van, ami nem számít bele a nyugdíj időszakba sem. Ezzel ismét visszamenőlegesen törvénykeztek. Sokan voltak a nyugdíjazás határán, ám így nem lesznek jogosultak rendes nyugdíjra, csak az azt helyettesítő minimális ellátásra. Fontos hangsúlyozni, hogy megkezdődtek a felülvizsgálatok, amelyek szinte a náci haláltáborokat idéző körülmények között zajlanak. Ezért is mondjuk erre az egész folyamatra sokan, hogy ,,rokkant holokauszttal" állunk szemben. Az eljáró orvosoknak nyilvánvalóan ki van adva az az utasítás, hogy mindenkit vissza kell minősíteni, vissza kell irányítani a munka világába. Ígérnek rehabilitációs munkahelyeket, de azok nincsenek, sőt megszüntetik a korábban működők támogatását is. Beállhatunk a munkaügyi hivataloknál kígyózó százméteres sorokba, de csak azért, hogy aztán egy napos várakozás után másik ablakhoz irányítsanak minket.

  A felülvizsgálatot végző orvosok emberségből hányasra vizsgáznak?

  Megbuktak. Valamennyi. A sorstársak többsége csak Mengele tanítványoknak hívja azokat, akik vizsgálnak minket, két percet szánnak egy-egy betegre. Előre kiállított papírok vannak, lekezelő és megalázó hangnemet kapunk. Abban is biztos vagyok, hogy akik idáig meg tudták maguknak vásárolni a rokkantsági minősítést, azok ezek után is meg fogják oldani. Nem véletlenül kéri számon sok rokkant ezeken az orvosokon az hipokráteszi esküt.

  A kormány kommunikációja szerint a rokkantak többsége nem rokkant. Mi a valóság?

  A rokkantak többsége sokkal súlyosabban beteg, mint azt leszázalékoltsági foka mutatja. Azok az emberek, akikről most is szó van rendkívül lerobbantak munkahelyeiken. Évtizedeken keresztül azt sem tudtuk, hogy mi az a munkahelyi biztonság, egészségvédelem. Kizsákmányolták a testünket, dolgoztunk, mert nem akartunk éhen halni, ám egyszer csak a többségnél jött a baj, ami kizárja, hogy normális munkát végezzünk vagy dolgozzunk egyáltalán. Nem számíthatunk magunkra, a társadalom segítségére vagyunk szorulva. Ezt a segítséget vonták meg tőlünk. Azoktól az emberektől, akik két kezükkel építették fel ezt az országot. Most azt mondják, hogy dögöljünk éhen, vagy ugorjunk ki a tizedik emeletről.”
 • 10. fjudit2 2012. május 29. 18:12
  „Viktor vigyázz , veszélyes útra léptél

  ez már a mezsgye ,

  bármikor meginoghat .és billenhet ide is ,

  oda is . bármi megtörténhet . és hiába Tek...,

  lámpaoszlopok voltak és lesznek...előttem szakadék , hátam mögött lavina ,

  nincs mit veszÍtenem ,

  ha zuhanok , sokan jönnek velem....NE FÉLJETEK

  mondotta II. János Pál pápa /Karol Józef Vojtyla/”
 • 9. Dwatson 2011. május 19. 23:01
  „A nyugdíjelvonás éppen a KDNP ötlete!Még hogy nem szavaznák meg?A kétharmados szavazógép?”
 • 8. Losba 2011. május 17. 16:04
  „..egy fideszes politikus kérem válaszoljon erre a kérdésre :
  Gerinces, vagy hazug dolognak tartja e, hogy előbb lenyúlták a nyugdíjpénztárat, majd később vagdalkoznak a nyugdíjak, korhatárok, stb.-k körül.?
  -lehet, hogy most máshogy döntenének több százezren ?
  hazudtunk nappal...”
 • 7. bojtár 2011. május 17. 14:47
  „aki teheti hagyja el ezt az országot amíg lehet(csak jótanács)”
 • 6. Madarász 2011. május 17. 13:29
  „Vicces, ezek csak annyira keresztények, mint amennyire a pápa muzulmán. A jóindulatukra apellálni elég durva hiba.”
 • 5. janika 2011. május 17. 08:59
  „Mi van ? miért, hisz eddig sem büntették meg azokat a tolvajokat, akik rendeletekre lopták és lopják ma is a rokkant, de az öregségi nyugdíjakat is!”
 • 4. dorombolok 2011. május 16. 21:52
  „Abból az 1000 milkóból amit az Orbán família fogorvosa kapott az államadósságot kellene csökkenteni.Vannak városok ahol a fogorvosoknál csak a hajléktalanok száma több.Miért kell Dunába vizet önteni?”
 • 3. SENKI 2011. május 16. 20:07
  „Idézet Fidesz honlapjáról:
  "Szeretném a képviselőtársaimmal együtt maximálisan támogatni abban a kormányt, hogy egy olyan államot hozzon létre, amely az emberekért van, nem uralkodik az emberek fölött, hanem szolgálja az embereket.
  Lázár János
  TV2 Tények este
  2011. május 10."

  Pintér 47 éves korától kapja a nyugdíjat...

  Folytassam? Ez a hiteles kormány...

  Annak idején, mielőtt az egyenruhás aláírta és megesküdött arra, hogy "életem árán is" azt mondták, hogy nem tudunk többet fizetni az állandó egyéni és családi készültséggel terhelt feladataidért, mint másnak, de ha már nem tudunk értelmes feladatot adni és megfelelsz az egyéb TÖRVÉNYBEN RÖGZÍTETT feltételnek, kapsz létbiztonságot és meghatározott mértékű nyugdíjat. A szerződés megköttetett. Amikor pedig a 25-35 év lejár az egyik fél visszakozik? Faluhelyen az ilyen gerinctelent leköpik.

  A jövővel kapcsolatban tanácstalan vagyok: amit 8 évig nem loptak szét azt most tönkreteszi a "hozzá nemértés"(?) vagy az "oszd meg és uralkodj".

  Történelmi tanulmányaim szerint Hitler is úgy kezdte, hogy megnevezte a "bűnbakokat", a populáris demagógia pedig szabad teret nyert.

  Azoknak még annyit, akik most tapsolnak a "rendvédelmisek megbüntetéséhez" : lehet, hogy a következő "bűnbak" apjuk, anyjuk, mint a társadalmon élősködő nyugdíjas lehet.
  Szerintem a demokráciából a diktatúrába sikerült eljutnunk: A hatalmi mámorban élők kontroll nélkül maradtak.”
 • 2. Fürgeszarvas 2011. május 16. 19:58
  „Nem nagyon írogatnak a fidesz-hívők ! Csak nem csalódtak ?
  Ki lehet vonulni az utcára, esetleg körbevizelni a Kossuth teret ! Ocsmány hazug banda Orbánnal és Schmittel az élen ! Hol van ilyenkor a nyugdíjvédelmi biztos ( Selmeczi Gabriella) ? Miért nem védi a nyugdíjakat ? Csak nem leugrott a boltba kiflit lopni ?”
 • 1. dorombolok 2011. május 16. 19:30
  „Hogy Orbán mikor mit mondott az ma már indifferens. Hogy kinek mikor mit igértek az is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: életerős rendőrökre vonatkozik a javaslat

Az elmúlt években nyugdíjba vonult, ám az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött, 57 év alatti… Tovább olvasom