Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Menthetetlen volt Kaszás Attila

A vérkeringés összeomlása volt Kaszás Attila színmqvész halálának közvetlen oka – hangzott el szombaton az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben tartott sajtótájékoztatón.
Szikora István, az intézmény főigazgató-helyettes főorvosa a betegséget általánosságban ismertetve elmondta, hogy az agyat borító lágy hártya és az agy felszíne között elhelyezkedő valamilyen ér megrepedése következtében fellépő vérzésről van szó. „Magyarországon 1000–1500 közé tehető az ilyen esetek előfordulása” – mondta. Magyarázata szerint az esetek 85 százalékában, egy veleszületett érfali gyengeség következtében, fokozatosan növekvő vékony falú értágulat alakul ki, amely egy bizonyos pillanatban megreped. Ismertetése szerint a fennmaradó 15 százalékban egyéb okok szerepelnek. Ezek egyike az érfal hosszanti megrepedése. Ebbe a 15 százalékba tartozik Kaszás Attila esete. A következményekről beszélve Szikora István elmondta, hogy a vérzés pillanatában rendkívüli mértékben megnövekszik az agynyomás. „Ennek a befolyásolására nincs orvosi eszköz, csak segíteni tudjuk a betegek túlélését. Ez az intenzív neu-

rológiai terápia feladata, ami ezen betegek kezelésének egyik legfontosabb eleme” – mondta. „Tekintettel arra, hogy mindezek ellenére tragikus véget ért a folyamat, feltételezhető, hogy már a legelején olyan agyi központok sérültek, amelyek végzetesen befolyásolták az életkilátásokat. Ennek a következménye volt ez a gyors, tragikus lefolyású esemény” – hangsúlyozta Bognár László. Kaszás Attila színmqvész pénteken este hunyt el, 47 éves korában. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bakterház: a világ közepe

"Az „ötlépésnyi birodalom", a MÁV Rt. „Szeged forgalmi csomópont" mozgalmas életű… Tovább olvasom