Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Mentelmi bizottság: Simon Gábor szándékosan közölt valóltan adatokat

Simon e-mailben üzent arról, nem vesz részt az ülésen, és a nap folyamán lemond parlamenti mandátumáról is - ezzel azonban kibújhat a vizsgálat alól.

Simon-ügy - MSZP-szóvivő: Simon lemondásával kibújhat a parlamenti vizsgálat alól

Azzal, hogy Simon Gábor szerdai hatállyal lemond mandátumáról, ügye kikerül a parlamenti vizsgálat alól - mondta szerdai sajtótájékoztatóján kérdésre Budai BernadettMSZP-szóvivő.

A szóvivő Simon Gábor lemondásával magyarázta, hogy a mentelmi bizottság szocialista tagjai nem mentek el a testület szerdai ülésére, amelynek napirendjén az MSZP múlt héten lemondott elnökhelyettesével szembeni vagyonvizsgálati eljárás szerepelt.

Szintén kérdésre megerősítette, hogy nem bontották fel Simon Gábor vagyonnyilatkozatát, amelyet választott tisztségviselőként kellett tennie az MSZP etikai bizottságának. Így az továbbra is egy lezárt borítékban van. Ezt azzal indokolta, hogy Simon Gábor lemondott párttisztségeiről, amikor kiderült, hogy nagyjából 240 millió forintos be nem vallott vagyont tart ausztriai bankszámlákon. A borítékot pedig csak a jelenlétében nyithatták volna fel - jegyezte meg.

Budai Bernadett nem tudott beszámolni Simon Gábor hollétéről, mint mondta, a volt elnökhelyettesnek a múlt hét óta nincs kapcsolata a szocialista párttal.

Arra a felvetésre, hogy az elnökhelyettesként használt szolgálati autója továbbra is ott parkol a politikus XVIII. kerületi háza előtt, Budai Bernadett közölte: Simon Gábornak minden, az MSZP-től kapott juttatása megszűnt. Az elszámolás néhány napot igénybe vesz - mondta.

A szóvivő arról is beszélt, hogy az MSZP-nek érdeke az ügy tisztázása, és arról a pártelnök Mesterházy Attila semmivel sem tud többet, mint a közvélemény, vele is csak azt közölte Simon Gábor, hogy a pénz eredete nem függ össze közéleti tevékenységével.

Arra a felvetésre, hogy a vagyongyarapodás idején Simon Gábor mégiscsak az MSZP elnökhelyettese volt, Budai Bernadett úgy reagált: nem tudni, mikor keletkezett a vagyon, az ügyészség csak azt közölte, hogy a politikus a pénzt 2008-ban, illetve 2009-ben helyezte el Ausztriában, keletkezésének időpontja azonban egyelőre nem ismert.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága szerint szándékosan közölt valótlan adatokat a szocialista Simon Gábor vagyonnyilatkozatában.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága szerint szándékosan közölt valótlan adatokat a szocialista Simon Gábor vagyonnyilatkozatában. A testület javasolja az Országgyűlésnek a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését - jelentette be a testület KDNP-s elnöke szerdán Budapesten újságíróknak a bizottság zárt ülése után.

Rubovszky György közölte, a bizottsági ülés előtt emailt kapott Simon Gábortól, amelyben a képviselő arról tájékoztatta, hogy nem jelenik meg az ülésen és a nap folyamán lemond parlamenti mandátumáról. Hozzátette: megkeresték az Országgyűlés elnökének titkárságát, ahol azt a tájékoztatást kapták, hogy a lemondó nyilatkozat még nem érkezett meg, ezért egészen addig, amíg a lemondás nem érkezik meg, a törvényeknek megfelelően végzik a dolgukat.

A bizottsági elnök elmondta: hétfőn döntöttek arról, hogy a legfőbb ügyész megkeresésére javasolják a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, szerdán pedig - a vagyonvizsgálati eljárás keretében - a bizottság megállapította, hogy szándékos volt a valótlan adatközlés a vagyonnyilatkozatban, ezért ő haladéktalanul köteles intézkedni az összeférhetetlenség megállapítása érdekében.

Kifejtette: a bizottság határozata alapján országgyűlési határozati javaslatot terjeszt a Ház elé, amelyben indítványozza, hogy az Országgyűlés vita nélkül - Simon Gábor esetleges felszólalása mellett - mondja ki a képviselői összeférhetetlenséget.

Ha a csütörtöki parlamenti döntés előtt a lemondó nyilatkozat megérkezik, abban a pillanatban Simon Gábor képviselői mandátuma megszűnik, okafogyottá válik mind a két határozati javaslatuk, és a lemondással elhárul az akadály az ügyészségi eljárás elől - közölte.

Kérdésre válaszolva Rubovszky György elmondta, hogy Simon Gábor hétfőn azt ígérte neki telefonon, hogy újabb vagyonnyilatkozatot tesz, de a nap folyamán küldött levelében említést sem tesz a vagyonnyilatkozatról, amelyben érdemi kérdésekre nem adott választ.

A testület ülésén az ellenzékiek közül egyedül a Jobbik képviselője jelent meg.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet vizsgálni a devizahitelek tisztességtelenségét

Megérkezett az Európai Bíróság előzetes döntése a devizahitelesek ügyében, mely szerint vizsgálható,… Tovább olvasom