Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Mennyivel emelkedik a törlesztőrészletem? Nézze meg!

A deviza alapú hitelszerződések megkötésekor a bankok minden ügyféllel aláíratnak egy nyilatkozatot, mellyel azok elismerik, hogy megfelelő tájékoztatást kaptak a kölcsön kamat- és árfolyamkockázatáról. A sok történés közepette az ügyfél jó, ha annyit megjegyez, hogy forintgyengülés esetén többet kell fizetni.

A hiteltartozást devizában tartják nyilván, ezért az árfolyamváltozással egyenesen arányosan az ügyfelek fennálló tartozása is változik. Az országkockázat emelkedésével a magyar bankok még a svájci- és az európai jegybanki alapkamat csökkenése ellenére is drágábban jutnak forrásokhoz, ami pedig kamatemelést eredményezhet - írja a Pénzcentrum.

A százalékpont a százalékban kifejezett kamat változását mutatja, ha a 4,00 %-os hitelkamatunk 6,00 %-ra emelkedik, az 2 százalékpontos változást jelent. Az alacsony kamatok korábban egyértelműen a devizahitelek mellett szóltak, de a nem várt mértékű forintgyengülés sokak törlesztőrészletét jelentősen megemelte.

Forint, forint, forint

Az éjszakai erősödés legnagyobb részét leadva, de kedd délutáni árfolyamánál árnyalatnyival erősebben nyitott a forint az euróval szemben a bankközi piacon.

Szerda délelőtt 299,96 forint volt az euró árfolyama, szemben a kedd délutáni 300,77 forinttal. Az amerikai piacok optimizmusa, a New York-i tőzsdék erőteljes felfutása miatt kedden késő este 297 forint alá esett az euró a nemzetközi piacokon, majd a jegyzés reggel innen jutott vissza viszonylag gyorsan a 300 forintos lélektani küszöb közelébe.
A táblázat szerint, akinek korábban 50 ezer forint volt a havi törlesztőrészlete, annak 15 %-os forintgyengülés és 1,5 százalékpontos kamatemelés esetén 31 %-kal többet, azaz 65500 forintot kell fizetni.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Imcsi 2009. március 21. 12:17
  „14. fortuna54!
  "zeitgeist"”
 • 29. Imcsi 2009. március 21. 12:13
  „13. kmmk: "a bank nem szeretet intezmeny, nem fogja atvalalni a hitelesek terheit."
  De, ha csődközelbe kerül, akkor elvárja, hogy segítsenek neki!”
 • 28. fortuna54 2009. március 21. 10:42
  „Nekem Torgyán Jóska is gyanus,és a holland kiráj nö is.”
 • 27. miracle 2009. március 20. 15:08
  „pampus
  Neked hiába beszél az ember. Elengeded a füled mellett, de azért még teszek fel egy kérdést tedd a többi, általad természetesen nem megválaszolthoz: a lengyel zloty gyengüléséért is GYF a felelős?”
 • 26. pampus 2009. március 20. 11:20
  „Ez is olyan mint amikor Gyurcsány, azt mondotta,hogy az utolsó két évben nem csináltak semmit! "Úgy kellett tenni mind ha dolgoztak volna"! No kb. így működik a deviza bűntett is! Persze ebben az országba negyik sem bűn és nem is üldözik! Ezért is hívom banánköztársaságnak!”
 • 25. fortuna54 2009. március 19. 21:32
  „Hogy ez a pampus millyen ravasz.Már teljessen megzavar az érveréseivel,lehet hogy neki van igaza?”
 • 24. miracle 2009. március 19. 20:15
  „pampus
  Így van, és? Esetleg lejátszanád a gondolatmenetet akkor is, ha a Ft közben erősödik? Vagy az nem passzol az elméletedbe? Egyébként felvehetsz devizahitelt is és akkor árfolyamkockázat: huss. A bibi csak annyi, hogy gondolom te sem euroban kapod a fizetésed.
  Egyébként meg devizaalapú hitelt azért "szokás" felvenni, mert jóval alacsonyabb a kamata, csak ezt mindig elfelejted megemlíteni.”
 • 23. pampus 2009. március 19. 18:14
  „miracle jól esik, ha mellébeszélhetsz? Nagyon jól tudod, hogy a deviza üzérkedés egyik fajtája, ha a deviza hitel helyett "deviza alapú" hitelnek nevezik! Ugyanis a devizával és a valutával még csak köszönő viszonyban sincs!
  Tehát "úgy tesznek mint ha" deviza lenne a fiókjukban és azt váltanák át forintra, hogy adjanak az ügyfélnek forintot. Persze ez a forintot majd deviza árban fogják visszakövetelni,hisz Ők azt nagyonis tudják, hogyan verik fel az árát,vagy hogyan értéktelenítik a forintot. Ellenkezőleg nem volna értelme. Sőt az alantasabbjai még az átváltási díjat is számláznak. Mit nekik , hisz Őket senki sem fogja ellenőrizni hisz a pénz beszél a kutya meg ugat!”
 • 22. miracle 2009. március 19. 15:30
  „pampus
  Na kik tehetnek?
  Megmondom: az ukrán, meg az amerikai válságról nyilván Mo. min.elnöke. Meg az összes többiről is.
  Arról, hogy sokan nagyobb lábon élnek a Zemberek, mint élhetnének: legyenek hibásak mondjuk a reklámok, a pénzügyi analfabéta állampógártól ez nem várható el, ugyebár, hogy tudjon osztani, szorozni. Esetleg hibás lehet még a szomszéd, mert neki már van kocsija, lapos TV-je. Ja, az nem jó, mert az is a nép.
  Arról, hogy sok hitelt vettek fel: legyenek hibásak mondjuk a bankok, hiszen a biztonsági őreik fegyverrel kényszerítik a belépő ügyfeleket erre.”
 • 21. pampus 2009. március 19. 08:02
  „ungi! szerinted kik tehetnek arról, hogy a forint és a valuta között ekkora a különbség? Mert ugyebár itt a kiszolgáltatott Magyar nép és itt a kiszolgálói a vezetése. Ja hogy a képviselői azok csapnivalók, hát, azt ők nem nagyon veszik észre a javadalmazásaik és a felelősségeik területén.”
 • 20. ungi 2009. március 19. 06:37
  „Ha az ember kölcsönt vesz fel, akkor altalaban elöre gondolkodik, hogy megengedheti-e maganak, vagy sem. Hosszu futamidöre felvett hitelnel normalis dolog szerintem, hogy elöre gondolkodunk arrol, hogy be merjük-e vallalni. Csak az a baj, hogy kevesen gondoljak igy vegig. Amikor tavaly kb. aprilistol hirtelen erösödött a forint, 225 volt egy euro, erdekes modon senki nem panaszkodott, hogy akar 10 ezerrel is csökkent a törlesztöreszlete. Pedig ilyen is volt. Egyszer fenn, egyszer lenn!”
 • 19. fortuna54 2009. március 18. 19:57
  „miracle.Valahogy én is ezt akartam mondani,de látom magának könnyebben megy.”
 • 18. fortuna54 2009. március 18. 19:50
  „Válság elöre megfontolt szándékkal.Ez már igazán a tájékozatlanság tetöpontja.A bank az nem jotékonysági
  intézet.Ha valaki kölcsönt vesz fel,azt vissza kell fizetni.Ha olyan okossak,mért nem forint hitelt vettek fel.
  Vagy az még rosszabb?”
 • 17. miracle 2009. március 18. 19:46
  „ideals
  Amit írsz azzal teljesen egyet lehet érteni - eltekintve az összesküvéselmélettől, - csak kár hogy nem ez a téma. Mármint, hogy miért pumpolják pénzzel a bankokat, meg miért keres (bármilyen) vezető x milliót, meg pláne miért kapnak jutalmakat még ilyenkor is.
  A téma az, hogy ha a forint gyenge, akkor a törlesztőrészlet az magasabb a devizahiteleknél. Ez világos, mint egy pofon. Az már sokaknak viszont nem, hogy bár az erős Ft-ból adódó "nyereség" az JÁR nekik, attól még a gyenge forint magasabb részlete is.
  Az ügyfél meg 2 dolgot tehet amúgy: elmegy egy másik bankhoz hitelt felvenni, ha meg autóra, plazmatv-re, nyaralásra, mobilra vett fel, nem óbégat ha a felelőtlensége miatt kicentizte és most szív.”
 • 16. miracle 2009. március 18. 18:40
  „pampus
  "deviza hitelek pedig csak virtuálisak"
  Ja meg a 1-2 %-os kamat is csak virtuális volt a Ft 10%-ához képest, mi? Vagy az már tetszett?”
 • 15. pampus 2009. március 18. 17:59
  „Fortuna 54! fenn van a NET-en keresd meg! E sajtó úgysem közölne belőle egy kukkot sem!”
 • 14. fortuna54 2009. március 18. 17:56
  „10-es. Azért egy ici-picit áruljon el arrol az órás videórol.Ha valaki ekkora marhaságot tud mondani,akkor
  ellehet várni,egy kevés magyarázatot.”
 • 13. kmmk 2009. március 18. 17:13
  „A forint hitel most is dragabb, mint a deviza. A devizahitelesek most ne sirjanak, ne mastol varjak, hogy megsegitseg oket, hiszen ismertek voltak a feltetelek. A bank arrol nem tehet, hogy az atlag ember nem tudjak felfogni, amit leirnak nekik. Az ertelmi szinvonalat jol megmutatja. Amikor a forint 230 volt, akkor nem ment a nyivakolas, erdekes...

  s.margit: a bank nem szeretet intezmeny, nem fogja atvalalni a hitelesek terheit.”
 • 12. pampus 2009. március 18. 17:08
  „miracle hisz a színjátékoknak! a deviza hitelek pedig csak virtuálisak, amikor azt forintba utalják a kölcsönt felvevőnek. de lehet,hogy ép őt küldi a bank Svájcba a forinttal, hogy vegyen Frankot és, azt váltsa át ismét forintra, hogy tudjanak a magyar balekoknak adni? Persze ezt a mesét sokan beveszik,hisz mint már írtam nem bűn a magyar védtelen embereket átverni megkárosítani e rendszerben.”
 • 11. miracle 2009. március 18. 16:53
  „Egyes bankok képesek voltak még csődbe is menni és szélnek ereszteni az alkalmazottaikat (termelő cégekről nem is beszélve), gondolom kizárólag azért, hogy Catherinának és pampusnak igaza legyen...

  s.margit
  Lehet, hogy x adós éppen nem tehet róla, (bár ez sem biztos) de hogy a Zemberek tehetnek az biztos. Kell valaki, aki hitelt ad, meg valaki aki azt fel is veszi...”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rosdy Tamás: meztelenül aláztak a zsaruk

Rosdy Tamás ügyvéd és barátja Hernády Zsolt azt állítja, hogy március 15-én a rendőrség megalázta és… Tovább olvasom