Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Mennyivel drágulhat a távfűtés?

Folytatás az 1. oldalról.

H. Szováti Miklós lapunknak elmondta, valójában nem „válságtanácskozás” volt, nem is lehetett ilyesmi, hiszen a lakosság energiaellátásának szociális támogatásáról szóló kormányrendeletet, amely majd napvilágot lát, az ülésen kapták meg és kezdték tanulmányozni. A rendeletet még nagyon át kell rágni, értelmezni, hiszen ahogy mondani szokták, az ördög a részletekben rejlik.
Az teljesen bizonyos, hogy az eddigi támogatási rendszer januártól megszűnik, más lép életbe helyette, ám hogy kinek mennyibe kerül majd valójában a gáz, vagy a távfűtőművek esetében mekkora lesz a számla – hát ehhez számolni kell.
Az új támogatási formák alapjaiban ismertek, s az interneten már jelentek meg olyan kalkulátorok, amelyek segítségével a gázfogyasztók kiszámolhatják, jövőre mennyit fizetnek. (Ilyen, egyszerűen használható kalkulátor található például a Kereszténydemokrata Néppárt honlapján: www.kdnp.hu.) Ott olvasható egyebek között, hogy egy átlagos fogyasztónak számító, kétgyerekes család havi nettó 200 ezer forintos jövedelemmel jövőre – évre számolva – 14 ezer forinttal fizet többet, mint most.
A távhőszolgáltatók esetében bonyolultabb a számolás, ehhez át kell alakítani informatikai, számlázási rendszerüket. A fogyasztónak a támogatási igényét adatlapon az államkincstárnak kell beküldeni, a hőszolgáltató majd onnan tudja meg, kinek, hogyan számolhat. Az árakat ráadásul nem a hőszolgáltatók szabják meg, azok kialakításában a helyi önkormányzatoknak van döntő szavuk. Bonyolítja még a helyzetet, hogy a támogatás „elszámolását”, azaz a pénzt a hőszolgáltatók 6 hónap múlva kapják meg...
H. Szováti Miklós „jóslás” helyett néhány jellemző számot említ. Az országban Győrött a legalacsonyabb a hődíj, 1131 forint giga-

joule-onként. Ez a támogatás megszűnésével 2400 forint fölé emelkedhet, mint ahogy a közüzemi fogyasztók most is a teljes költséget fizetik. A jövő évi lakossági támogatás maximuma (ha a jövedelem egy főre nem haladja meg a nyugdíjminimum kétszeresét) 1680 forint lehet gigajoule-onként. Ebből akár arra a következtetésre is juthatnánk, hogy az igazán rászorulók még majdnem kevesebbet is fizethetnek, mint most. Ezzel a megállapítással azonban bánjunk nagyon óvatosan, mert hiszen az ördög valóban a részletekben rejlik.
Győrött most egy átlagos, 52 négyzetméteres lakás fűtési díja – havi 5 köbméter melegvíz-fogyasztással is számolva – egy évben 84 ezer forint. Ez a támogatás nélkül felmehet akár 120–130 ezer forintra is.
Amíg azonban a kormányrendelet a közlönyben megjelenve nem válik hivatalossá, addig semmi sem fix, mondják a szakemberek. Győrött 25 ezer lakás kap távfűtést. A lakosság hőszolgáltatói kintlévősége 203 millió forint, ebből 166 millió forint egy hónapnál régebbi tartozás. A fizetésképtelenség jövőre ennél egészen biztosan nagyobb lesz. A következő néhány hétben ugyancsak lesz min dolgozni, mondja H. Szováti Miklós, azon például, hogy az év elején a lakosság legalább „érthető” számlát kapjon, feltüntetve benne külön sorban a jogosult energiatámogatási összeget...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életre keltek a tollak

Keresztes Erika első helyezést ért el egy országos kirakatrendező versenyen, ahol az ő… Tovább olvasom