Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Mennyivel drágítja az életünket az áfaemelés?

Nagy a bizonytalanság az elemzők között, hogy a kereskedők milyen mértékben hárították át az áfaemelést a fogyasztókra. Egyesek szerint csak korlátozott lehetőség volt áremelésre, mások szerint a többség akár szinte a teljes költséget ráterhelhette a vásárlókra.
A júniusi 3,7 százalék után a Napi-konszenzus 6,1 százalékot vár a hetedik havi árindextől.

Egy év kihagyással ismét a harmadik negyedév vált az inflációs sokkok időszakává Magyarországon. Három éve az áfa- és a hatósági áremelések, azt követően pedig az élelmiszerárak adtak nagy lökést az inflációnak, majd a tavalyi recesszió vezérelte gyors dezinfláció után idén júliusra egy újabb áfa- és jövedékiadó-emelés tolja feljebb az alappályát. A válság miatt azonban nehéz előre megjósolni, hogy a kereskedők milyen mértékben terhelik a fogyasztókra költségeik növekedését.

Képünk illusztáció. Forrás: internnet
Képünk illusztáció. Forrás: internnetMás években az eladók közel 80 százalékát hárították át a vásárlókra, azonban most ennél alacsonyabb lehet az arány - véli Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője. A bizonytalansági tényező viszont jelentős, ráadásul egy nagyobb áremelés mellett is komoly érvek szólnak. A cégek a folyamatos profitcsökkenések miatt egyrészt nehezen tudják lenyelni az újabb költségeket, másrészt a lakosság számít az áremelésekre, így könnyebb elfogadtatni azt velük.

Elég gyorsan és széles körben beindult az áremelés - mondta Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója, aki az utóbbi forgatókönyvvel számolt. Ugyanakkor az elemzők teljes mértékben egyetértenek abban, hogy a mostani környezetben elég nehéz megbecsülni a júliusi inflációt, és nem kizárt, hogy akár 1 teljes százalékponttal eltérjen a kedden megjelenő KSH-adat a piaci várakozásoktól. A Napi-konszenzus 6,1 százalékkal számol, azaz egy hónap alatt 2,4 százalékkal ugorhattak meg a második félév első havában az árak. Az év első felében átlagosan 3,3 százalék volt a drágulás üteme.

Teljes cikk itt olvasható>>

Olvasóink írták

 • 4. fortuna54 2009. augusztus 08. 17:30
  „Elemér.Persze az éhezök,ingyen kapják a levest.”
 • 3. elemér 2009. augusztus 08. 03:20
  „Csodálkozom hogy az ürge aki irta magyar szavakat használ. Nekem tapasztalatom hogy ilyen embernek már megvan az u.n. angol alap. Nem kell neki dicsekedni az inglislengvidzsel. Szóval csak röviden és magyarul, megkell szoritani a nadrágszijat, mert nem kolbászbol van fonva a kerittés. USA-ban a megélhetés már olcsob mint Mo.-n.”
 • 2. elemér 2009. augusztus 08. 03:20
  „Csodálkozom hogy az ürge aki irta magyar szavakat használ. Nekem tapasztalatom hogy ilyen embernek már megvan az u.n. angol alap. Nem kell neki dicsekedni az inglislengvidzsel. Szóval csak röviden és magyarul, megkell szoritani a nadrágszijat, mert nem kolbászbol van fonva a kerittés. USA-ban a megéhetés már olcsob mint Mo.-n.”
 • 1. tricse 2009. augusztus 08. 03:11
  „Ezek a szakértők nem járnak vásárolni?
  Évek óta egyre durvul a hetenkénti áremelgetés áfa ide vagy oda! Már nem merek a boltban hátat fordítani a polcnak mert mire visszanézek már emelték az árat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kislétai gyilkosság: ezer ember búcsúzott el az áldozattól

Református gyászszertartás szerint helyezték örök nyugalomra a kislétai gyilkosság áldozatát, a 45… Tovább olvasom