Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Mennyit kasszírozott a megye?

A legtöbb helyi adóbevételt a főváros, illetve Pest és Fejér megye után Győr-Moson-Sopron megye települési önkormányzatai szedték be tavaly. Szűkebb régiónk helyhatóságai az országos átlagnál erőteljesebben növelték ilyen típusú jövedelmeiket.

Inflációnál nagyobb növekedés

Valamelyest a 265 milliárd forintot is meghaladták a helyi önkormányzatok tavalyi helyiadó-bevételei – derül ki a Pénzügyminisztérium összesítéséből. Az adatok fényében úgy tűnik, az elmúlt években sikerrel járt az a kormányzati politika, amely a helyhatóságokat a települési források minél nagyobb mérvű felkutatására és kiaknázására ösztönözte. Nem véletlen, hogy a községek és városok 2000-ben még „ csupán " 222,8 milliárd forintnyi adójövedelemmel rendelkeztek. A növekedés egy esztendő leforgása alatt az inflációt mintegy kétszeresen meghaladó, 19,3 százalékos volt.
Az önkormányzatok a legtöbb pénzt az iparűzési adóból kasszírozták. Országosan ez adta a helyiadó-bevételek 85 százalékát, sőt, részaránya 2001-ben 2000-hez képest 0,42 százalékkal még nőtt is. Jelentősebb hányadot ezenkívül az építményadó (csaknem 10 százalékot) és a magánszemélyek kommunális adója (1,85 százalékot) tett ki, míg telekadóból, a vállalkozók kommunális adójából, valamint a tartózkodás és az építmény után szedett idegenforgalmi adóból mindössze egy-hárommilliárd forint gyűlt össze országszerte.

A legtöbbet az iparűzési adó hozta

Győr-Moson-Sopron megyében dinamikusan nőttek a helyiadó-bevételek – a tavalyi adatok 21,4 százalékkal múlták felül a 2000-eseket – , s elérték a 11 milliárd 254 millió forintot. Ennek mintegy négyötödét, 9 milliárd 190 millió forintot az iparűzési adó „ hozta a konyhára " . (A vonatkozó rubrikában 2000-ben még csak 7 milliárd 913 millió forint szerepelt.) Egy esztendő alatt a legnagyobb bővülést – 60 százalékosat – az építményadóból produkálták az önkormányzatok, de ettől nem sokkal maradt el a tartózkodási idő után befolyt idegenforgalmi adó a maga plusz 52 százalékával. A telekadó ellenben 42-ről 41 millió forintra, az építmény után szedett idegenforgalmi adó 4-ről 3 millió forintra csökkent.
Az összadóbevételt tekintve Győr-Moson-Sopront csak Budapest, valamint Pest és Fejér megye előzte meg.
(A közölt adatok nem tartalmazzák a belföldi gépjárműadóból származó bevételt, amelyből tavaly 13,9 milliárd forint illette meg az önkormányzatokat, míg 8,5 milliárd forint az útalaphoz került. Egy évvel korábban 12 milliárd 622 millió forint jutott a településeknek, 8 milliárd 250 millió forint az útalapnak.)

Kilenc helyen nincs adó

A 2001. január 1-jei állapot szerint Győr-Moson-Sopron megye 175 települése közül 166 vetett ki helyi adót – a 94,8 százalékos arány 1 százalékkal alacsonyabb az országosnál. Ennél „ rosszabb " hányadot csak Baranya, Somogy, Tolna és Vas megye produkált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javuló megyei közbiztonság

A megyei rendőrkapitányság felderítési eredményessége 11,3 százalékkal nőtt, a nyomozásé pedig 8,7… Tovább olvasom