Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Mennyit ér egy szakma?

Pályaválasztás előtt érdemes tájékozódni az egyes szakmákról és a várható kereseti lehetőségekről.
Pályaválasztás előtt érdemes tájékozódni – ajánlják a szakemberek – túlképzésről, hiányszakmákról és várható kereseti lehetőségekről, de nem elhanyagolható szempont az sem, mi szeretne a gyerek lenni, mire vágyik.

A jövő héten elkezdődik a tanév, s a pályaválasztás előtt álló fiatalok bizony nincsenek könnyű helyzetben. Sok mindent kell mérlegelniük, mielőtt döntenének.

Ebben segít a Kisalföld összeállítása.
A megyei munkaügyi központ legfrissebb adatai szerint a regisztrált munkanélküliek között jelenleg 21 jogász, 77 közgazdász, 291 pedagógus, 75 fodrász, 127 szobafestő, 210 nőiruha-készítő végzettségű van – tudta meg lapunk Rimányiné Somogyi Szilviától, a megyei munkaügyi központ igazgatójától. Az idei felvételik tükrében ezek mindegyike slágerszak(ma). Általában a gyakorlat hiánya, az idegennyelv-tudás nem megfelelő szintje, az ismertség, ismeretség hiánya miatt kezdik pályájukat ezek a fiatalok munkanélküliként.

Tény az is, hogy a pályakezdő munkanélküliek olyan foglalkozást választottak, melynek munkaerő-piaci helyzete már eleve telített volt, amit a nem pályakezdő munkanélküliek magas száma is bizonyít.

Tőkével kell rendelkezni

A telített piac ellenére miért lesz valaki mégis fodrász például? Újváriné Doros Edina győri mesterfodrász elmondta: az osztályból, ahol 28-an végeztek, jelenleg 5-en dolgoznak a szakmájukban. Már a fiataloknak is rendkívül magas szakmai színvonalon kell teljesíteniük, nyelvtudással és tőkével kell rendelkezniük: akár vállalkozóként, akár „székbérlőként" kezdik pályájukat.

„Az tévhit, hogy jól lehet keresni a fodrászszakmában. Meg lehet élni belőle. A legfontosabb azonban a szakma szeretete, anélkül nem szabad manapság belevágni."

Keresett szakemberek

Megyénkben július végi adatok szerint 2942 álláskeresőt tudnának elhelyezni a munkaügyi központok cégeknél, gyárakban, vállalkozásoknál, ha keresett szakma, foglalkozás szerinti végzettséggel rendelkeznének. Ezek a hiányszakmák megyénkben (zárójelben a bruttó átlagkeresetet közöljük): gépjárműmotor-szerelő (105.233), géplakatos, szerszámkészítő (162.824), kovács (111.745), pék (88.252), szakács (91.835), felszolgáló (71.415), burkoló (71.708), kőműves (75.101), ács-állványozó (83.745), idegen nyelvet beszélő gépészmérnök (276.685), gyenge-, illetve erősáramú-villamosmérnök (296.187, 258.407), üzletkötő (314.046).

A diploma befektetés

A Széchenyi István Egyetemre idén a legtöbb felvételi lap közgazdász (323.931) szakra érkezett, ezt követi a mérnök-informatikus (296.219), a műszaki menedzser (171.761), a jogász (340.564) és a gépészmérnök (276.685) szak.

Dr. Czinege Imre, az egyetem volt rektora a Kisalföldnek elmondta: „Szemléletváltásra van szükség Magyarországon, a munkaerő-piaci igényekhez alkalmazkodó gondolkodásmódra. Egy diploma 15–20 éves befektetés. Ha túlképzés van egy-egy területen, azáltal az adott diploma értékelődik le, hiszen minél többen vannak egy pályán, bizonyítványuk piaci értéke annál kevesebb. Nem lehet előrejelzést adni 20 évre előre, mire, kire lesz akkor szükség, de stabil jövőképben csak az bízhat, aki tudatosan és okosan tervezi jövőjét. A "tanulok, aztán valahogy majd csak lesz" a lehető legrosszabb hozzáállás."

A keresett és telített munkaerő-piaci pozíciójú szakmák és az átlagkeresetek – országos, illetve megyei szinten egyaránt – a www.epalya.hu honlapon megtekinthetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom