Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Mennyibe kerül az otthon biztonsága?

Kis befektetés, óriási potenciális haszon: a jó betörésvédelmi rendszerek az otthon tartott vagyonunk egészét képesek megóvni.

Utánajártunk, mit tudnak az egyes védelmi elemek, és mennyiért szereltethetjük be őket lakásunkban vagy házunkba.

A betörésvédelmi módszerek alapját a mechanikai védelem képezi, és erre épül valamennyi komolyabb megoldás. Alapvető elem a biztonsági rács, amelynek révén a hagyományos, egyszerűen feltörhető ajtó hozzáférhetetlenné válik. Ilyesmit 60-65 ezer forinttól kezdődően szereltethetünk be, viszont nem kell egy vagyonért kicseréltetni régi ajtónkat.

A következő fokozat a biztonsági ajtó, amelynek rendszere teljesen megegyezik a rácsos ajtóéval. Ezek minden esetben reteszre merőleges statikus ellenállásúak, amelynek nagyságát kilónewtonban meg is adják: ez a szám mutatja meg, hogy a zárszerkezet retesze, azaz a kulcs által mozgatott zárnyelv milyen ellenállású. Azt is megszabják, hogy az ajtólap az áttörésnek mennyire álljon ellen: az etalon a négy centiméter vastagságú tömör keményfa szilárdsága – magyarázta Tardi Tamás, a Bázis Betörésvédelmi Kft. biztonságtechnikai szakembere.

A biztonsági ajtók zárszerkezetét ugyanúgy védeni kell, hiszen akármilyen jó minőségű maga a zár, semmit nem ér, ha feszegetésre kifordul. A valóban jó minőségű biztonsági ajtót 130 ezer forinttól szerezhetünk be. Az olcsóbbaknál érdemes odafigyelni, mert gyakran nem passzolnak a beépítendő helyre.

Variációk ablakra

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) ajánlása szerint valamennyi 3,2 méternél alacsonyabb párkányú nyílászárót óvni kell. Tardi Tamás szerint ugyanezt az irányelvet érdemes a lapos tetős házak legfelső szintjén lakó tulajdonosoknak is figyelembe venni, hiszen függeszkedéssel ide is könnyen bejuthatnak a betörők. Az ilyen üvegfelületeket ráccsal, vagy kifeszítés elleni fóliával lehet megvédeni. A rácsok négyzetméterárai küllemtől és minőségtől függően 8 ezer forinttól kezdődnek, egyedi esetben pedig akár 30 ezer forintot is fizethetünk négyzetméterenként. Alternatív megoldás lehet a biztonsági fólia: betörésvédelmi szempontból a 175 mikronos vastagság az elfogadott, amelynek négyzetméterára telepítéssel együtt 9 ezer forint körüli. Bár az ilyen típusú fólia hivatalosan húsz baltacsapásnak áll ellen, önmagában nem nyújt megfelelő védelmet: magát az ablakot egy hosszabb csavarhúzóval néhány másodperc alatt ki lehet nyitni, a pajszerről nem is beszélve – figyelmeztet a szakember.

A fóliázott ablakokat emiatt kifeszítés-védelemmel is el kell látni: ez egy kiegészítő retesz, amelyből ablakonként három darabot kell felszerelni. Ennek gyártásával egyetlen német cég foglalkozik, darabját pedig általában 9 ezer forinttól kezdődően telepítik. A kifeszítés-védővel felszerelt ablakok két percig állnak ellen a feszegetéseknek, ami a betörő szempontjából sok időnek számít: ha fél percig nem boldogul egy ablakkal, gyakran továbbáll.

Verseny az idővel


A bejárati ajtóra szerelt nyitásérzékelő feltétlenül szükséges a riasztó időzítéséhez: ha hazamegyünk, legyen időnk bepötyögni a kódot. Ezen túlmenően érdemes a teraszajtóra és az ablakokra üvegtörés-érzékelőt, más helyekre pedig falbontás-érzékelőt telepíttetni: ha betörés történik, a hangra és rezgésre reagáló érzékelők azonnal riasztanak, amíg a hagyományos riasztó csak akkor, ha már „látja" a hőképet is.

Ez a kis időnyereség gyors betörés esetén nagyon sokat számít, hiszen a távfelügyeleti cégek 5-8 perc alatt a helyszínen vannak. Ezek az érzékelők nem drágák, telepítésük viszont nagyon aprólékos munkát igényel, ezért elég költséges kiegészítésnek számítanak. A lakók általában beérik a szokásos infrás mozgásérzékelőkkel, a hagyományos, késleltetéshez szükséges bejárati ajtó nyitásérzékelővel, és egy kültéri és beltéri szirénával. Mindez egy kétszobás lakás esetében 120 ezer forint körüli összegből jön ki. Ha távfelügyeleti rendszerbe is bekötik a riasztót, havi 3-7 ezer forintos fix díjjal is számolnunk kell. Az ilyenkor kiérkező járőröknek jogukban áll a törvényben meghatározott keretek között intézkedni, a helyszínt biztosítani, és adott esetben kézrátételi joguk is van.

Intelligens rendszerek

A modern rendszerek már megkülönböztetik a lakásban mozgó háziállatokat az idegen betolakodóktól: egyrészt magasabbról kezdik a jeladást, másrészt pedig a testsúlyt és a hőkibocsátást is érzékelik. Ily módon képesek az ember és az állat mozgásképét összehasonlítani és elkülöníteni.

A családi házak kerítésén, vagy annak környékén elhelyezett infrasorompó az első pillanatban lebuktatja a betörőt: már azt is érzékelik, ha valaki megpróbál bemászni a telekre. Maga a sorompó 30-60 méter hosszúságú nyílegyenes szakaszt képes védeni. Ez a megoldás elég költséges, ugyanis egyetlen infrasorompó telepítése 100 ezer forintunkba kerül. Ha a telket mind a négy oldaláról biztosítani szeretnénk, négyszázezer forint körüli összegre számíthatunk. Többszázezer forintért kameránk is lehet: a modern CCTV rendszerek már digitális úton merevlemezre rögzítik a felvételeket, és csak akkor kapcsolnak be, ha mozgást érzékelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hunyadi-emlékévvel ünnepel Hódmezővásárhely

Hunyadi-emlékév kezdődött szeptember 21-én Vásárhelyen, mely keretében szobrot avatnak a város… Tovább olvasom