Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Mennyibe kerül az esküvő?

A legfontosabb, amivel a tervezéskor számolnunk kell: biztos, hogy nem férünk bele az eredeti költségvetésbe.

Esküvőt szervezni lehet drágán és kevésbé drágán. Általában egy valamit nem lehet: olcsón megúszni. A legfontosabb, amivel számolnunk kell: szinte biztos, hogy nem férünk bele az eredeti költségvetésbe.

Bármennyire is húzódozunk a megfogalmazás ellen, az esküvő manapság – legalábbis nagyrészt – igenis pénzkérdés. A többszázezres kiadásra sokaknak hitelt kell felvenniük, nem beszélve a nászútról, amely gyakran – éppen a sok kiadás miatt – későbbre tolódik. Lássuk, miből áll össze az esküvői költségvetés!

Tetemes költség a ruhakölcsönzés. A kínálat hatalmas, az uszályos, abroncsos ruhától az egyszerű, A-vonalú modellekig; azt azonban tudnunk kell, hogy az ár korántsem a felhasznált anyag mennyiségétől függ. Az alsó határ 40 ezer forint körül mozog, igazán szép és igényes darabot nagyjából 60 ezertől kölcsönözhetünk, az új modellek kölcsönzési díja pedig jóval 100 ezer forint fölé is kúszhat. Ha új a ruha, azaz mi viseljük először, a legtöbb helyen plusz felárat kell fizetnünk. A menyecskeruha kölcsönzési díja, fazontól és mérettől függően 7-25 ezer forint.
A jegygyűrű párjának ára 30 ezer forintnál kezdődik, de akár 130 ezerbe is kerülhet. Ha nem találunk az elképzeléseinknek megfelelőt, egyedi tervezésű darabot is rendelhetünk ötvösmestertől, ennek ára a gyűrű súlyától és a felhasznált anyagoktól – például kövektől – függ; 50 ezer forinttól akár több százezer forintig.

Polgári kiadások

Ami divat

– külföldi esküvő (Lilu, a népszerű műsorvezető például egészen Barbados meseszép szigetéig repült, hogy kimondja a boldogító igent, egy tengerparti, mezítlábas, szigorúan kétszemélyes szertartáson)
– lagzi után rögtön elutazni nászútra (amerikai szokás, előnye, hogy a „romeltakarítás" másra marad)
– nászajándéklistát írni (a házasulandók összeírják, mire vágynak, mire van szükségük - általában azt is, pontosan milyen típust és hol nézték ki –, a vendégek pedig lehetőségeikhez mérten kiválasztják, melyik tételt vállalják be, így elkerülhető, hogy az esküvő után hat kenyérpirító és három étkészlet tornyosuljon az asztalon)
– verset mondani egymásnak (a vőlegény és a menyasszony sokszor nem bízza másra az esküvői verset, s az is előfordul, hogy saját költeményt ad elő a szertartáson; vers helyett személyes szöveget, szerelmi vallomást is mondhatunk)
– tűzijáték (kb. 30 ezer forinttól rendelhető, a felső határ – a szó szoros értelmében – a csillagos ég)

Maga a polgári szertartás, azaz a puszta házasságkötés nem kerül semmibe, ha azonban egy kopár teremnél ünnepélyesebb külsőségekre vágyunk, számolnunk kell kiadásokkal. A győri Zichy-palota kis, 10-12 férőhelyes, ünnepélyes termének bérleti díja 5, a nagyteremé 15 ezer forint, ehhez jönnek az ünnepélyes hangulatot emelendő plusz szolgáltatások: a zenei aláfestés 3400, a vers (egy vagy két szavalóval) 3200–4300, a pezsgős koccintás az ifjú párnak és a két tanúnak 2600 forint. Ezt még lehet fokozni, például ha fotózást vagy virágcsokrot is kérünk a szülők egyre divatosabb köszöntéséhez. Mindent összevetve, egy ünnepélyes, szép polgári esküvő körülbelül 20–25 ezer forintba kerül, ami még így is töredéke az esküvői ruha kölcsönzési díjának. (Sokan választják egyébként a minden felhajtás nélküli, puritán esküvőt, mindössze két tanúval és néhány vendéggel, különösen, ha a házasulandókat nem a házasság szentségének ígérete, hanem jóval prózaibb ok, például hitelfelvétel motiválja.)
Ha látványos bevonulást szeretnénk, bérelhetünk limuzint vagy kabriót (ennek ára a megtett kilométertől függ, de városon belül minimum 10 ezer forint), vagy akár lovas hintót is.

Sramli és Mozart

A költségek a lakodalomnál ugranak meg, de nagyon. Az esküvői menüt jól meg kell gondolni, hiszen 100–120 vendéggel számolva akár százezres különbségek is lehetnek két ajánlat között. A hagyományos menü árai 2500 forintnál kezdődnek, míg aki elegánsabb vagy különlegesebb helyszínt – például egy kastélyszállót – választ, 5-7000 forinttal számolhat. Aki „pénz nem számít" alapon szeretné jóllakatni a násznépet, és nem sajnálja a vendégektől a lazacot és a kaviárt sem, 10–12 ezer forint/fő kiadást tervezzen. Egyes éttermekben a süteményt, sőt, a röviditalokat is magunk vihetjük, amivel a költségek csökkenthetők (különösen, ha van ügyes szakácsnő és vendéglátós a családban).

Hogyan spóroljunk?

Nem feltétlenül kell, hogy anyagi korlátaink az ünnepélyesség rovására menjenek, néhány apróságon is sokat spórolhatunk.
– Ügyes kezű, kreatív menyasszonyok saját kezűleg is elkészíthetik a meghívókat és ültetőkártyákat, így több ezer forintot megtakaríthatnak. Száz darab meghívó 5000 forintból kihozható, míg ugyanennyi hasonló, egyedi darab készen ennek akár a tízszerese is lehet. Hobbiboltokban minden kellék beszerezhető, az elegáns pauszpapírtól az aranyszínű tollakig, flitterekig. Takarékos megoldás az is, ha a családban ért valaki a számítógépes grafikához és megtervezi a meghívókat, így csak a nyomtatás kerül pénzbe.
– A dekoráció nagy része is megoldható házilag; egy nyári esküvőre ideális körítés egy-egy könnyen megvarrható, áttetsző organzaterítő, apró, üveg mécsestartók, elszórt üvegkavicsok az asztalon, kecses lampionok.
– A klasszikus lagzinál olcsóbb az ültetett svédasztalos étkezés, különösen nyáron, amikor jobban esnek a könnyed grillételek, saláták, gyümölcsös édességek.
– Egy jó varrónő csodákra képes: egy egyszerűbb szabású menyasszonyi ruha még extra anyagból is töredéke a kölcsönzöttnek (ráadásul megmarad emlékül), nem beszélve a menyecskeruháról.
– Csökkentsük a létszámot! Igenis nem muszáj meghívni az évek óta nem látott, távoli nagynénit, csak azért, mert ő is meghívott a keresztfia ballagására. Azok kerüljenek fel a vendéglistára, akiket nemcsak azért hívnánk meg, mert illik, hanem mert valóban szívesen megosztanánk velük az örömünket.
– Limuzin helyett biztosan találunk a rokonságban vagy a baráti körben egy impozáns autót – legfeljebb nincs benne minibár.

Számolnunk kell a dekorációval is, amit szintén nem úszunk meg 30 ezer forint alatt; egy százfős lagzira, a menyasszonyi csokorral és az autódíszítéssel együtt akár 100 ezret is fizethetünk.
Szintén nagyobb tétel az esküvői költségvetésben a zenekar. Ha már a templomban és a polgári szertartás alatt is élő zenét szeretnénk, rendelhetünk vonósnégyest 30–40 ezerért, a lakodalomban, hajnalig helytálló zenekarok műsoráért pedig 40–100 ezer forintot fizetünk. Utóbbi nemcsak a zenészek számától, hanem a stílustól is függ, egy négyfős, örökzöldeket és slágereket is játszó formáció például 70-80 ezer forintot kóstál egy estére.

Mivel mindenki szeretné megörökíteni az ünnepélyes pillanatokat, elkél a profi fotós és/vagy videós. Egy templomi vagy polgári szertartásról készült fotósorozat – ez 24 képet jelent – 10–15 ezer, külső helyszínen fotózott 15–25 ezer forintba kerül, míg egy komplett (polgári, templomi szertartás és lakodalom) fotózásért, 140–150 képért 45–90 ezret kérnek a szakemberek. A videósok árai széles skálán, 25 és 70 ezer forint között mozognak, attól függően, hány kamerával készítik a felvételt, vágott vagy vágatlan anyagot adnak-e át, esetleg zenei aláfestéssel ellátott felvételt kérünk-e.

Kicsi vagy nagy?

Bár sok lány már az óvodában habos fehér ruháról és országra szóló lagziról álmodozik, érdemes a költségek fényében is megvizsgálni a „kis esküvő kontra nagy esküvő"-problémakört. Bár az „ilyen nap csak egyszer van az ember életében!" kétségkívül nyomós érv (jó esetben, tegyük hozzá...), elgondolkodtató, hogy mire költhetnénk a szolid esküvővel megtakarított összeget. Ha például nem százhúsz, hanem csak ötven vendéget hívunk meg, magunk varratjuk az esküvői ruhánkat, átlagos éttermet választunk, a rokonság gondoskodik a süteményekről és a tortákról és lemondunk a limuzinos vagy hintós bevonulásról, megspórolhatunk annyit, hogy párunkkal elutazzunk a török riviérára, s teljes ellátás keretében lógassuk a lábunkat egy teljes hétig. Ha még nagyobb felhajtást terveztünk, a „redukálás" eredményeképpen akár Mexikót is meglátogathatjuk, ami, valljuk be, nem utolsó nászútnak.

Másra is bízhatjuk

Lehet úgy is esküdni, mint az amerikai filmekben, azaz profi esküvőszervezést megbízva a részletekkel. Aki ezt fontolgatja, nézze meg a Szeretném, ha szeretnél című alapművet, Jennifer Lopezzel a főszerepben (figyelem, azt senkinek nem garantáljuk, hogy hozzá hasonló szakembert sodor az útjába a sors!). A magyar rendezvényszervező cégek általában az esküvő összköltségének 10-15 százalékáért vállalják a munkát, de általában az is megoldható, hogy csak egyes részfeladatokkal bízzuk meg őket. Mindenki maga tudja, mennyit ér neki, hogy leveszik a válláról a szervezés macerás, „utánajárós" részét, mindenesetre ha azt vesszük alapul, hogy hány menyasszony, vőlegény és anyós kerül idegösszeomlás-közeli állapotba az esküvő napjára, érdemes megfontolni a dolgot.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 07.08.

Tovább olvasom