Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Mennyibe kerül az atomerőmű-bővítés?

Hamarosan megtudhatjuk a választ a fenti kérdésre, mivel a Tolna Megyei Bíróság április 27-én jogerősen az atomerőmű bővítését célzó szerződések nyilvánosságra hozatalára kötelezte a Paksi Atomerőmű Zrt.-t.


Az ún. Teller-projekt keretében a Paksi Atomerőmű és a tulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. megkezdte a bővítés megalapozását. Az Energia Klub Egyesület a projekt keretében kötött szerződéseket szerette volna megismerni, és ezért indított pert az adatszolgáltatást megtagadó cég ellen. Az ügyben korábban hozott első fokú ítélettel szemben a jogerős ítélet elvi éllel rögzítette, hogy a MVM-en keresztül a közvetett állami tulajdonban álló erőmű közvagyonnal gazdálkodik, ezért köteles tűrni az állampolgárok ellenőrzését. Nem fogadta el a bíróság az alperesnek az átláthatóságot teljesen ellehetetlenítő érvelését, miszerint kizárólag az állami tulajdonrész - pontosabban az azt megtestesítő részvények – értékesítésével kapcsolatos információk minősülnek közérdekű adatnak. Az elsőfokú döntéssel szemben a Tolna Megyei Bíróság rámutatott, hogy az állami vagyonnal gazdálkodó és szigorú állami ellenőrzés mellett működő atomerőmű közfeladatot lát el, ezért a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alkotmányos jog érvényesíthető vele szemben. A nyilvánosság azonban nem eredményezheti műszaki ismeretek és technológiai eljárások aránytalan sérelmét, ezért az ilyen jellegű bizalmas adatok kitakarásával kell eleget tenni az ítéletben foglaltaknak.

„Egyértelműen közügynek számít, hogy mennyit költ az állam az ország energiaellátásában kulcsfontosságú szerepet játszó erőműre. Az állami tulajdonú energiaszektor és különösen a fokozott biztonsági kockázatot jelentő atomenergia-termelés átláthatóságához kiemelkedő közérdek fűződik." – mondata Baltay Levente, a jogi képviseletet ellátó Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje.

Olvasóink írták

  • 3. CsabaKiraly 2011. május 01. 17:44
    „Annak idejen Teller atsetalt 20 perc alatt az eromuvon es nagy cecoval kijelentette, hogy az eromu biztonsagos. Kozben mosolyogva a kemenynek tamaszkodott a fenykepezesnel. . 20 perc es egy "velemeny". A nemzetkozi atomenergianak egy egesz honap kell a kivizsgalashoz, de a "Mi Edenk-nek" eleg volt 20 perc. :-))) Ja kerem... ez az amit ugy hivnak, hogy "zseni". :-))”
  • 2. Bo9903 2011. április 29. 22:07
    „Én meg bezárnám. Ki lehet használni a nap, a szél energiáját is. Ott nem lenne kiégett fűtőelem, meg hogy hol legyen tárolva... Sőt, az összes atomerőművet bezárnám. El nem akarom hinni, hogy ez a legolcsóbb és a legtisztább energiatermelési forma.”
  • 1. pulci 2011. április 28. 13:46
    „Teljesen jogos azt hiszem ezzel mindenki egyetert, hogy megtudjuk valojaban hany ezer milliardba kerülne az atomerömü bövitese.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balatoni Borok Fesztiválja Budapesten

A Balatoni Borok Fesztiválját április 29. és május 1. között rendezik meg Budapesten, az Erzsébet… Tovább olvasom