Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Menj a ... -ba! - Káromkodó kisgyerekek

Bár a legtöbb szülő váltig állítja, hogy a gyerek előtt egy csúnya szó sem hagyja el a száját, a kicsik valahogyan, valakitől mégis megtanulják a válogatott káromkodásokat, hogy aztán a megfelelő megfelelő szituációkban alkalmazzák is azokat...
Lehetőleg nyilvánosan, anyjukat-apjukat roppant kellemetlen helyzetbe hozva. Mit lehet ilyenkor tenni, hogyan lehet erre reagálni: vicceljük el, tiltsuk meg vagy engedjük el a fülünk mellett a szitkokat?

"A legcsúnyább kifejezés, amit a fiamtól hallottam az volt, amikor arra szólított fel, hogy szaporodjak, és sokasodjak, csak nem ezekkel a szavakkal" - meséli Nóra, egy tündéri négyéves édesanyja. "Az első reakcióm a nevetés volt, hiszen elég mókás látvány egy angyali kisgyerektől olyan szavakat hallani, amiket egy kocsis is csak vonakodna ejtene ki a száján, aztán határozottan rászóltam, hogy hagyja abba, végül elgondolkodtam. Egyrészt azon, hogy mi lesz, ha legközelebb nem négyszemközt ragadtatja el magát, másrészt azon, hogy hol tanulta mindezt."

Nóra környezetében ugyanis mindenki "vigyáz a szájára", és az "ovi sem olyan", ahol ilyesmit hallhatna a gyerek. "Végül megkérdeztem a fiacskámat és kiderült, hogy a cifra szavakat a strandon sajátította el, még a nyáron, amikor egy bácsi ezt kiabálta haragjában. Akkor megbeszéltük, hogy ilyen szavakat csak a nagyon ostoba emberek használnak, azt meg nyilván nem akarja, hogy őt butának nézzék."

Teljes cikk...

Olvasóink írták

 • 18. 1olvasó 2008. október 28. 11:18
  „Nagyon durva és ijesztő. A gyerek viselkedését elsősorban a család határozza meg szerintem is, valamint később a baráti társasága. A pici gyereknek meg igazán nem is kell más csak a mese a CN-on, amiben verekednek, lövöldöznek és káromkodnak. Ettől is agresszív és káromkodós lesz. Azt hittem rosszul hallok és rosszul látok. Ezt nem fogja nézni a fiam az tuti.”
 • 17. Susu 2008. október 27. 17:05
  „és az "ovi sem olyan".....

  Na had ne megyünk bele milyen jó is az ovi.
  Amikor a Való Világ ment az RTL-en pár éve, akkor az oviban a gyerekek -akiket 4 évesen 23:30-kor még a TV előtt "felejtett" apuka és anyuka- azt "játszották" az udvaron, hogy "Bence nézd, így kell baszni!"...”
 • 16. mtt 2008. október 27. 16:04
  „Az tuti, hogy a legpikánsabb beszólásokat a leg konszilidáltabb helyen tudják előadni a kisgyerekek. Csak annyit: egyáltalán nem értek egyet kedves hoozászólóval aki azt írta, hogy fejétől bűzlik a hal. Ő biztosan soha nem káromította el magát sehol. Ez ostobaság hogy ahonnan jött a gyerek, ahol felnő, onnan a negatív példa. Számtalan filmet, sőt zenét hallani trágárnál trágárabb szöveggel...”
 • 15. nyüzüge 2008. október 27. 15:28
  „Édesanyám óvónő,így elég sok dolgot hallok a gyerekek viselkedéséről.Megdöbbenve hallottam,hogy az egyik gyerek anyukám kolléganőjére ezt mondta: "Hülye kurva!" És ilyenkor mit csinálhat egy óvónő?Semmit.Elküldheti a gyereket az édesanyjával nevelési tanácsadóhoz és ennyi.Az már más kérdés hogy milyen nemzetiségű a kisgyerek és mennyire foglalkoznak vele otthon.
  A másik amin megdöbbentem.Ugyanezt a kisfiút hozták be az egyik nap az óvodába és a fiú is meg a testvére aki hozta,nem köszöntek.Ezt az óvónő szóvá tette hogy illene köszönni ha bemegy valahová.Erre se szó se beszéd elment a nagytestvér,majd negyed óra múlva visszajött még két nagyobb testvérével,hogy a pedagógus hogy merészelt ilyet szóvá tenni.
  Én a hétvégére várom a kisbabámat,de már most félek egy kicsit milyen közösségbe is fog majd kerülni.Hiszen a többi óvodás ettől a gyerektől sok olyan dolgot hallott,amit otthon biztosan nem.”
 • 14. Hókuszpóka 2008. október 27. 14:59
  „Kétéves fiamat vittem ki a játszótérre, ahol önfeledt ovisok játszottak. Egyszercsak az egyik kisfiú odakiált a barátjának, hogy "hé bmeg, ott megy egy pók!" Megkérdeztem a kissrácot, hogy miért beszél ilyen csúnyán, a többiek előtt? Erre azt felelte, hogy aki elmúlt már négy éves, nyugodtan használhatja ezeket a kifejezéseket, és jót röhögött. Mondanom sem kell, a többiek is elkezdték szajkózni a fiammal együtt a fentebb leírt szót.”
 • 13. Lacibá 2008. október 27. 14:18
  „Nem régen a buszmegállóban várakozva, felfigyeltem két tinire,akik beszélgettek. Egyetlen mondat nem hangzott el amiben ne lett volna elhelyezve egy két különleges jelzővel ellátott férfi, női, vagy állati nemiszerv! Nem fiuk, lányok voltak.”
 • 12. Gondolkodo 2008. október 27. 13:23
  „meg a filmekben is egyre több a trágárság,a szülö oda ülteti a gyereket a tv elé,hogy nyugodjon el,de nem figyel oda,hogy mit néz a gyerek,a fiatal lányok 10 -12 évesek ugy káromkodnak,hogy egy kocsis elpirulna,”
 • 11. Tabornok 2008. október 27. 13:07
  „Fejétől bűzlik a hal. Amilyen a családfő és párja, olyan lesz a gyermek.”
 • 10. Joviális 2008. október 27. 13:01
  „Van benne valami Walti!
  Ugyanis számtalanszor voltam/ vagyok magam is fültanúja, hogy a szülő/-K/ amikor egymással cseverésznek szemrebbenés nélkül szidják az ovonénit, tanárnénit, vagy éppen a középiskolai tanárt, természetesen a gyermek jelenlétében! Akkor meg hogy fogja tisztelni "főnökeit" a gyerek, amikor az úgymond "beszól" neki?? Ugyanis a gyerek ezen fazonja a fegyelmezést többnyire "beszólásnek" veszi, nemde???”
 • 9. Walti 2008. október 27. 12:57
  „A képlet rendkívül egyszerű:
  A neveletlen és öntudatos szülő, akinek sajnos nem volt "gyerekszobája", még tőle is neveletlenek (sőt egyenesen buta) gyermekére illik a cikkben ismertetett leírás.
  Lenne itt teendő, de bőven ám....”
 • 8. Böszme Ferenc 2008. október 27. 11:38
  „Már hogyan tanulná otthon a csúnya beszédet az a kiba..ott kölyök! A .urva életbe már, hogyan lehet ilyen böszmeséget mondani! Mi sem mondjuk az asszonnyal, hogy az isten b....a meg, meg azt sem, hogy az isten f...át! Biztosan a médiából veszi a gyerek az ilyen szavakat, biztosan hallotta az őszödi beszédet! Ez egy ilyen .urva ország!”
 • 7. vet 2008. október 27. 11:34
  „Sajnos inkább a gyerekek egymástól hallják.Egész pici gyereket hallottam tegnap is a barátjával kiabálni,hogy te kancsal vagy b... meg.5 évesnél nem hiszem,hogy több volt.Persze ezt a szülőnek kell megfelelően kezelni.Több gyerek rokonom van,akik szintén hallottak társaiktól csúnya szavakat,de szerencsére a jó nevelésnek nem használják azokat.Még kicsit régebben unokahúgom jött oda hozzám suttogva,hogy tudod mit hallottam?De ne mondd el anyáéknak... Aztán elmondta a csúnya szót. Voltam szem,-és fültanúja annak is,hogy a szülő mennyire sz@rik rá,hogy a gyerek hogy beszél.Pl. egyszer boltból jött ki előttem egy anya két gyerekkel.A gyerek az anyjának szólt,hogy ennyire hülye vagy,hogy nem érted,hogy nem ilyet akartam?10 év alatti gyerek lehetett.Erre anyuka ahelyett,hogy szépen levágott volna neki egy pofont,vagy elmagyarázza,hogy így nem beszélsz szépen megnyugtatta,hogy majd legközelebb vesz olyat amit a gyerek akart.Nem értem,hogy miért kell gyereket szülni,ha nem bírnak foglalkozni vele.”
 • 6. Gondolkodo 2008. október 27. 10:03
  „hallottam szülöket,nagyszülöket ugy beszélni a gyerekkel,és ha szólt az ember,hogy miért igy beszélnek elötte,Volt olyan ovodás aki le qrvázta az ovonőt,megkérdezték tőle,hogy hol hallotta,azt mondta,anyuci és apuci mondta,Mai fiatal szülöket meg lehet hallgatni hogy beszélnek(( nem az ovodába tanitják,otthonrol viszik be”
 • 5. colomano 2008. október 27. 09:49
  „Ez egy tanult viselkedési norma.
  Azok a gyerekek beszélnek így, akik napi szinten ki vannak téve az ilyen ingereknek.
  Az ingerkeltők pedig a legtöbb esetben: anyuci, apuci.

  A kislányom sem tud németül, pedig a nyáron egy bácsi így kiabált a strandon...
  Viszont tudna németül, ha minden nap úgy szólnék hozzá...”
 • 4. Szilágyi Zsolt 2008. október 27. 09:26
  „Érdekes, én is hallottam kisgyerekkoromtól kezdve mindenfelé trágárságot, mégsem fordult meg soha a kis buksimban, hogy azt utánozzam, annál az egyszerű oknál fogva, hogy OTTHON NEM OLYAN BESZÉDET HALLOTTAM. A szülők és a családi környezet a kérdés egyetlen kulcsa, aki mást mert állítani, az egyszerűen hazudik.”
 • 3. Tabornok 2008. október 27. 08:59
  „"aztán a megfelelő megfelelő szituációkban alkalmazzák is azokat..."
  Sem a felnőtteknél, sem a gyermekeknél nem helyes a káromkodás. A szülő a hibás, ha hagyja”
 • 2. éne 2008. október 27. 08:18
  „Az szerintem nem tuskóság, ha mérgedben kicsúszik egy egy csúnya szó a szádon!! És ez szerintem elkerülhetetlen!!”
 • 1. gyakorló apa 2008. október 27. 07:20
  „amilyen tuskó a szülő, olyan tuskó lesz a gyerek is... nem csak az oviban szedik össze a csúnya beszédet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi várható ma?

A hosszú hétvége utáni első munkanapon német és amerikai makroadatokra figyelnek a piacok Tovább olvasom